Δημήτρης Κούκος, ζωγράφος: «Τόσο άγρια και άσχημα δεν κατεβάζουν μια δωρεά»

Έλλειψη σεβασμού έναντι του προσώπου του, καταλογίζει στη διοίκηση του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης, ο γνωστός ζωγράφος, Δημήτρης Κούκος. Μιλώντας στην ΕΡΤ Ρόδου ανέφερε ότι δεν ενημερώθηκε για την απόσυρση των 80 έργων του, παρά μόνο όταν αυτά είχαν αμπαλαριστεί. «Τόσο άγρια και άσχημα δεν κατεβάζουν μια δωρεά» τόνισε, επισημαίνοντας πως δεν γνωρίζει την τύχη των έργων του, αφού κανείς δεν τον έχει ενημερώσει που βρίσκονται. Σημειώνεται ότι η διοίκηση του Μουσείου αποφάσισε να αποσύρει τα έργα του Δημήτρη Κούκου και του Βάλια Σεμερτζίδη, παρ’ ότι στους όρους της δωρεάς ήταν η μόνιμη έκθεσή τους. 

Ο κ. Δημήτρης Κούκος που διατηρεί πάνω από 50 χρόνια στενές σχέσεις με τη Ρόδο, μιλώντας στην ΕΡΤ Ρόδου, χαρακτήρισε το νησί μας ως το πιο ερωτικό νησί στον κόσμο και περιέγραψε πως έμαθε για την "περιπέτεια" των 80 πινάκων που έχει δωρήσει στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης στη Ρόδο:  " Με είχαν παρακαλέσει να κάνω μια δωρεά απο πίνακες μου στη Ρόδο και για μένα αυτό ήταν μεγάλη ευτυχία., το να υπάρχουν δηλαδή έργα μου μόνιμα εκτεθειμένα, στο νησί που εχω ζήσει μεγάλο διάστημα της ζωής μου. Μου έκανε μεγάλη κατάπληξη που δεν με πήραν ούτε ένα τηλέφωνο πριν κατεβάσουν τα έργα μου. Αυτό είναι έλλειψη σεβασμού μάλλον για να μην με πάρουν τηλέφωνο...Αυτό με ενόχλησε πάρα πολύ. Μου έστειλαν δυο επιστολές, η μια έγραφε οτι αποσύρονται οι πίνακες μου και στη δεύτερη, μετά απο λίγες ημέρες, το αποσύρονται το έκαναν μετακίνηση. Τους έστειλα μια επιστολή για να δω που τα έβαλαν η που θα τα βάλουν τα έργα μου γιατί έχω κάνει τη δωρεά και ένα συμβόλαιο μαζί τους και πρέπει να είναι εκτεθειμένα. 

Με πήρε τηλέφωνο η πρόεδρος προχθές και μου είπε οτι δεν ξέρει τι γίνεται γιατί στην πλατεία Σύμης(Πινακοθήκη) τρέχουν νερά και στη μεγάλη αίθουσα του Μουσείου που είχαμε τις εκθέσεις και εκεί δεν είναι καλά στεγασμένα. Γιαυτό αποφάσισαν πολύ γρήγορα να πάρουν αυτές τις αποφάσεις αλλά αυτό που με ενόχλησε είναι οτι δεν με πήραν ούτε ένα τηλέφωνο να τους δώσω και εγώ κάποιες συμβουλές από την εμπειρία μου". Στην συνέχεια ο κ. Κούκος αναφέρθηκε στα έργα μεγάλων ζωγράφων που φιλοξενεί η Πινακοθήκη στην πλατεία Σύμης προφανώς απαντώντας στο επιχείρημα οτι οι αρμόδιοι θέλουν να εκθέσουν κάποια απο αυτά τα έργα στο Μουσείο: " Θαυμάζω την Πινακοθήκη σας, είναι από τις πιο διαλεχτές Συμπεριλαμβάνει τα καλύτερα έργα διαλεχτών ζωγράφων. Είναι πολύ σημαντικό να εκτίθενται αυτά τα έργα αλλά δεν κατεβάζουν έτσι μια δωρεά, τόσο άγρια και άσχημα... Μου υποσχέθηκαν οτι μέσα στον Οκτώβριο θα διευθετηθούν όλα, δεν ξέρω πως θα γίνει αυτή η διευθέτηση. Εγώ θέλω τα έργα μου να είναι αναρτημένα για να τα βλέπει ο κόσμος. Η πρόεδρος στο τηλέφωνο ήταν πολύ αναστατωμένη και μου ζητούσε συνεχώς συγνώμη. Ήταν άγριο, δεν ξέρω τι κατάληξη θα έχει αυτή η υπόθεση....Υπάρχει χώρος κάτω απο την αίθουσα με τους πίνακες του Σεμερτζίδη να εκτεθούν και οι πίνακες απο την Πινακοθήκη. Θα ήθελα να μου απαντήσουν, θα ήθελα τα έργα μου να είναι εκτεθειμένα κάπου μέχρι να επιστρέψουν. Εύχομαι σύντομα να φτιαχτούν οι δύο χώροι γιατί είναι πολύ σημαντικοί για τη Ρόδο".

Σημείωση: Οι φωτογραφίες είναι απο τα εγκαίνια της έκθεσης του Δημήτρη Κούκου στη Ρόδο, το 2019

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  Ψευδείς χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αλεξάνδρου Κολιαδη, ο  πρόεδρος του Γ´...
Την έλλειψη νεφρολόγου και κέντρου αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο της Καρπάθου επισημαίνει σε επιστολή...
Γνωρίζουμε τι έγινε στις δημοτικές εκλογές στο δήμο Ρόδου και πως βγήκε το αποτέλεσμα αλλά τώρα στο...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...