Σεισμός 6,7 Ρίχτερ βορειοδυτικά της Σάμου: Οκτώ τραυματίες - Τσουνάμι και καταρρεύσεις παλιών κτιρίων - Αισθητός και στη Δωδεκάνησο

Σεισμός που έγινε ιδιαίτερα αισθητός σχεδόν σε όλη την Ελλάδα αλλά και στη Σμύρνη σημειώθηκε στις 13:55, βορειοδυτικά της Σάμου. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός ήταν εντάσεως 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν 19 χιλιόμετρα βόρεια, βορειοδυτικά της Σάμου, με εστιακό βάθος στα πρώτα 10 χιλιόμετρα. Εσπευσμένα στο νησί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και εξειδικευμένο κλιμάκιο του ΕΚΑΒ. 

Συμφωνα με πληροφοριες μεχρι στιγμης υπάρχουν συνολικα οκτώ τραυματιες. Τέσσερις βρίσκονται στο νοσοκομειο και τέσσερις στο Κέντρο Υγείας Καρλοβασίου. Έχουν υποστεί ορθοπαιδικα τραυματα τα οποία δεν φαίνεται να είναι σοβαρά. «Σε καλή κατάσταση βρίσκονται οι τραυματίες. Είναι ορθοπεδικά τα περιστατικά. Είναι σε επιφυλακή όλο το προσωπικό. «Είμαστε πανέτοιμοι χειρουργικά και έχουμε φιάλες αίματος», είπε ο διοικητής του νοσοκομείου. Επιπρόσθετα τόνισε πως το νοσοκομείο έχει πολύ μικρές ζημιές.

Παράλληλα, προκλήθηκε μίνι τσουνάμι. Νωρίτερα, είχε σταλεί στους κατοίκους προειδοποιητικό μήνυμα για υψηλό κυματισμό από το 112.

 

Από τη δόνηση προκλήθηκαν ζημιές στη νότια χώρα της Χίου ενώ προκλήθηκε κατολίσθηση βράχων στην Ικαρία.

 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έπεσε κομμάτι της κεντρικής εκκλησίας στο Καρλόβασι, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε παλιά κτίρια του νησιού και ρωγμές σε δρόμους.

 

Kάτοικοι της Σάμου που μίλησαν λίγα λεπτά μετά την ισχυρή δόνηση από διάφορα σημεία του νησιού μετέφεραν ότι υπάρχουν υλικές ζημιές σε παλιά κτίρια, σε διάφορα σημεία υπάρχουν κομμένοι δρόμοι, ενώ συνεργεία της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Πυροσβεστικής σπεύδουν όπου έχει ζητηθεί η συνδρομή τους.

 

Το Ευρωμεσογειακό κάνει λόγο για σεισμική δόνηση εντάσεως 6,7 της κλίμακας Ρίχτερ.

 

Της ισχυρής δόνησης ακολούθησαν τουλάχιστον δύο μετασεισμοί, μεγέθους 4,6 και 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

«Ζήσαμε ένα μεγάλο σεισμό, είχαμε χρόνια να αισθανθούμε κάτι τέτοιο. Ο κόσμος είναι πανικόβλητος, έχει βγει στους δρόμους και τις πλατείες», δήλωσε στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος των εργαζομένων νοσοκομείου Σάμου.  

«Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Το επίκεντρό του ήταν στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Σάμου και Τουρκίας. Υπάρχει ένα υποθαλάσσιο ρήγμα, Κάθε σεισμική δόνηση μας βάζει σε σκέψεις. Ως φαινόμενο, εκ των πραγμάτων μας ανησυχεί», τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος προειδοποίησε τον Νίκο Χαρδαλιά για μικρό τσουνάμι στη Σάμο.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  Ψευδείς χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αλεξάνδρου Κολιαδη, ο  πρόεδρος του Γ´...
Την έλλειψη νεφρολόγου και κέντρου αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο της Καρπάθου επισημαίνει σε επιστολή...
Γνωρίζουμε τι έγινε στις δημοτικές εκλογές στο δήμο Ρόδου και πως βγήκε το αποτέλεσμα αλλά τώρα στο...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...