Εκ νέου κατάθεση τροπολογίας για «Μείωση Συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου απο το ΜΕΡΑ25

Τομέας Νησιωτικότητας ΜέΡΑ25: Σήμερα λόγω της υγειονομικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης είναι επιτακτική η ανάγκη άμεσης στήριξης των νησιών περισσότερο από κάθε άλλη φορά αλλά η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει στην μείωση του ΦΠΑ καθώς και στην υιοθέτηση περαιτέρω αναγκαίων μέτρων στήριξης της κοινωνίας.

Οι λεονταρισμοί της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης παρέμειναν λεονταρισμοί μέχρι τέλους καθώς την κρίσιμη στιγμή που το ΜέΡΑ25 κατέθεσε τροπολογία για την στήριξη των νησιών ζητώντας άμεση μείωση του ΦΠΑ στα νησιά η τροπολογία αυτή απορρίφθηκε. Είναι θλιβερό πως το εθνικό συμφέρον της ανάταξης των νησιών μας παραγκωνίζεται στον βωμό του κεφαλαίου και των ιδιωτικών συμφερόντων από την κυβέρνηση αλλά και στον βωμό των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων από την αντιπολίτευση,

Ο Τομέας Νησιωτικότητας του ΜέΡΑ25  χαιρετίζει την εκ νέου κατάθεση τροπολογίας για «Μείωση Συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου» που κατατέθηκε από το  ΜέΡΑ25 στις 9/4/2020 (είχε προηγηθεί κατάθεση στις 28/11/2019) και αφορά στην «Κύρωση της από 20.3.2020 Π.Ν.Π. "Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης" (Α'68) και άλλες διατάξεις».

Από τις  1.1.2018, αυξήθηκε ο συντελεστής του ΦΠΑ σε 27 από τα 32 νησιά του Αιγαίου. Τα 27 αυτά νησιά στα οποία αυξήθηκε ο ΦΠΑ είναι: Λήμνος, Ικαρία. Άγιος Ευστράτιος, Ψαρά, Οινούσσες, Φούρνοι, Θύμαινα, Άγιος Μηνάς,  Κάλυμνος, Αστυπάλαια, Κάσος, Τήλος, Σύμη, Νίσυρος, Πάτμος, Χάλκη, Σαριά, Λειψοί, Ψέριμος, Αγαθονήσι, Λέβιθα, Καστελόριζο, Αρκιοί, Γυαλί, Τέλενδος, Φαρμακονήσι και Κίναρος . Συγκεκριμένα, ο μειωμένος συντελεστής 17%, 9% και 4% αυξήθηκε σε 24%, 13% και 6%. Μετά την αναπροσαρμογή των συντελεστών στα νησιά Θήρα, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο, Σκιάθο (στο πρώτο πρώτο κύμα αυξήσεων της 1-10-2015), Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο (στο δεύτερο κύμα 1-6-2016) και Σκόπελος, Αμοργός, Ίος, Κύθνος, Σέριφος, Σίκινος, Ανάφη, Κίμωλος, Φολέγανδρος, Ηρακλειά, Δονούσα, Θηρασία, Σχοινούσα, Κουφονήσια (από 1 - 1 - 2017), αυξήθηκαν οι συντελεστές και στα υπόλοιπα νησιά της Ελλάδας.

Η αύξηση αυτή αποτελεί παραγνώριση της ιδιαιτερότητας της νησιωτικότητας, αποτελώντας ουσιαστικά ένα πλήγμα ενάντια στους νησιώτες μας, ειδικότερα στα μικρότερα και πιο απομακρυσμένα νησιά, ζημιώνοντας τον τουρισμό και αποτελώντας ένα περαιτέρω αντικίνητρο για την μετακίνηση σε αυτά διαφόρων αναγκαίων ειδικοτήτων επαγγελματιών, λειτουργώντας αρνητικά στην καθημερινή ζωή των νησιωτών και στην ανάπτυξη των νησιών μας. 

 

 

 ΤΟΜΕΑΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜέΡΑ25

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  Ψευδείς χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αλεξάνδρου Κολιαδη, ο  πρόεδρος του Γ´...
Την έλλειψη νεφρολόγου και κέντρου αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο της Καρπάθου επισημαίνει σε επιστολή...
Γνωρίζουμε τι έγινε στις δημοτικές εκλογές στο δήμο Ρόδου και πως βγήκε το αποτέλεσμα αλλά τώρα στο...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...