Άρθρο του Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Κρεμαστινού στα ΝΕΑ της Παρασκευής 29.03.19 με αφορμή το φετινό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.
-Καθηγητής Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός
-Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, τ. Υπουργός
-Κίνημα Αλλαγής: ΠΑΣΟΚ ή συνέχεια του «καλού ΠΑΣΟΚ»;
Το '81 υπήρξε σταθμός όχι μόνο για την ιστορία του ΠΑΣΟΚ αλλά για την ιστορία της Χώρας. Ο αέρας της αλλαγής ήταν διάχυτος παντού. Η αλλαγή υπήρξε ιστορική αναγκαιότητα. Έτσι, στην εξουσία ήρθε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου με το σύνθημα "Εδώ και τώρα, ήρθε η ώρα της Αλλαγής!". Αλλαγής σε όλα. Επαναστατικές αλλαγές στην Παιδεία, στην Υγεία στην Οικονομία, στην εξωτερική πολιτική. Η θεμελίωση του κοινωνικού κράτους,η ισότητα των δικαιωμάτων ανδρών και γυναικών μέσα στο πλαίσιο της ισότητας όλων των Ελλήνων,η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, η ανακατανομή του εισοδήματος υπέρ των οικονομικά αδυνάτων, η κατάργηση του μεσαιωνικού θεσμού της καθηγητικής Έδρας στα πανεπιστήμια, η οικονομική και κοινωνική στήριξη της τρίτης ηλικίας με το σύνθημα "Σεβασμός στα περήφανα γηρατειά", η πολιτική του καρότου και του μαστίγιου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η πολυδιάστατη εξωτερική του πολιτική, ο αγώνας του υπέρ των χωρών του Νότου και τα περίφημα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα είναι μερικά αντιπροσωπευτικά δείγματα των μεγάλων κοινωνικών επαναστατικών μεταβολών.
Υπήρξε, πράγματι, η πρώτη και μοναδική φορά της Αριστεράς στην εξουσία.
Σήμερα, οι θέσεις του Κινήματος Αλλαγής θα πρέπει να αιτιολογήσουν το όνομά του. Θα πρέπει να είναι ανάλογες των επαναστατικών αλλαγών του '81. Θα πρέπει να είναι συγκεκριμένες και κωδικοποιημένες και όχι αόριστες, αφηρημένες και διατυπωμένες με ξύλινη γλώσσα. Θα πρέπει να προκαλέσουν αμφισβήτηση του κακού κατεστημένου.
- Η ίδρυση Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών
- Η ανάπτυξη της προνοσοκομειακής Ιατρικής και της 3ης γενιάς τηλεϊατρικής,
- Η ανάπτυξη της Οικονομίας σε συνδυασμό με παράλληλη ανάπτυξη του Κοινωνικού Κράτους,
- Η δραστική μείωση της φορολογίας με παράλληλα συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση της φοροδιαφυγής,
είναι μέτρα που μπορεί να θεωρηθούν αντάξια των επαναστατικών αλλαγών της δεκαετίας του '80.
Το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να κωδικοποιήσει με ανάλογο τρόπο τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν τώρα στην ελληνική κοινωνία οι οποίες πρέπει να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του κόσμου για να υποστηρίξει το Κίνημα Αλλαγής. Χωρίς την κωδικοποίηση των αλλαγών, με γενικόλογα συνθήματα και ξύλινο πολιτικό λόγο δεν πείθεται κανένας πολίτης σήμερα για να ακολουθήσει οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα.
Η γενικευμένη αμφισβήτηση της πολιτικής έχει τη βάση της στο ότι τα τελευταία χρόνια ο κόσμος έχει απογοητευτεί από την αναντιστοιχία των πράξεων και των έργων. Ο κόσμος αισθάνεται προδομένος από την ανειλικρίνεια και τα ψεύδη ορισμένων πολιτικών από όλο το πολιτικό φάσμα που έδωσαν την ευκαιρία στο να αναπτυχθούν αντιδημοκρατικές δυνάμεις οι οποίες απειλούν στο σύνολό τους το δημοκρατικό πολίτευμα.
Η κωδικοποίηση των αλλαγών στις οποίες πρέπει να προχωρήσει το Κίνημα Αλλαγής, θα είναι παράλληλα οι λεγόμενες «κόκκινες γραμμές» για οποιαδήποτε ενδεχόμενη συνεργασία με άλλα κόμματα. Το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να μείνει μεταξύ των δύο κομμάτων, της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, που διεκδικούν την πρώτη θέση και να τα υποχρεώσει σε μια συνεργασία των τριών κομμάτων για να βγει ο τόπος από τη μεγάλη οικονομική κρίση. Μόνον έτσι μπορούν να επαναδιαπραγματευτούν ό,τι σκληρό μέτρο έχουν αποδεχθεί όλες οι κυβερνήσεις κατά την περίοδο των μνημονίων.Η Χώρα χρειάζεται κυρίως πολιτική σταθερότητα για να μπορέσει να ορθοποδήσει και να προσβλέπει σε καλύτερες μέρες. Έτσι μόνο θα δικαιολογήσει ιστορικά την ύπαρξή του το Κίνημα Αλλαγής.