Στροφή σε ποιοτική γεωργία και καλή διατροφή - Ημερίδες με πρωτοβουλία του Νίκου Χρυσόγελου

Γραφείο Νίκου Χρυσόγελου,
ευρωβουλευτή Οικολόγων Πράσινων
 
Στροφή τώρα σε ποιοτική γεωργία και καλή διατροφή

Διήμερη επίσκεψη και δυο Ημερίδες στο Ευρωκοινοβούλιο

με πρωτοβουλία του Νίκου Χρυσόγελου

 

Το 5,5% των αγροκτημάτων καλλιεργούνται πλέον στην Ευρώπη βιολογικά (οικολογικά), αντιπροσωπεύοντας 226.000 βιοκαλλιεργητές, ενώ το 30% των άμεσων ενισχύσεων από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, θα ενισχύσουν τις πράσινες/οικολογικές καλλιέργειες.  Εκατομμύρια πολίτες ενισχύουν ή συμμετέχουν σε δράσεις για την «καλή γεωργία, καλή διατροφή», σε μοντέλα «συνεργασίας παραγωγών αγροτικών προϊόντων και καταναλωτών», καθώς και σε σχήματα «κοινοτικά υποστηριζόμενης γεωργίας». 31 Έλληνες αγρότες, ιδιαίτερα νέοι, βιοκαλλιεργητές, εκπρόσωποι επιμελητηρίων καθώς και ειδικοί σε θέματα ποιοτικής διατροφής από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας -ορεινές, πεδινές, νησιωτικές – είχαν την ευκαιρία να μάθουν για αυτά και άλλα ενδιαφέροντα, συμμετέχοντας  σε ένα διήμερο εκδηλώσεων, συζητήσεων αλλά και γνωριμίας με Έλληνες από τις Βρυξέλλες που διοργάνωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, την Πέμπτη 18 και την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου στο Ευρωκοινοβούλιο, με αντικείμενο την ανάπτυξη της ποιοτικής γεωργίας και της καλής διατροφής και τη σημασία τους για την έξοδο από την κρίση και την δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

 

Η αποστολή από την Ελλάδα και οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν για ενημέρωση, πληροφόρηση και εξοικείωση των συμμετεχόντων με την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, καθώς και για ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών  και την ανάπτυξη συνεργασιών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο στα θέματα της ποιοτικής γεωργίας, ιδιαίτερα της οικολογικής και της κοινοτικά υποστηριζόμενης γεωργίας, των δικτύων παραγωγών-καταναλωτών, της ποιοτικής διατροφής, της βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης της υπαίθρου αλλά και της ανάπτυξης αστικών κήπων.

 

Οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε δυο Ημερίδες:

- «Σίτιση της Ευρώπης σε περιόδους κρίσης: Προς ένα πιο ευέλικτο σύστημα τροφίμων»,  όπου παρουσιάστηκε και συζητήθηκε έκθεση για την κλιματική αλλαγή, την απώλεια βιοποικιλότητας, την διατροφική ανασφάλεια, την κοινωνική και οικονομική συνοχή της υπαίθρου σε σχέση με την γεωργική πολιτική

- «Ποιοτική Γεωργία και Ποιοτικά Τρόφιμα», που διοργάνωσε ο Νίκος Χρυσόγελος και αφορούσε θέματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, των δικτύων παραγωγών - καταναλωτών, της προώθησης της καλής διατροφής, αλλά και συνεργασιών καταναλωτών – παραγωγών.

Οι συμμετέχοντες είχαν, επίσης, την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε συνάντηση γνωριμίας με Έλληνες που ζουν στις Βρυξέλλες, την οποία συνδιοργάνωσαν ο ελληνικός «ΚΥΚΛΟΣ» Βρυξελλών και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος.

 

Εκτός από την ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και καλών πρακτικών, οι συμμετέχοντες ενδιαφέρθηκαν να αναπτύξουν πιο στενή συνεργασία μεταξύ τους αλλά και με άλλους φορείς και ενδιαφερόμενους σε θέματα προώθησης της ποιοτικής γεωργίας και καλής διατροφής,  ενδυνάμωσης κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων και προσπαθειών κοινοτικά υποστηριζόμενης γεωργίας, καθώς και συνεργασιών με ευρωπαϊκούς φορείς για την προώθηση των εξαγωγών προϊόντων αλλά και να αποτελέσουν πρεσβευτές αυτών των πρωτοβουλιών σε τοπικό επίπεδο.
 
Δείτε αναλυτικά πληροφορίες και υλικό από τις δραστηριότητες:
 
 

Στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν:

 

-Από τα νησιά του Αιγαίου: ο Μάνθος Βίλλας, γεωπόνος, Πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών και Διευθυντής του Τυροκομείου Τήνου, ο Αρσένης Λουκής, νέος αγρότης από την Πάρο, ο Θανάσης Καραβίας, μηχανολόγος και αγρότης  από τη Νάξο, η Μαρία Κόμη, ξενοδόχος και μέλος της Κοινωφελούς Επιχείρησης  Δήμου Σίφνου, ο Θοδωρής Λιβάνιος, Δημοτικός Σύμβουλος και Υπεύθυνος του Πολιτιστικού Οργανισμού από τη Σέριφο, η Μάρσι Μάγερ, από τον συνεταιρισμό αξιοποίησης βελανιδιών στη Τζιά, η Σμαράγδα Μουλιάτη Σταμπούλη, δημοσιογράφος και υπεύθυνη του Φεστιβάλ Γεύσεων, η Μαρία Μπογή, εκπαιδευτικός και μαστιχοπαραγωγός από τη Χίο, ο Νικόλας Ρικανιάδης, μαστιχοπαραγωγός από τη Χίο και Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μαστιχοπαραγωγών, ο Γιάννης Φούντης, από την Κάσο και η Σοφία Μπαλάσκα, στην υπό ίδρυση Γυναικεία Συνεταιριστική Επιχείρηση Διαφανίου-Ολύμπου Καρπάθου «Η Ολυμπίτισσα».

- Από την Κρήτη: η Αδαμαντία Κοκκινάκη, Δρ. Βιολόγος, από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων και ο Μιχάλης Προμπονάς, Δρ. Φυσικός –Περιβαλλοντολόγος από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

- Από την Πελοπόννησο: η Δήμητρα Λυμπεροπούλου, Γεωπόνος M.Sc, από το ΤΕΙ Καλαμάτας, ο Γιάννης Πανταζής, νέος αγρότης από την Καλαμάτα, ο Νικόλας Σαράντης, Γεωπόνος από το Τμήμα Δασών Καλαμάτας, η Αντωνία Σασσάλου, από το Επιμελητήριο Ηλίας και ο Αντρέας Σταυριανός, αγρότης από τη Σκάλα Λακωνίας.

- Από την Αττική και την Κεντρική Ελλάδα: ο Χαρίσης Αργυρόπουλος, βιο-καλλιεργητής –Πρόεδρος του Οργανισμού Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων –ΔΗΩ, ο Αλέξανδρος Δημητράς –από την Συνεταιριστική Επιχείρηση ARC,  ο Θανάσης Καρυάμης, εστιάτορας στην Αθήνα και οινοπαραγωγός στη Χίο και ο Δημήτρης Μπαλόκας, φοιτητής Διαχείριση Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, Αλμυρός Βόλου.

- Από τη Βόρεια Ελλάδα: ο Παύλος Τονικίδης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς, ο Μάριος Αρμάος, βιοκαλλιεργητής από τον Λευκότοπο Σερρών, η Φάνη Φτάκα Τσικριτζή, εκπαιδευτικός και συγγραφέας για την Κουζίνα της Κοζάνης, η Μελαχρινή Μαρτίδου, δημοσιογράφος –Εφημερίδα ΧΡΟΝΟΣ και υπεύθυνη προβολής του συνεταιρισμού «ΣΥΝΑΞΙΣ» από την Κομοτηνή, η  Έλλη Παπαγεωργίου, ξενοδόχος, Ζαγοροχώρια, ο Βασίλης Κατσούπας, Εστιατόριο "Κανέλα & Γαρύφαλλο" Βίτσα Ζαγορίου και παραγωγή μανιταριών Κουκλιοί Πωγωνίου,  ο Γιάννης Παπαδόπουλος, βιοκαλλιεργητής, πρόεδρος βιοκαλλιεργητών Σερρών,  ο Μιχάλης Σταματόπουλος βιοκαλλιεργητής από τη Χαλκιδική  και ο Σπύρος Τονικίδης, σύμβουλος στο Επιμελητήριο Κιλκίς.

 

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα των δύο ημερίδων

 

Πέμπτη 17/10: Ημερίδα στο ΕΚ με θέμα: «Σίτιση της Ευρώπης σε περιόδους κρίσης: Προς ένα πιο ευέλικτο σύστημα τροφίμων»

·         Εισαγωγή Yves Cochet, Greens/EFA ευρωβουλευτής (Γαλλία)

·         Παρουσίαση της μελέτης "Σίτιση της Ευρώπης σε περιόδους κρίσης", Pablo Servigne, γεωπόνος

·         Θεματική συζήτηση: Χτίζοντας ανθεκτικά συστήματα τροφίμων

Συντονισμός: Agnès Sinai, Δημοσιογράφος

Azul Valerie Thome, οργάνωση Food from the sky (Αγγλία)

Jean - Pierre de Leener, βιολογικός καλλιεργητής

Perrine - Hervé Gruyer, Ferme du Bec - Hellouin (Γαλλία)

Bart Staes, Greens/EFA ευρωβουλευτής (Βέλγιο)

·         2η Θεματική συζήτηση: Τι πολιτικές απαντήσεις χρειάζονται;

Συντονισμός: Agnès Sinai, Δημοσιογράφος

Olivier de Schutter, Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην τροφή

Evelyne Huytebroek, Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος στην κυβέρνηση της Περιφέρειας των Βρυξελλών

•  Ν. Λεμπέσης, Ευρωπαϊκή Επιτροπή: εκπρόσωπος της ΓΔ Αγροτικής Πολιτικής

Martin Häuslin, Greens/EFA ευρωβουλευτής (Γερμανία), μέλος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου.

·         Συμπεράσματα: Νίκος Χρυσόγελος, Greens/EFA ευρωβουλευτής (Ελλάδα).

 

Παρασκευή 18/10: Ημερίδα στο ΕΚ με θέμα: «Ποιοτική Γεωργία και Ποιοτικά Τρόφιμα».

·         Χαιρετισμός Νίκος Χρυσόγελος, Ευρωβουλευτής

·         Caroline Pottier, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ΓΔ Αγροτικής Πολιτικής: Η ποιοτική και βιολογική γεωργία στην Ευρώπη - Σκέψεις για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ.

·         Edouard Rousseau, πρόεδρος ομάδας εργασίας για τη Βιολογική Γεωργία της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Γεωργών και Αγροτικών Συνεταιρισμών, Copa - Cogeca: Ο ρόλος των συνεταιριστικών βιολογικής γεωργίας στην ευρωπαϊκή γεωργία.\

·         Samuel Féret, Δίκτυο οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών για μια δίκαια και πράσινη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, ARC 2020: Μεταρρύθμιση της ΚΑΠ και εκστρατεία "Καλή διατροφή και καλή γεωργία".

·         Irmi Salzer, Oebv Αυστρία - Ευρωπαϊκό Γραφείο Συντονισμού Via Campesina: Διατροφική αυτονομία στην Ευρώπη.

·         Αδαμαντία Κοκκινάκη, Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών: Τράπεζες σπόρων: διατήρηση των μεσογειακών φυτικών γενετικών πόρων.

·         Philip De Buck (Slow Food Βρυξέλλες): "Πώς 25 εστιατόρια στις Βρυξέλλες δεσμεύτηκαν στο Slow Food" και Marta Messa (Slow Food International): "Πώς το δίκτυο Slow Food θα υπερασπιστεί τη βιωσιμότητα στο ΕΚ".

·         Andrea Calori, Διεθνές Δίκτυο για την Κοινοτικά Υποστηριζόμενη Γεωργία URGENCI: Κοινοτικά Υποστηριζόμενη Γεωργία (CSA) στην Ευρώπη.

·         Maarten Roels, Δίκτυο Παραγωγών και Καταναλωτών GASAP: Δίκτυα συνεργασίας παραγωγών και καταναλωτών.

·         Stephan Kampelmann, Urban Ecology Centre Βρυξέλλες: Αστικοί Αγρόκηποι στις Βρυξέλλες.
 

 




--
Νίκος Χρυσόγελος

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Σε αυστηρό ύφος ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς απάντησε στον νυν Αλέξη Κολιάδη για τα όσα...
  Ψευδείς χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αλεξάνδρου Κολιαδη, ο  πρόεδρος του Γ´...
Την έλλειψη νεφρολόγου και κέντρου αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο της Καρπάθου επισημαίνει σε επιστολή...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...