Επιστολή του Φώτη Χατζηδιάκου προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου για την αυριανή συνεδρίαση

Ρόδος, 15-06-2020 - ΠΡΟΣ Τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρόδου

- Κύριε Πρόεδρε,

- Μετά τα επίμονα αιτήματα των παρατάξεων της μειοψηφίας, επιτέλους συγκαλέσατε την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τις 16/06/2020, κεκλεισμένων των θυρών και έλαβε τέλος η αντιδημοκρατική διαδικασία της δια περιφοράς λήψης αποφάσεων. Όμως προς μεγάλη απογοήτευση μας, διαπιστώνουμε ότι η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει 33 θέματα μόνο τρέχουσας καθημερινότητας και λειτουργίας του δήμου, καθώς και εγκρίσεις ομόφωνων αποφάσεων της επιτροπής ποιότητας ζωής, τα περισσότερα ήσσονος σημασίας, τα οποία δεν απαιτούν ιδιαίτερη συζήτηση και για τα οποία οι παρατάξεις της μειοψηφίας δεν έχουν αντιρρήσεις ή διαφωνίες.

Με έκπληξη και απορία βλέπουμε ότι έχουν παρέλθει 4 μήνες, από την τελευταία «δια ζώσης» συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (28-2-2020), εντούτοις δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξης το μείζον θέμα που ταλανίζει την κοινωνία μας, σχετικά με την αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών από την πανδημία του κορωνοϊού.

 

Κύριε Πρόεδρε,

Α. Είναι γεγονός ότι τόσο η χώρα μας, όσο και το νησί μας και με την υποδειγματική πειθαρχία της κοινωνίας, αντιμετωπίσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού. Σήμερα όμως, στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας η κοινωνία μας αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, για τα οποία το Δημοτικό Συμβούλιο, ως το κορυφαίο θεσμικό πολιτικά όργανο του νησιού, οφείλει να πάρει θέση, να καταθέσει τις προτάσεις του και να είναι μπροστάρης στον αγώνα των διεκδικήσεων όλων των δημοτών μας, από το κεντρικό κράτος και το τραπεζικό σύστημα.

Ενδεικτικά :

  • Ενόψει της προσπάθειας έναρξης της τρέχουσας τουριστικής σαιζόν, το 50% των ξενοδοχείων διαφαίνεται ότι δεν θα ανοίξει.
  • Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις τουρισμού, εστίασης και μεταφορών αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας.
  • Τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για την απασχόληση δεν ικανοποιούν αλλά και αυτά τα ελάχιστα δεν φαίνεται να υλοποιούνται.
  • Δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για την ενίσχυση και προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
  • Οι τράπεζες αδυνατούν να δανειοδοτήσουν το σύνολο των αιτήσεων δανεισμού και έχουν εφεύρει δαιδαλώδεις διαδικασίες καθιστώντας αδύνατη την ικανοποίηση των αιτημάτων.
  • Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν εντάσσονται σε μέτρα προστασίας και τα προϊόντα τους θα μείνουν απούλητα στο χωράφι, χωρίς καμία αποζημίωση.
  • Οι δομές υγείας, τόσο στο Νοσοκομείο, όσο και στα κέντρα υγείας του νησιού και το ΕΚΑΒ, χρειάζονται ενίσχυση και την αναγκαία στελέχωση.
  • Τα μικρά τουριστικά καταλύματα παραμένουν εκτός χρηματοδοτικών προγραμμάτων.
  • Το σύνολο των παραγωγικών τάξεων, επαγγελματίες, εκπρόσωποι φορέων (πλην του δήμου Ρόδου δυστυχώς), επαναστατούν και διεκδικούν μετ’ επιτάσεως την νομοθετική επαναφορά των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. για τα νησιά μας και γενικά την καθιέρωση μειωμένων συντελεστών 6% στις υπηρεσίες διαμονής και εστίασης και 13% στις τουριστικές επιχειρήσεις και μεταφορές.
  • Η κοινωνία και οι συμπολίτες μας στο σύνολό τους εκφράζουν την αγωνία τους και αναμένουν το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει θέση και να στηρίξει με τις αποφάσεις του τον αγώνα κατά της χειμάζουσας -εν μέσω κατακαλόκαιρου- οικονομίας.
  • Οι συνδημότες μας έχουν την απαίτηση, ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου να προβούν στις απαραίτητες παραστάσεις στα αρμόδια υπουργεία, να ασκήσουν τις απαιτούμενες πιέσεις, προκειμένου να διεκδικήσουν την λήψη ικανών μέτρων και αποφάσεων για την δρομολόγηση λύσεων στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες στο νησιώτικο χώρο.

Ενόψει όλων αυτών και λόγω της αναμφίβολης ύπαρξης κατεπείγοντος, ζητούμε στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, και προ των θεμάτων της Ημερήσιας διάταξης να συζητηθεί εκτενώς το θέμα:

  1. Κατάθεση προτάσεων και λήψη απόφασης: α) για ενίσχυση των δομών Υγείας του δήμου, β) για οικονομική στήριξη των επαγγελματιών, αγροτών και εν γένει των εργαζομένων, γ) για την δανειακή διευκόλυνση των επαγγελματιών, ενόψει της άμεσης επανεκκίνηση της τουριστικής περιόδου.
  2. Εξουσιοδότηση του δημάρχου και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου να προβούν στις απαραίτητες παραστάσεις στα αρμόδια υπουργεία, τραπεζικούς οργανισμούς και όπου δει, να ασκήσουν τις απαιτούμενες πιέσεις, για την υλοποίηση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου επί των ανωτέρω θεμάτων.

 

Β. Τέλος κ. πρόεδρε πιστεύουμε ότι η «κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση» δεν αποκλείει την δημοσιότητα των συζητήσεων, για την ενημέρωση των συμπολιτών μας, γι’ αυτό προτείνουμε :

1. Με την λήψη των απαιτούμενων υγειονομικών μέτρων, την παρουσία μικρού αριθμού εκπροσώπων των Μ.Μ.Ε. στην αίθουσα συνεδρίασης του Δ.Σ. (όπως άλλωστε έγινε πρόσφατα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, τόσο κατά την κοινή συνεδρίαση των δημάρχων και ΠΝΑΙ για τη δημιουργία του νέου Φ.Ο.Δ.Σ.Α., όσο και κατά τη συζήτηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα).

2. Την χρησιμοποίηση του συστήματος απευθείας διαδικτυακής μετάδοσης της συνεδρίασης (Live streaming), με τα μέσα που διαθέτει η Π.Ε.Δ. τα οποία έχουν χειριστεί ήδη, στην προηγούμενη θητεία, οι εργαζόμενοι του δήμου μας.

Φώτης Χατζηδιάκος

τ. δήμαρχος Ρόδου

επικεφαλής της δημοτικής παράταξης

«ΡΟΔΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ»

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  Ψευδείς χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αλεξάνδρου Κολιαδη, ο  πρόεδρος του Γ´...
Την έλλειψη νεφρολόγου και κέντρου αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο της Καρπάθου επισημαίνει σε επιστολή...
Γνωρίζουμε τι έγινε στις δημοτικές εκλογές στο δήμο Ρόδου και πως βγήκε το αποτέλεσμα αλλά τώρα στο...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...