Η ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου σε συνεργασία με ενεργούς πολίτες ανεξαιρέτως κομματικών και πολιτικών καταβολών ανέλαβε την πρωτοβουλία συγκέντρωσης υπογραφών στήριξης των θέσεων της επισυναπτόμενης επιστολής.
Η προσπάθεια ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου και ήδη έχουν συγκεντρωθεί περί τις 1700 υπογραφές συμπολιτών μας από όλα τα μέρη της Ρόδου, ενώ αναμένουμε να "αγγίξουμε" τις 2000.
Θεωρούμε σημαντικό πέραν της δημοσιοποίησης να ενημερώσετε το κοινό σας για την ανταπόκριση της κοινωνίας και για την απήχηση της άποψης για την θεσμική αλλά και χωροταξική αλλαγή του Καλλικράτη στο νησί μας.
Ζητούμενο είναι περισσότεροι Δήμοι με βελτιωμένο θεσμικό πλαίσιο και μητροπολιτικές λειτουργίες σε επίπεδο νησιού.
Ζητούμενο είναι αλλαγή των διοικητικών ορίων με ταυτόχρονη ριζική βελτίωση του θεσμικού πλαισίου.
Το δίλλημα μεταξύ θεσμικών αλλαγών ή περισσότερων Δήμων στο Νησί μας είναι ψευδεπίγραφο.
Ευτυχώς όμως η κοινωνία δεν εγκλωβίζεται.
Οι πολίτες δεν είναι σοφοί μόνο για να επιλέγουν δημοτικούς άρχοντες κάθε τέσσερα ή πέντε χρόνια αλλά και για να καθορίζουν το μέλλον των ιδίων και των παιδιών τους.
Δεν διεκδικούμε το αλάθητο, ούτε επιλέγουμε δογματικές θέσεις.
Απαιτούμε όμως ανοιχτό δημόσιο διάλογο ώστε ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους πολίτες.
6 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ-ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΧΑΡΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.
ΓΙΑ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ.
Κάθε πολίτης που βιώνει την καθημερινότητα που διαμόρφωσε το Καλλικρατικό μόρφωμα στο νησί μας αντιλαμβάνεται την ανάγκη άμεσων αλλαγών.
Σε αυτή τη κατεύθυνση κινήθηκαν ο πρόεδρος και τα μέλη της ΝΟΔΕ, ο Γραμματέας της Περιφερειακής, οι αιρετοί των τοπικών οργανώσεων και τα απλά μέλη της Νέας Δημοκρατίας δεν ζουν αποκομμένα από την κοινωνία,
Ιδιαίτερα στο θέμα των αλλαγών που πρέπει να γίνουν στην αυτοδιοίκηση, έχουν και γνώμη αλλά και γνώση. Γνώση που προέκυψε από την εμπειρία που βιώνουμε 45 μήνες τώρα, με το απόλυτα αποτυχημένο και αντιπαραγωγικό μοντέλο του ενιαίου δήμου. Ενός μοντέλου που επιβλήθηκε στο νησί μας χωρίς μελέτη και κυρίως χωρίς διάλογο.
Μαζί με αυτό το μοντέλο υπάρχουν και άλλες αστοχίες στον Καλλικράτη, προχειρότητες και διατάξεις που δεν έχουν εφαρμογή στην πραγματικότητα και ελάχιστη έως μηδενική σχέση με την αυτοδιοικητική ιδέα.
Σήμερα.με δική μας πρωτοβουλία αλλά και τη συμμετοχή ενεργών πολιτών, καταξιωμένων πολιτών του νησιού, έχει ανοίξει η συζήτηση για αυτές τις αλλαγές.
Απέναντι σε αυτές τις αλλαγές στέκονται αυτοί που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα, αυτοί που θέλουν τον ενιαίο, παραλυτικό και αναποτελεσματικό δήμο για να εξυπηρετήσουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες.
Αυτοί που αποδίδουν σε εμάς προσωπικά κίνητρα πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί.
Πρώτον γιατί ορισμένοι από αυτούς αποτελούν την προσωποποίηση της παροιμίας ''στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί'' αφού ήταν οι πρωταγωνιστές σε όλη την περίοδο των χαμένων ευκαιριών για τον τόπο μας.
Δεύτερον γιατί εμείς έχουμε επιχειρήματα, κάνουμε διάλογο, ανοίξαμε μια συζήτηση που αυτοί δεν ήθελαν ποτέ να ανοίξει για ευνόητους λόγους.
Σήμερα, εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο θέλουμε να προχωρήσουμε σε ένα επόμενο βήμα.
Καταθέτουμε 6 Προτάσεις για τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση. αλλαγές που δε περιορίζονται στην αυταπόδεικτη πλέον ανάγκη διαχωρισμού του ενιαίου δήμου Ρόδου αλλά και σε θεσμικά ζητήματα.
Πρόταση 1
Τρεις δήμοι στη Ρόδο. Τρεις δήμοι με αντικειμενικά κριτήρια. Τρεις δήμοι με τη μέγιστη δυνατή πληθυσμιακή ισορροπία μεταξύ τους. Τρεις δήμοι με κοινά χαρακτηριστικά, με κοινές αναπτυξιακές προεκτάσεις.
Απορρίπτουμε την παλαιά μελέτη του ΙΤΑ που ήταν εκτός πραγματικότητας. Ο χωροταξικός διαχωρισμός των τριών νέων δήμων θα γίνει με τα κριτήρια που θέσαμε. Με συμμετοχή των πολιτών
Πρόταση 2
Κάθε δήμος θα διαθέτει μία αποκεντρωμένη και ολοκληρωμένη διοικητική δομή σε κάθε δημοτική ενότητα. Ο πολίτης θα εξυπηρετείται εκεί που κατοικεί χωρίς να μετακινείται.
Κάθε δημοτική ενότητα θα έχει τη δική της συμμετοχή στο τεχνικό πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό. Θα σταματήσει η εγκατάλειψη των χωριών αλλά και ολόκληρων περιοχών.
Θα παραχωρηθούν πόροι και αρμοδιότητες στα τοπικά συμβούλια. Με εσωτερική αποκέντρωση, οι δήμοι θα κάνουν αυτό που δεν μπορεί να κάνει σήμερα ο ενιαίος δήμος: να είναι κοντά στον πολίτη και στις ανάγκες του τόπου.
Πρόταση 3
Οι τρεις νέοι δήμοι θα συνεργαστούν για να υπάρξουν μητροπολιτικές λειτουργίες και κοινές δράσεις σε συγκεκριμένα πεδία. Αυτά είναι η διαχείριση απορριμμάτων, η ύδρευση, η πολιτική προστασία, η χωροταξία το περιβάλλον.
Οι τρεις δήμοι όμως θα προωθούν πολιτικές,θα υλοποιούν έργα που θα υπηρετούν το δικό τους ξεχωριστό αναπτυξιακό πρότυπο.
Πρόταση 4
Ο θεσμός του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να αναβαθμιστεί. Τα θέματα διαχείρισης και διοίκησης του δήμου πρέπει να αποκεντρωθούν, κάποια θέματα που έρχονται στο δημοτικό συμβούλιο πρέπει να αποτελέσουν θέματα της αρμοδιότητας των τοπικών συμβουλίων.
Πρόταση 5
Από τις αλλαγές δεν μπορεί να εξαιρεθεί η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Σήμερα, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης λειτουργεί ως μονοπρόσωπη μορφή εξουσίας. Αυτό πρέπει να αλλάξει, χρειάζεται ένα θεσμοθετημένο όργανο με τη συμμετοχή των περιφερειακών συμβούλων που εκλέγονται στη Ρόδο αλλά και σε κάθε χωρική αντιπεριφέρεια. Ο Αντιπεριφερειάρχης δεν θα είναι ανεξέλεγκτος,πρέπει να υπάρχει δημοκρατικός έλεγχος και συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και των φορέων.
Πρόταση 6
Το νέο εκλογικό σύστημα πρέπει να ''σπάσει΄΄ τις κομματικές γραμμές, να συμβάλει στην αδέσμευτη και ακηδεμόνευτη αυτοδιοίκηση.
Να επιλέγονται οι άριστοι, να δοθεί η δυνατότητα σε αυτούς που δεν έχουν κομματική ένταξη να υπηρετήσουν τον τόπο τους.
Ταυτόχρονα όμως πρέπει να διασφαλίζει τη λειτουργία του δήμου, να μην αφήνει περιθώρια παραλυτικών ισορροπιών, συναλλαγών ή και εμπαθών μικροπολιτικών που θα εμποδίζουν την λειτουργία του δήμου.