ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΥΠ. ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β. ΚΑΛΟΠΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ATHENSVOICE”
Κλιματική Αλλαγή: Η γενιά μας μπροστά στην μεγαλύτερη ιστορικά ευθύνη της Ανθρωπότητας
- Έχουμε πετρέλαιο στο Αιγαίο, μόνο που το δικό μας δεν είναι μαύρο, είναι χρυσό, η ηλιακή ενέργεια
*Του Βάιου Καλοπήτα,
Διπλωματούχου Μηχανικού Περιβάλλοντος
Υποψήφιου βουλευτή Δωδεκανήσου με το Κίνημα Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ
Η δική μας γενιά είναι η πρώτη γενιά, η οποία βιώνει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η τελευταία γενιά, η οποία θα μπορέσει να κάνει κάτι ουσιαστικό για να την αναστρέψει. Αυτή είναι μια πραγματικότητα, που βάζει την γενιά μας μπροστά στην μεγαλύτερη ευθύνη ιστορικά της ανθρωπότητας προς τις γενιές του μέλλοντος.
Η κλιματική αλλαγή συντελείται ήδη: Η θερμοκρασία του πλανήτη αυξάνεται, τα χαρακτηριστικά των βροχοπτώσεων αλλάζουν, οι παγετώνες και το χιόνι λιώνουν, η παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει. Οι επιπτώσεις για το περιβάλλον, την ανθρώπινη υγεία και την οικονομία ανυπολόγιστες. Φαινόμενα ξηρασίας και έντονα θερμά κύματα, τυφώνες, εξάπλωση και άνθιση ασθενειών, είδη ζώων προς εξαφάνιση, παγκόσμια οικονομική απειλή.
Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από αυτή την πραγματικότητα. Ο πλούτος της συνδέεται αναπόσπαστα με τις κλιματικές της συνθήκες. Το κλίμα σε συνδυασμό με τα χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμών, μαγνητίζουν τουρίστες από όλο τον κόσμο. Τα ζεστά καλοκαίρια, σε συνδυασμό με τους ήπιους υγρούς χειμώνες, ευνοούν την ανάπτυξη της γεωργίας ως αναπόσπαστο κομμάτι της οικονομίας. Κάτω από τις ίδιες κλιματικές συνθήκες, χιλιάδες εκτάρια δάσους καλύπτουν την χώρα και φιλοξενούν μια μεγάλη βιοποικιλότητα. Σήμερα αυτός ο φυσικός πλούτος βρίσκεται κάτω από μεγάλη πίεση.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις στη χώρα μας. Μελέτη του ΟΗΕ δείχνει πως η Ελλάδα, όπως και ολόκληρη η Μεσόγειος, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 18 «καυτά» σημεία του πλανήτη, τα οποία θα αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα εξαιτίας της εντεινόμενης αλλαγής του κλίματος.
Στα νησιά μας πολλά από αυτά που περιέγραψα συμβαίνουν, τα έντονα καιρικά φαινόμενα τον χειμώνα οδηγούν σε πλημμύρες, η ακτογραμμή μας αλλάζει, οι παραλίες μας μικραίνουν, το καλοκαίρι χάνει την μεσογειακή του ομορφιά. Στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με έρευνα του WWF Ελλάς σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, με τίτλο «Το αύριο της Ελλάδας», επιχειρείται μια πρόβλεψη για τις κλιματικές συνθήκες στην Ελλάδα την περίοδο 2020-2050.
Συγκεκριμένα για Νότιο Αιγαίο, η ήδη υπάρχουσα δυσφορία των κατοίκων στην πόλη μας πρόκειται να ενταθεί. Οι κάτοικοι θα υποστούμε μέχρι και 15 περισσότερες ημέρες καύσωνα. Οι νύχτες, όπου η θερμοκρασία δεν θα πέφτει κάτω από τους 20oC, θα ενταθούν. Η συνολική βροχόπτωση θα μειωθεί, αλλά θα αυξηθούν οι ακραίες βροχοπτώσεις. Επομένως κίνδυνος για πλημμύρες το χειμώνα και πυρκαγιές το καλοκαίρι. Και φυσικά κίνδυνος για μείωση στην διαθεσιμότητα νερού.
Υπό αυτά τα δεδομένα, ως τουριστική περιοχή, βρισκόμαστε σε τρομερή ανασφάλεια. Η γενεσιουργός αιτία του τουρισμού, το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον του τόπου μας κινδυνεύει. Είναι προφανές πως πρέπει να δράσουμε άμεσα.
Για να μετριάσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές CO2. Με απλά λόγια να απεξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα. Να στραφούμε σε τεχνολογίες παραγωγής καθαρής ενέργειας. Η τεχνολογία υπάρχει, το ενεργειακό δυναμικό μπροστά στα πόδια μας. Έχουμε πετρέλαιο στο Αιγαίο, μόνο που το δικό μας δεν είναι μαύρο, είναι χρυσό, η ηλιακή ενέργεια. Η Ελλάδα είναι η περιοχή με την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην Ευρώπη όμως με μικρό ποσοστό αξιοποίησης.
Στην Ελλάδα επιμένουμε να συζητάμε για προβλήματα του περασμένου αιώνα. Δεν βλέπουμε την τεράστια τεχνολογική πρόοδο, η οποία συντελείται τη στιγμή που μιλάμε. Δεν βλέπουμε τις μεγάλες προκλήσεις, αλλά και τον κίνδυνο, η χώρα μας να βρεθεί στη δεύτερη ταχύτητα της τεχνολογικής επανάστασης η οποία συντελείται σήμερα.
Όλος ο πλανήτης έχει στραφεί στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΕΠ), εμείς γιατί τις κρατάμε αναξιοποίητες;