Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της Ε.Ξ.Ρ Αντώνη Καμπουράκη στη χθεσινή σύσκεψη υπο την προεδρία του υπουργού Γιαννη Μιχελάκη. Με το δικό του τρόπο έθιξε τα ζητήματα της σύσκεψης και εδωσε το στίγμα των προθέσεων και απόψεων του χωρίς παρωπίδες και σκοπιμότητες.
Η τοποθέτηση του
Κύριε Δήμαρχε, Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,
Κα & Κοι Βουλευτές,
Κα Γενικέ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Κε ΠεριφερειάρχηΝοτίου Αιγαίου,
Κε Πρόεδρε της ΔΕΗ, Κε Πρόεδρε της ΔΕΔΔΗΕ,
Κυρίες & Κύριοι,
Είναι εξαιρετική χαρά & τιμή για το νησί μας, να φιλοξενεί δύο μέλη της Κυβέρνησης, και τον Επικεφαλής της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας. Για μας εδώ στην πανέμορφη & ακριτική Ρόδο, έχει μεγάλη σημασία αυτή η συνάντηση, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που αισθανόμαστε, πως το κέντρο είναι μακριά από την ακριτική περιφέρεια, μακριά από τις ανάγκες της, και τους ανθρώπους της.
Για αυτό & ξεκινώντας από τα ζητήματα, που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, θέλω να τον συγχαρώ, διότι δεν ακολουθεί την πεπατημένη των προκατόχων του. Δυστυχώς, στο πρόσφατο παρελθόν της εποχής του Καλλικράτη, γίναμε αποδέκτες τετελεσμένων, με αποτέλεσμα να μας ανακοινώνουν το «συνοικέσιο», αφού πρώτα είχε γίνει ο γάμος. Συγχαίρω λοιπόν τον κ. Υπουργό, γιατί έρχεται να ακούσει, να συζητήσει, να αφουγκραστεί, να δει με τα ίδια του τα μάτια, τι περπατάει και τι δεν περπατάει. Η Δημοκρατία, για την οποία μιλάμε πολύ τώρα τελευταία, δεν θέλει πολλά λόγια. Θέλει έμπρακτες αποδείξεις ενδιαφέροντος, και χαιρόμαστε που αυτό διαπιστώνεται σήμερα, με τον πιο καθαρό τρόπο.
Αυτού λεχθέντος, θέλω να τονίσω ορισμένα ουσιαστικά, κατά τη γνώμη μου σημεία, που πιστεύω πως θα βοηθήσουν στον κοινό προβληματισμό.
Το πρώτο είναι, πως κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουμε τους πειραματισμούς. Το συνεχές «ράβε – ξήλωνε» και το διαρκές «μπρος – πίσω», είναι δυστυχώς από τις μεγαλύτερες πληγές του δημόσιου βίου. Να βρούμε λοιπόν έναν κοινό τόπο, να αποφασίσουμε μια σταθερή δομή τοπικής διακυβέρνησης, και να ξέρουμε όλοι πως αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, ούτε αύριο, ούτε μεθαύριο. Αυτό έχει ξεχωριστή σημασία για την επιχειρηματικότητα, καθώς αυτή δεν μπορεί να λειτουργήσει και να αναπτυχθεί, σε ένα περιβάλλον που μοιάζει με κινούμενη άμμο.Με αποτέλεσμα, με άλλα δεδομένα να πέφτεις να κοιμηθείς το ένα βράδυ, και με άλλα δεδομένα να ξυπνάς το επόμενο πρωί. Σταθερό περιβάλλον, σημαίνει και σταθερή πρόοδος.
Το δεύτερο σημείο που θέλω να τονίσω είναι, πως οι ακριτικοί Δήμοι της Ελλάδας, δεν μπορούν να είναι κάτω από τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά, περιφερειακών Δήμων της Κεντρικής Ευρώπης. Κι αυτό που λέω δεν έχει να κάνει μόνο με ιδιοσυγκρασιακές ιδιαιτερότητες, αλλά και με την ίδια την αποστολή & τον χαρακτήρα, της αυτοδιοίκησης. Εδώ το ζητούμενο δεν είναι μόνο να φροντίζονται τα πεζοδρόμια, αλλά πρέπει να υπηρετούνται και άλλες προτεραιότητες, που έχουν να κάνουν με την κοινωνική συνοχή, και κατ’ επέκταση και με την εθνική συνοχή. Δεν ζούμε ούτε σε πεδιάδες με «μικρές Ολλανδέζες», ούτε σε «ελβετικά χωριά παραγωγής σοκολάτας». Εδώ είναι Αιγαίο, είναι θάλασσα, είναι μαζική μετανάστευση εξ ανατολών, είναι σύνορα της Ελλάδας.Και της Ευρώπης! Έχει αυξημένες ευθύνες & λειτουργίεςη αυτοδιοίκηση. Και πρέπει αυτό να λαμβάνεται υπόψη, και να διευκολύνεται, στην άσκηση των πολλαπλών ρόλων της.
Ξέρετε υπάρχει μια ρήση που λέει, πως το να είναι ίσοι έναντι του ίδιου νόμου, και το λιοντάρι και η καμηλοπάρδαλη, είναι η πιο μεγάλη αδικία που μπορεί να γίνει. Διότι αν ο νόμος λέει μην τρώτε το χορτάρι, είναι άδικος για την καμηλοπάρδαλη. Ενώ αν λέει μην τρώτε κρέας, το λιοντάρι θα ψοφήσει. Εδώ χρειάζεται να δοθούν σοβαρές μάχες,Κύριε Υπουργέ, στα Συμβούλια Υπουργών της αρμοδιότητάς σας, προκειμένου να αναδειχθούν αυτές οι ιδιαιτερότητες, και να μην κρινόμαστε με κριτήρια, που είναι βέβαιο πως ποτέ, δεν θα μας δικαιώσουν.
Να δούμε λοιπόν πως θα βοηθήσουμε την αυτοδιοίκηση, πως θα την ενισχύσουμε, αλλά και πως θα την θωρακίσουμε. Η διαφάνεια, για παράδειγμα. Είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Δικαίως ή αδίκως, στην κοινή γνώμη έχει εμπεδωθεί η αντίληψη πως οι ΟΤΑ,υπήρξαν θερμοκήπια διαφθοράς. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Και πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη, σε αυτό. Αλλά και οι ίδιοι οι ΟΤΑ, πρώτοι απ’ όλους.
Σήμερα ειδικά, πολίτες & επιχειρήσεις ματώνουν, για να ανταποκριθούν στις φοροδοτικές υποχρεώσεις τους, έναντι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Για αυτό και πρέπει να υπάρχει λεπτομερής λογοδοσία. Ώστε κάθε ευρώ που μπαίνει στα ταμεία του Δήμου, και το στερούμε από την αγορά και τις επιχειρήσεις μας, να ξέρουμε πού πάει, να ξέρουμε που επιστρέφει, και πως πιάνει τόπο. Μόνον έτσι η πληρωμή του Φόρου θα αποτελεί καμάρι και τιμή και επιδίωξη του κάθε έλληνα, και όχι «τεκμήριο αδυναμίας του», για φόρο-υπεκφυγή.
Θα σας το πω κι αλλιώς… Ειδικά στους Τουριστικούς Δήμους, το να πιάνουν τόπο τα δημοτικά έσοδα, έχει τεράστια σημασία. Διότι δεν φτάνει να επενδύει ο Ροδίτης Ξενοδόχος στη μονάδα του, στο προσωπικό του, στην ποιότητα των υπηρεσιών του. Το κάνει με θυσίες, αλλά όμως δεν θα έχει αποτέλεσμα, αν την ίδια στιγμή ο πελάτης–επισκέπτης δεν μπορεί να απολαύσει την Παλιά Πόλη χωρίς αυτοκίνητα, κράχτες & ηχορρύπανση, ή δεν βρίσκει πεζοδρόμια & επαρκή φωτισμό, στη βόλτα του, ή τέλος τέλος,πιάνει τη μύτη του, μπροστά σε ένα ξεχειλισμένο κάδο σκουπιδιών…
Στον Τουρισμό όλα έχουν τη σημασία τους, κι όλα μετράνε. Ο Τουρισμός λοιπόν, που συνεισφέρει τα μέγιστα στα έσοδα της αυτοδιοίκησης, δικαιούται να τυγχάνει της ανταποδοτικότητας, που αξίζει η συνεισφορά του. Ο Δήμος και οι λειτουργίες του έχουν καθοριστική σημασία, για το Τουριστικό προϊόν μας, κι αυτό είναι κάτι που δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ.Αλλιώς πυροβολούμε τα ίδια μας τα πόδια.
Τέλος,οφείλω να σας εκφράσω τις ευχαριστίες μας,Κε Υπουργέ, για την κατανόηση, της σοβαρότητας του έργου του ΠΡΟΤΟΥΡ εδώ στη Ρόδο, για το συμφέρον της ευημερίας και της προόδου αυτού του νησιού,& των ανθρώπων του.
Έρχομαι τώρα στα θέματα της Ενέργειας, τα οποία αφορούν στον έτερο Υπουργό, τον κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου & στον Πρόεδρο της ΔΕΗ, τους οποίους & καλωσορίζω στη Ρόδο. Αλλά και που πολύ καλά ξέρω, ότι απασχολούν και τον Κο Μιχελάκη, ο οποίος μαζί με το Βουλευτή Δωδεκανήσου Kο Κόνσoλα, με ερώτησή του στη Βουλή, στις 13 Μαρτίου 2013, πολύ πριν αναλάβει το Υπουργείο του, είχε έμπρακτα αποδείξει το ενδιαφέρον του, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη ηλεκτροδότηση, τα νησιά μας.
Στα θέματα αυτά θα είμαι λακωνικός.Ως ένας από τους πλέον δημοφιλείς παγκοσμίωςΤουριστικούς Προορισμούς, θέλουμε στη Ρόδο να έχουμε ρεύμα, που θα μας επιτρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί. Άρα θέλουμε ρεύμα φθηνό. Θέλουμε όμως,και καλής ποιότητας ηλεκτροδότηση, ώστε να συνάδει με το σύνολο των ποιοτικών υπηρεσιών, που προσφέρουμε στους επισκέπτες μας. Και που απαιτούν τα σύγχρονα μηχανήματα και οι υψηλές τεχνολογίες, που λειτουργούν στις μονάδες μας.
Σαφέστατα αυτή η επιδίωξη, αυτός ο στόχος, δεν είναι ούτε κάτι απλό, ούτε κάτι εύκολο. Ο νησιωτικός χαρακτήρας της χώρας ήταν, κι εξακολουθεί να είναι, ένα πολύπλοκο & ακανθώδες ζήτημα για τη ΔΕΗ. Πρέπει κι εδώ να σκύψουμε όλοι μαζί πάνω από το πρόβλημα, και με καλές προθέσεις να εξεύρουμεεχθές τις καλύτερες λύσεις.
Ξέρετε, κι εμείς στον τουρισμό, τέτοια πολύπλοκα ζητήματα επιλύουμε. Πανηγυρίζουν άπαντες σήμερα, για την καλή τουριστική σεζόν.Ρωτήστε όμως κάθε ξενοδόχο να σας πει, πόσο δύσκολη άσκηση είναι, να έχεις και ανταγωνιστικές τιμές, και ανταγωνιστική ποιότητα. Δεν ζητάμε λοιπόν κάτι, που πρώτοι απ’ όλους δεν έχουμε επιτύχει, εμείς οι ίδιοι. Και ακριβώς επειδή εμείς καταρρίψαμε τον μύθο, πως δεν υπάρχει προσιτό στην τιμή,και συνάμα ποιοτικό, και δείξαμε πως πράγματι γίνεται, αξιώνουμε να έχουμε φθηνό ρεύμα, και καλής ποιότητας ηλεκτροδότηση. Συντασσόμαστε στο σημείο αυτό απόλυτα με το κλαδικό αντίστοιχο αίτημα, που το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, το ΞΕΕ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία, η ΠΟΞ, θέτουν μετ’ επιτάσεως.
Ξέρετε, οι υποδομές παίζουν τεράστιο ρόλο στην τουριστική ανάπτυξη. Εντάξει, μπορεί να μην καταστραφεί ο Τουρισμός αν μείνουμε μια μέρα χωρίς ρεύμα, όπως κακόβουλα έσπευσαν να υπερτονίσουν κάποιοι,φέτος το καλοκαίρι στη Σαντορίνη, μπορεί κι εμείς οι επιχειρηματίες να είμαστε πιο προνοητικοί, έχοντας εξασφαλίσει για τις επιχειρήσεις μας μια γεννήτρια, μπορεί αντίστοιχα ατυχήματα να συμβαίνουν και στις ….«καλύτερες πρωτεύουσες» του κόσμου, και μάλιστα για 4 και 5 ημέρες.Ωστόσο πρέπει και το Υπουργείο και η ΔΕΗ, να βρουν μια λύση για το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης στη Ρόδο. Μια λύση που να είναι βιώσιμη, να είναι όσο το δυνατόν πιο φιλική στο περιβάλλον, να αξιοποιεί όλα τα επιτεύγματα των νέων τεχνολογιών, και να είναι οριστική. Και επιπλέον το κόστος της να μην ροκανίζει την ανταγωνιστικότητα, του Ροδίτικου ξενοδοχείου.
Οριστική Λύση είναι η ηλεκτρική Διασύνδεση των Νησιών με την Ηπειρωτική Χώρα. ΥπουργέΚε Μιχελάκη, απλά «κλέβω»δικά σας λόγια, από την δική σας επερώτηση, τότε: «Το γεγονός της μη ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών, με την ηπειρωτική Ελλάδα…..…..έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος……..Την ώρα, που γειτονικές ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Τουρκία και η Κροατία, επενδύουν στην ενίσχυση των δικτύων ενέργειας, δίνοντας έμφαση στις τουριστικές τους περιοχές…..».
Ας αναμετρηθούμε λοιπόν, με αυτή τη συνθετότητα, και πιστεύω πως η προσπάθεια, στο βαθμό που θα είναι ειλικρινής απ’ όλους, θα αποδώσει καρπούς.
Για τη Ρόδο, τον τουρισμό μας, την Εθνική μας Οικονομία, για τους Ροδίτες, για όλους τους Έλληνες.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας, και διατηρώ τη βεβαιότητα πως η σημερινή συνάντηση, δεν είναι παρά μια καλή αρχή συνεργασίας για χειροπιαστά & μετρήσιμα αποτελέσματα, σε κρίσιμους τομείς της ζωής, του νησιού μας.