Έκθεση - βόμβα του ΔΝΤ για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας

«Κεραυνούς» φαίνεται πως περιέχει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα αφού, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που διαθέτει η Wall Street Journal, κάνει λόγο για κενά στο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας μας, για επιζήμια αναδιάρθρωση, καθώς και για αναποτελεσματικότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

To ΔΝΤ, στην έκθεση που θα δημοσιοποιηθεί, χαρακτηρίζει υπερβολικά «αισιόδοξες» τις προβλέψεις του για το ελληνικό πρόγραμμα τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πληρούσε τρεις από τις τέσσερις προύποθέσεις που θέτει για την παροχή πακέτου στήριξης, παραδεχόμενο ουσιαστικά ότι παρέβη τους κανόνες του.

Στο «άκρως εμπιστευτικό έγγραφο» το ΔΝΤ υποτίμησε τη ζημιά της συνταγής λιτότητας στην ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας ότι η απάντηση στην κρίση έδωσε χρόνο στην Ευρωζώνη να περιορίσει τις επιπτώσεις για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια των τριών προηγούμενων ετών, αξιωματούχοι του Ταμείου, συμπεριλαμβανομένης της γενικής διευθύντριας, Κριστίν Λαγκάρντ, διατείνονταν επανειλημμένως πως το χρέος της Ελλάδας είναι «βιώσιμο» άρα και πιθανό να εξοφληθεί πλήρως και έγκαιρα.

Το έγγραφο περιγράφει την αβεβαιότητα γύρω από την ελληνική διάσωση ως «τόσο σημαντική που το ΔΝΤ αδυνατούσε να εγγυηθεί πως το δημόσιο χρέος ήταν βιώσιμο με υψηλή πιθανότητα». Το Ταμείο παραδέχεται ότι ήταν περισσότερο αισιόδοξος από ό,τι έπρεπε για τις προοπτικές ανάκτησης της πρόσβασης της ελληνικής κυβέρνησης στη χρηματοδότηση της αγοράς αλλά και την πολιτική της ικανότητα να εφαρμόσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης.

Επισημαίνεται επίσης ότι το ΔΝΤ ήταν υπεραισιόδοξο για τις προοπτικές της ελληνικής κυβέρνησης να οδηγήσει τη χώρα πίσω στις αγορές, και την πολιτική της ικανότητα να τηρήσει τους όρους ενός προγράμματος διάσωσης. newpsot.gr

Φωτογραφικό υλικό

Μανώλης Δημελλάς

γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

Προτάσεις Verena

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Οδηγίες προστασίας από αναπνευστική λοίμωξη από το νέο κοροναϊό. Τί είναι οι...
Νέος πρόεδρος στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου είναι ο Παναγιώτης Εγγλέζος, ενα έμπειρο συνδικαλιστικό...
Ενα τραγούδι για την Ελένη Τοπαλούδη απο το Διδυμότειχο που δολοφονήθηκε άγρια στη Ρόδο εγραψε και...
ΦΟΡΟΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ-Στον ακήρυχτο πόλεμο της ασφάλτου η λίστα των θυμάτων μεγαλώνει συνεχώς...