ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Κατατέθηκε στην επιτροπή της βουλής, σχέδιο Νόμου με βάση το οποίο προβλέπεται η κατάργηση του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ) και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στην «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.» η οποία μετονομάζεται σε «ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ Α.Ε.» και σε συντομία «ΕΚΧΑ Α.Ε.». Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στην γενικότερη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων στρατηγικών τομέων και εργαλείων της οικονομίας προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Συνδέεται άμεσα με τις εκποιήσεις, ακινήτων του δημόσιου τομέα με τα υποθηκευμένα ακίνητα των εργαζομένων από τις τράπεζες, με την λεγόμενη «αντικειμενική» αξία των ακινήτων, με τα χαράτσια. Με το νομοσχέδιο προβλέπεται να αντικατασταθεί η παράγραφος 7 του άρθρου 14 του ν. 2308/1995 και η οποία αναφέρεται στο κτηματολογικό κανονισμό Δωδεκανήσου. Συγκεκριμένα: «7. Α) Η ένταξη στο Εθνικό Κτηματολόγιο των περιοχών που υπάγονται στον Κτηματολογικό Κανονισμό Δωδεκανήσου καθώς και άλλα συναφή ζητήματα ρυθμίζονται με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Με το ίδιο διάταγμα ρυθμίζονται θέματα διοικητικά και υπηρετούντος προσωπικού, καθώς και άλλη σχετική λεπτομέρεια.» Με την πρόβλεψη αυτή επιδιώκεται με ένα απλό Π.Δ. να περάσει το κτηματολόγιο της Ρόδου στο Εθνικό Κτηματολόγιο δηλ. στην «ΕΚΧΑ Α.Ε.», σε μια ανώνυμη εταιρεία. Με δεδομένη: 1. την πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης στα πλαίσια των πολιτικών της τρόικας (Ε.Ε. , Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), ιδιωτικοποίησης βασικών υποδομών και υπηρεσιών, αποψίλωσης των υπηρεσιών από τους εργαζόμενους και μάλιστα τους παλαιότερους με την μεγαλύτερη πείρα, της υποστελέχωσης του Κτηματολογίου Ρόδου, των εκκρεμουσών πράξεων, και γενικότερα των αναγκών, που υπάρχουν σήμερα για την εξυπηρέτηση των μικροϊδιοκτητών. 2. Την τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζει σήμερα η «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.» για τις παροχές διαγραμμάτων τίτλων και μεταγραφών, οι οποίες κοστολογούνται σε τριπλάσιο ποσό απ΄αυτά του Κτηματολογίου Ρόδου, (βλ. Σύμη) 3. Την ψηφιοποίηση των στοιχείων του Κτηματολογίου Ρόδου, η οποία ολοκληρώθηκε εδώ και δύο χρόνια από ιδιωτική εταιρεία με δαπάνη, η οποία ξεπερνά κατά πολύ το 1 εκατομμύριο ευρώ και η οποία (ψηφιοποίηση) παραμένει ανενεργή.
Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ
• Ότι η σχεδιαζόμενη με Π.Δ. ένταξη του κτηματολογίου Ρόδου, σε μια Α.Ε. , δεν έχει να κάνει με το συμφέρον των εργαζομένων στο κτηματολόγιο, των εργατοϋπαλλήλων, των μικρών ιδιοκτητών, των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών, των δικηγόρων, του τόπου μας, • Εξυπηρετεί πλήρως την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων της δημόσιας περιουσίας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ , ιδιωτικοποιεί ακόμα άμεσα ή έμμεσα όλα τα στοιχεία των ιδιοκτησιών, τα οποία στα χέρια του πολυεθνικού κεφαλαίου θα χρησιμοποιηθούν ανάλογα για την εξυπηρέτησή του, • Αυξάνει σε περίοδο καταβαράθρωσης των μισθών και εισοδημάτων, ανεργίας και υπερεκμετάλλευσης υπέρογκα τα ποσά για την απόκτηση των στοιχείων του κτηματολογίου από τους επαγγελματίες και μικρούς ιδιοκτήτες. Το κτηματολόγιο της Δωδεκανήσου (Κτηματολογικά γραφεία Ρόδου και Κώ- Λέρου), από την ίδρυσή του το έτος 1929 αποτέλεσε και αποτελεί παρά την συνεχή παραμέληση, υποβάθμιση και υποστελέχωσή του, ένα ασφαλές σύστημα των εμπραγμάτων δικαιωμάτων. Ο εκσυγχρονισμός και η καλύτερη λειτουργία του, δεν μπορεί να γίνει έξω από τους εργαζόμενους , τους φορείς που σχετίζονται άμεσα με τις υπηρεσίες του και χωρίς να παρθούν σοβαρά υπόψη οι ιδιαιτερότητές του.
Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΛΕΙ τους εργαζόμενους μέσα από τους φορείς τους, μέσα από επιτροπές αγώνα να κινητοποιηθούν για να αποτρέψουν τις σε βάρος τους εξελίξεις, Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΛΕΙ τους Μηχανικούς να κινητοποιηθούν , να αντισταθούν, να συντονιστούν μαζί με τους εργαζόμενους στην κατεύθυνση της αποτροπής των όσων προετοιμάζονται .
Το κτηματολόγιο στα χέρια μιας λαϊκής εξουσίας, με βάση ένα ενιαίο φορέα κεντρικού σχεδιασμού είναι ένα εργαλείο εξυπηρέτησης του κοινωνικού συμφέροντος, στα χέρια της σημερινής εξουσίας, του κεφαλαίου, είναι ένα εξάρτημα για την αύξηση των κερδών του σε βάρος των εργαζομένων. Ρόδος 6 Ιουνίου 2013