Αποχή της παράταξης "Ρόδος Δύναμη Πολιτών" στην Δημοτική Κοινότητα για το γλυπτό αφιερωμένου στον Μαγγελάνο και στους Ρόδιους συντρόφους του

ΑΠΟ:ΜΕΛΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΡΟΔΟΥ

«ΡΟΔΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ»

- Θεμα:  «Γνωμοδότηση περί έγκρισης χωροθέτησης γλυπτού αφιερωμένου στον πρώτο περίπλου της γης πριν από 500 χρόνια και στους Έλληνες ναυτικούς που συμμετείχαν στην αποστολή.

Με την υπό αριθμό απόφαση 67/2020 που ελήφθη στις 9/9/2020 στην 8η και έκτακτη συνεδρίαση του σώματος (δημοτική κοινότητα Ρόδου) με τη δια περιφοράς διαδικασία, το σώμα αποφάσισε, για τους λόγους που αναφέρονται στα πρακτικά της απόφασης , να εκφράσει κατά πλειοψηφία αρνητική γνώμη, για την:

1.Την αποδοχή της δωρεάς γλυπτού ύψους περίπου τριών(3) μέτρων, έργο του γλύπτη Χουάν Ραμόν Μαρτίν, το οποίο χρηματοδοτήθηκε μετά από διαγωνισμό από την πρεσβεία και το Ινστιτούτο Θερβάντες, για να τιμηθεί η επέτειος των 500 χρόνων από το πρώτο ταξίδι γύρω από τη γη και ταυτόχρονα να τιμηθούν οι Έλληνες ναυτικοί που ενεπλάκησαν στην τολμηρή περιπέτεια της ανακάλυψης και κατάκτησης του τότε Νέου Κόσμου.

2. Την χωροθέτηση του γλυπτού στην πλατεία του Ενυδρείου (απέναντι από το ξενοδοχείο Cactus) και την τελετή αποκάλυψης του μνημείου αφιερωμένου στον πρώτο περίπλου της γης πριν από 500 χρόνια και στους Έλληνες ναυτικούς που συμμετείχαν στην αποστολή.

Ειδικότερα ο λόγος για τον οποίο οι σύμβουλοι της δημοτικής κοινότητας οδηγήθηκαν στην έκφραση αρνητικής γνώμης για το εν λόγω θέμα ήταν ,η προηγηθείσα απόφαση του ΔΣ του Δήμου Ρόδου με αρ.188/2020, Αρ.Πρακτ.13/31-7-2020, ΑΔΑ:9ΝΓ6Ω1Ρ-Β6Γ, που λήφθηκε με την παρουσία της Προέδρου κ. Ζιώγου Μάνθας, χωρίς να έχει ενημερωθεί και να συγκληθεί,  όπως ο νόμος ορίζει, σε προγενέστερο χρόνο του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου, το Συμβούλιο της Κοινότητας προκειμένου αυτό να ασκήσει τις κατά νόμο αρμοδιότητές του>>, υποβαθμίζοντας έτσι το ρόλο του ως το εγγύτερο όργανο στα προβλήματα της πόλης μας.

Ένας ρόλος που πρέπει να είναι ουσιαστικός και παραγωγικός μέσα από ένα δημοκρατικό και γόνιμο διάλογο, χωρίς <<υποδείξεις>> και <<άνωθεν εντολές>>, για την πρόοδο και την ευημερία των πολιτών και των κατοίκων της πόλης μας.

Δυστυχώς και σήμερα <<άνωθεν εντολή>> όπως αυτό προκύπτει και από σχετικά δημοσιεύματα, καλεί τα μέλη του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου να υπακούσουν και να συμμορφωθούν,.

Καμμιά  δημόσια ουσιαστική αποδοχή-αναγνώριση  της λανθασμένης διαδικασίας.

Καμμιά προσπάθεια προσέγγισης  και  έναρξης μιας νέας σχέσης δημοκρατικού διαλόγου-συνεργασίας της δημοτικής αρχής   και του δημάρχου με τη Δημοτική Κοινότητα.

Αντίθετα συνεχιζόμενη απαξίωση και υποβάθμιση και με ευθύνη της προέδρου, της Δημοτικής Κοινότητας.

Κυρία Πρόεδρε

Έχοντας υπόψη ότι το σώμα έχει εκφράσει αρνητική γνώμη( η με αριθμό απόφαση 67/2020)  καθώς επίσης  και για  τους προαναφερόμενους  λόγους, δηλώνουμε τη συμμετοχή μας στη συζήτηση του θέματος καταγράφοντας τις παραπάνω απόψεις-θέσεις και  απέχουμε από τη  λήψη  όποιας νέας καθ΄ υπόδειξη  απόφασης για το θέμα.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ

 

ΤΑ ΜΕΛΗ:

Mπάρδος Χρήστος

Μπελιγράδης Γεώργιος

Βασιλαράκης Τσαμπίκος

Μελλίνη Δήμητρα

Τρέχας Κωνσταντίνος

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  Ψευδείς χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αλεξάνδρου Κολιαδη, ο  πρόεδρος του Γ´...
Την έλλειψη νεφρολόγου και κέντρου αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο της Καρπάθου επισημαίνει σε επιστολή...
Γνωρίζουμε τι έγινε στις δημοτικές εκλογές στο δήμο Ρόδου και πως βγήκε το αποτέλεσμα αλλά τώρα στο...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...