Ο Στρατηγός και Πρόεδρος του CSII Mάνος Σφακιανάκης σε τηλεδιάσκεψη με τους μαθητές του Κολλεγίου Ρόδου για τον Εθισμό στο Διαδίκτυο

Ο Στρατηγός και Πρόεδρος του CSII Mάνος Σφακιανάκης

σε τηλεδιάσκεψη με τους μαθητές του Κολλεγίου Ρόδου

για τον Εθισμό στο Διαδίκτυο.

- Την Τετάρτη 17 Ιουνίου οι μαθητές του Δημοτικού και Γυμνασίου, οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι γονείς είχαν την μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν από τα σπίτια τους και από τον υπολογιστή τους τον Στρατηγό και Πρόεδρο του CSII, του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας Μάνο Σφακιανάκη, καταξιωμένο επιστήμονα , συγγραφέα και ανεπανάληπτο ομιλητή να τους μεταφέρει τις γνώσεις του, τη βιώσιμη εμπειρία που απόκτησε από την υπηρεσιακή του διαδρομή στην αστυνομία ως επικεφαλής του CYBER CRIME. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης α) η  κα. Κέλλυ Ιωάννου, κλινική εγκληματολόγος, δημοσιογράφος και υποψήφια Διδακτόρισσα του Πανεπιστημίου του ESSEX , Διευθύντρια του CSII, η οποία με τη μεθοδικότητα που τη διακρίνει περιέγραψε στα παιδιά και οριοθέτησε τους κινδύνους από την κακή χρήση του Διαδικτύου και β) η ψυχολόγος - ψυχοπαιδαγωγός κα. Αναστασία Βασιλάκη, συνεργάτιδα των Εκπαιδευτηρίων «ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ» και συντονίστρια Σχολών Γονέων, η οποία εστίασε την παρουσίασή της στο εθισμό και στις επιπτώσεις που επιφέρουν τα video games στον ψυχικό κόσμο των παιδιών.

            O κος Σφακιανάκης, αφού ευχαρίστησε τη Διεύθυνση του Κολλεγίου για την τιμητική πρόσκληση δήλωσε ότι το Κολλέγιο είναι πρωτοπόρο και επαίνεσε ιδιαίτερα την πρωτοβουλία της Διεύθυνσης και των Εκπαιδευτικών για την οργάνωση της εκδήλωσης και δήλωσε ότι θα επισκεφτεί το Κολλέγιο προκειμένου να έχει δια ζώσης επαφή με τα παιδιά. Επίσης είπε ότι το Διαδίκτυο είναι φως αλλά και κίνδυνος, είναι αυτό που μορφώνει, παρέχει πληροφορίες , ενημερώνει και διδάσκει, κάνει ευχάριστη τη ζωή μας αλλά η κακή χρήση προκαλεί κινδύνους στην ψυχική υγεία των παιδιών αλλά σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να επιφέρει ανεπανόρθωτες βλάβες στην ίδια τους τη ζωή (απαγωγές, αποπλανήσεις, παιδοφιλία, απάτες, σεξουαλική εκμετάλλευση κ.α).

Τόνισε ότι το 60% των κατοίκων του πλανήτη, περισσότεροι από 5.132.432 άνθρωποι κάνουν χρήση του διαδικτύου. Ο καινούριος όρος που χρησιμοποίησε ήταν «κυβερνοαπειλές» γ’ αυτό συνέστησε στους μαθητές να τηρούν με μεγάλη ευλάβεια των ΔΕΚΑΛΟΓΟ, τους δεκα κανόνες :

1ος κανόνας : Έχουμε φίλους μόνο αυτούς που έχουμε και στη ζωή μας. Αποφεύγουμε να δεχτούμε αιτήματα από αγνώστους.

2ος κανόνας : Δεν πάμε ραντεβού στα τυφλά. Ποτέ με αγνώστους ραντεβού, πάμε μόνο με αυτούς που γνωρίζουμε.

3ος κανόνας : Δεν τσιμπάμε στις προκλήσεις του Διαδικτύου. Αξιολογούμε τα e-mails, τα link, δεν ανοίγουμε δολώματα, video ή software.

4ος κανόνας : Δεν υποκύπτουμε στο BULLING. Στον Διαδικτυακό εκφοβισμό. Προσοχή όταν δεχτούμε τέτοιες προκλήσεις. ΜΙΛΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ.

Η κυρία Ιωάννου στο σημείο αυτό διευκρίνισε σε ποιες περιπτώσεις έχουμε bulling : «όταν ο εκφοβισμός δεν έχει μέτρο και όταν προκαλείται στο θύμα φόβο αλλά το κυριότερο αυτή η συμπεριφορά που περιλαμβάνει εκφοβισμό ή εκβίαση να γίνεται συστηματικά»! Όπως υποστήριξε η κα. Κέλλυ Ιωάννου οι bullers έχουν στόχο να τρομοκρατήσουν το άτομο-θύμα. Επισήμανε ότι οι bullers είναι θύτες  και θύματα συγχρόνως.

(σημ. η ΒΙΑ φέρνει ΒΙΑ, μια από τις αρχές της επιστήμης της Εγκληματολογίας VICTIMIΖATION το κακοποιημένο παιδί θα κακοποιήσει άλλους) γι’ αυτό όπως είπε η κα. Ιωάννου θα πρέπει απαραίτητα να μιλάμε στους ειδικούς και ποτέ  ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΟΝ ΕΚΒΙΑΣΤΗ.

5ος κανόνας : ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ….. FAKE NEWS

Mε δεδομένο ότι υπάρχει ελευθερία του λόγου, στο διαδίκτυο δημιουργούνται προβλήματα και αβεβαιότητα από ψεύτικές αναρτήσεις.

Η κυρία Ιωάννου τόνισε ότι η γνώση από το διαδίκτυο θα πρέπει να φιλτράρεται μέσα από κριτική σκέψη και από διασταύρωση των πηγών.

6ος κανόνας : Login. Δημιουργούμε κωδικούς μέσα από ασφαλή προγράμματα που κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο. Αποφεύγουμε ονόματα φιλικών προσώπων , ημερομηνίες γέννησης. Δεν εμπιστευόμαστε τους κωδικούς μας σε κανέναν. Δεν δίνουμε ποτέ τους κωδικούς μας. Ιδιαίτερη προσοχή στην παιδική ηλικία.

7ος κανόνας : SHOPPING. Όπως είναι ευρέως γνωστό το e-shopping κα το e-commerce και το i-Banking,οι τραπεζικές συναλλαγές είναι μονόδρομος. Χρησιμοποιούμε prepaid-cards, και e-banking σε ασφαλή sites.

8ος κανόνας : SURFACE WEB – DEEP WEB – DARK WEB

Ναι στο « σκοτεινό διαδίκτυο» μόνο της γνώσης όχι στο σκοτεινό διαδίκτυο του εγκλήματος. Μόνο με καθοδήγηση.

9ος κανόνας : «ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ»

Μια ώρα στο διαδίκτυο είναι το μυστικό. Η ανεξέλεγκτη χρήση οδηγεί σε φυσικές διαταραχές Disorders, «ενώ το ελέγχουμε δεν μας ελέγχει». Τόνισε με έμφαση η κα. Ιωάννου. Ο εθισμός σηματοδοτεί την ύπαρξη ενός προβλήματος στο παιδί. Ποιά παιδιά εθίζονται στο Διαδίκτυο ; Αυτά που έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση και χαμηλή αυτοεκτίμηση δεν έχουν όρια και  έχουν χαμηλή σχολική επίδοση. Έτσι οδηγούνται τα παιδιά σε ματαιώσεις (FRUSTRATION).

Ένα ματαιωμένο γεγονός είναι ικανό να δημιουργήσει προϋποθέσεις επιθετικής συμπεριφοράς προς τον εαυτό μας ή προς τους άλλους. Μέσα από τη χρήση του Διαδικτύου τα παιδιά «αποκτούν» κατά κάποιο τρόπο «νέα ταυτότητα» για να νιώθουν αρεστά στους φίλους και στο κόσμο γενικότερα, τόνισε η κα. Κέλλυ Ιωάννου.

10ος κανόνας : Προσέχουμε τι δίνουμε και που το δίνουμε.

Ο κος Σφακιανάκης ολοκληρώνοντας την παρουσίασή επισήμανε στα παιδιά, στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς :

Α) χειριζόμαστε τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα με απόλυτη ασφάλεια.

Β) δεν κοινοποιούμε την παρουσία μας σε μέσα κοινωνικής Δικτύωσης.

Στη συνέχεια η ψυχοπαιδαγωγός κα. Αναστασία Βασιλάκη αναφερόμενη στον εθισμό που προκαλούν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια οριοθέτησε το πλαίσιο του εθισμού και ανέδειξε τα συμπτώματα που εμφανίζουν τα παιδιά :

  • Εξιδανίκευση του μέσου: Το παιδί θεωρεί ότι το ηλεκτρονικό παιχνίδι είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο στη ζωής τους.
  • Τροποποίηση διάθεσης : Ο εθισμός αυξάνει την παραγωγή του νευροδιαβιβαστή – ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.
  • Ανοχή : το παιδί χρειάζεται σταδιακά περισσότερες ώρες στον υπολογιστή για να νιώθει ευχαρίστηση.
  • Σύγκρουση : το παιδί νιώθει ότι έχει πρόβλημα, δεν μπορεί να κάνει κάτι για να περιορίσει τη χρήση , ποια είναι τα σημάδια εκείνα που πρέπει να ανησυχούν οι γονείς ;

Η κυρία Βασιλάκη υποστήριξε ότι όταν το παιδί εμφανίζει :

  1. Χαμηλή σχολική επίδοση
  2. Απομόνωση
  3. Ενδοοικογενειακές έντονες συγκρούσεις και επιθετική συμπεριφορά (aggressive bebarior).
  4. Αποδιοργάνωση
  5. Χάνει την αίσθηση του χρόνου
  6. Προτιμά τα παιχνίδια και όχι τους φίλους του.

Σε αυτήν την περίπτωση οι γονείς θα πρέπει να απευθυνθούν σε ειδικό επιστήμονα.

Σύμφωνα με τον (Π.Ο.Υ), o εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια αναγνωρίστηκε από το 2018 ως ψυχική διαταραχή (caming Disorder). Τα αποτελέσματα έρευνας της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης της Διαταραχής του Εθισμού, δείχνουν ότι οι Έλληνες είναι πιο εθισμένοι στο Διαδίκτυο μετά τους Βρετανούς. Ακόμη το Fortnite ευθύνεται σε ποσοστό 72,1% για την πτώση της σχολικής επίδοσης.

 

Τι θα πρέπει να κάνουν οι γονείς :

Η κυρία Βασιλάκη υπογράμμισε στο σημείο αυτό ότι οι γονείς θα πρέπει να έχουν μια ήρεμη , μη επικριτική στάση, να αναγνωρίσουν το πρόβλημα του παιδιού τους, αλλά θα πρέπει να οριοθετήσουν το χρόνο ενασχόλησης των παιδιών με το διαδίκτυο στη διάρκεια μιας ώρας.

Την αρνητική στάση του παιδιού θα τη διαχειρίζονται με σταθερότητα και αποφασιστικότητα και να το ενθαρρύνουν να ασχοληθεί σε ομαδικές δραστηριότητες , αθλητισμό.

Σημαντικό είναι για όλους η επικοινωνία μεταξύ των μελών της οικογένειας. Κλείνοντας την παρουσίαση της η κα. Βασιλάκη τόνισε ότι: «ευτυχισμένος είναι αυτός που ζει στην αληθινή πραγματικότητα».

Οι εκλεκτοί ομιλητές κος Μάνος Σφακιανάκης , η κα. Κέλλυ Ιωάννου και η κα. Βασιλάκη Αναστασία ευχαρίστησαν τους Εκπαιδευτικούς και τα παιδιά που παρακολούθησαν την τηλεδιάσκεψη και υποσχέθηκαν να έρθουν στο Κολλέγιο να δουν και να μιλήσουν από κοντά με τα παιδιά.

Η Διεύθυνση των Εκπαιδευτηρίων Ρόδου, εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες τους προς τον Στρατηγό Μάνο Σφακιανάκη, την κλινική Εγκληματολόγο κα. Κέλλυ Ιωάννου Διευθύντρια του CSII καθώς και την Ψυχολόγο-Ψυχοπαιδαγωγό κα. Αναστασία Βασιλάκη. Επίσης ευχαριστεί όλα τα παιδιά και τους γονείς για τη συμμετοχή τους και τους κο. Χατζηγεωργίου Αθανάσιο και κύριο Σπύρου Σπύρο για την τεχνική επιμέλεια και την οργάνωση της τηλεδιάσκεψης. Την ευθύνη της  παρουσίασης είχε ο Συντονιστής Δρ. Ναπολέων Βλάσσης.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Σε αυστηρό ύφος ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς απάντησε στον νυν Αλέξη Κολιάδη για τα όσα...
  Ψευδείς χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αλεξάνδρου Κολιαδη, ο  πρόεδρος του Γ´...
Την έλλειψη νεφρολόγου και κέντρου αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο της Καρπάθου επισημαίνει σε επιστολή...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...