Κρεμαστινός και Φτακλάκη στηρίζουν όλες τις διεκδικήσεις του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ ΚΑΙ ΦΤΑΚΛΑΚΗ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

-ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ

 

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ Δημήτρης Κρεμαστινός και η υποψήφια Βουλευτης κ Λίτσα Φτακλάκη συντάσσονται υπέρ των θέσεων της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων, καθώς και υπέρ όλων των πρόσφατων αιτημάτων του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου αποφάσισε ομόφωνα να πραγματοποιήσει επίσημες συναντήσεις με τους υποψήφιους βουλευτές όλων των κομμάτων. Καθότι το ΚΙΝΑΛ είναι το μόνο κόμμα που μέχρι στιγμής έχει ανακοινώσει επίσημα τους υποψήφιους Βουλευτές του, πραγματοποιήθηκε η απαραίτητη αλληλογραφία και επικοινωνία μεταξύ ΣΑΔ και ΚΙΝΑΛ.

Τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΑΔ με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής κ Κρεμαστινό και τους επίσης υποψήφιους Βουλευτές κκ Φτακλάκη, Καλοπήτα και Μπακρυσιώρη. Η συνάντηση με την κ Γαβαλά κατέστη αδύνατη λόγω καιρικών συνθηκών στην Κω.

 

ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ Κ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ Κ ΦΤΑΚΛΑΚΗ

Την απόλυτη ικανοποίηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου προκάλεσαν οι θέσεις τόσο του κ Κρεμαστινού, όσο και της κ Φτακλάκη. Οι δύο υποψήφιοι Βουλευτές ουσιαστικά συμφώνησαν με όλα τα πρόσφατα αιτήματα του Συλλόγου, τα οποία συνοπτικά είναι τα παρακάτω:

  • Για τα επαγγελματικά δικαιώματα:

Να είναι ο Αρχιτέκτονας απαραίτητος σε κάθε έργο, μέσω του διαχωρισμού των επαγγελματικών δικαιωμάτων: η Αρχιτεκτονική για τους Αρχιτέκτονες, τα Στατικά για τους Πολιτικούς Μηχανικούς, τα Τοπογραφικά για τους Τοπογράφους μηχανικούς, κ.ο.κ. Ο διαχωρισμός αυτός δεν αποτελεί απλά ένα κλαδικό αίτημα, όπως ξεκαθάρισε ο Σύλλογος. Είναι ένα θέμα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία.

Η δυνατότητα υπογραφής Αρχιτεκτονικών σχεδίων από μηχανικούς άλλων ειδικοτήτων είναι ένα γεγονός που «στοιχίζει ακριβά» σε όλη μας την κοινωνία. Η Αρχιτεκτονική –μεταξύ άλλων- καθορίζει την εργονομία και την Αισθητική, που μόνο οι Αρχιτέκτονες κατέχουν το κατάλληλο γνωστικό αντικείμενο προκειμένου να συντάξουν και να υποστηρίξουν αντίστοιχες μελέτες.

Η κακή αισθητική και η προβληματική εργονομία που προκύπτει από τη δυνατότητα υπογραφής Αρχιτεκτονικών Σχεδίων από άλλες ειδικότητες, συμβάλλει στην συνεχή πτώση του βιοτικού επιπέδου του τόπου μας. Είναι ένα ζήτημα που έχει αντίκτυπο στην ά-σχημη εικόνα των οικιστικών μας συνόλων τόσο προς εμάς ως μόνιμους κατοίκους, όσο προφανώς και προς τους επισκέπτες μας – τουρίστες.

Η πολιτεία έχει τεράστια ευθύνη να θέσει αυτονόητη και απαραίτητη την παρουσία του Αρχιτέκτονα στον σχεδιασμό κάθε έργου σε όλη την επικράτεια, και όχι μόνο στους Παραδοσιακούς Οικισμούς.

  • Ασφαλιστικό – εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών:

Είναι απαράδεκτα υψηλές, πρέπει να μειωθούν άμεσα.

  • Υποχρέωση προσκόμισης ενημερότητας ιδιοκτήτη για την έκδοση αδειών :

Είναι απαράδεκτο, θα πρέπει να διαγραφεί η υποχρέωση αυτή άμεσα.

  • Υποχρέωση προσκόμισης σε επεξεργάσιμη μορφή των διαγραμμάτων δόμησης για την έκδοση αδειών :

Είναι απαράδεκτο, θα πρέπει να διαγραφεί η υποχρέωση αυτή άμεσα. Υπάρχει ξεκάθαρο θέμα υποκλοπής της πνευματικής ιδιοκτησίας των μηχανικών όλης της χώρας.

  • Απλοποίηση της διαδικασίας των Πανελλήνιων Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών:

- Να απλοποιηθεί η διαδικασία προκήρυξης Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών.

- Να στελεχωθεί με περισσότερους υπαλλήλους το αρμόδιο τμήμα Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ)

  • Μειωμένοι Συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά:

Θα πρέπει να επανέλθουν άμεσα.

  • Τεράστια γραφειοκρατία που διέπει τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Θα πρέπει να γίνουν ενέργειες ώστε να καταπολεμηθεί η αντίστοιχη γραφειοκρατία. Συνήθως καλούνται να γνωμοδοτήσουν 16 υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα για μία υπόθεση, γεγονός που αυξάνει στο μέγιστο τους χρόνους Αδειοδότησης. Είναι απαράδεκτο για υφιστάμενες Ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς και για νέες, να απαιτείται ένα, ακόμα και δύο έτη προκειμένου να εγκριθούν οι Περιβαλλοντικές τους Αδειοδοτήσεις.

  

ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ Κ ΚΑΛΟΠΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ Κ ΜΠΑΡΚΥΡΣΙΩΡΗ

Γόνιμη ήταν η συνάντηση του ΣΑΔ με τους κκ Καλοπήτα και Μπακρυσιώρη. Κατόπιν της συνάντησης τους, ο κ Καλοπήτας απέστειλε την παρακάτω επιστολή προς τον ΣΑΔ, αναλύοντας εγγράφως τις θέσεις του:

«Αγαπητοί Συνάδελφοι

Με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου  έχουμε μία στενή συνεργασία . Όπως πολύ καλά γνωρίζεται συμμετέχω στις δράσεις σας και τις υποστηρίζω . Σας διαβεβαιώνω πως παρακολουθώ τα  αιτήματα σας και είμαι εδώ για να βρούμε από κοινού λύσεις . Το συγκεκριμένο ΠΔ έχει αδικίες σε βάρος και άλλων ειδικοτήτων Μηχανικών τις οποίες πρέπει να τις δούμε και αυτές μαζί με τις δικές σας.

Θα παρακολουθούμε μαζί την προσφυγή που έχει κάνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος σας . Το θέμα όμως δεν είναι απλά να εκπέσει το Προεδρικό Διάταγμα και να πάμε στην πρότερη κατάσταση η οποία δεν απέχει από την μετά ΠΔ εποχή  στην πράξη .

Χρόνια βιώνουμε επικαλύψεις ειδικοτήτων Μηχανικών αλλά και νέων πολυτεχνικών σχολών χωρίς αποσαφηνισμένο γνωστικό αντικείμενο. Πρέπει να διαμορφώσουμε μία νέα βάση συζήτησης όπου ο καθένας μας όπως σωστά διεκδικείται θα ασχολείται με την εξειδίκευση του.

Συνεχίστε την καλή δουλειά.»

 

Ο ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου διεκδικεί :

  • Την άμεση απαλοιφή των απαράδεκτων σχετικών διατάξεων του Π.Δ. 99/2018 και θέτει την Πολιτεία προ των ευθυνών της για τα σοβαρά προβλήματα που θα προκύψουν από την ενδεχόμενη εφαρμογή τους.
  • Τον διαχωρισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων: η Αρχιτεκτονική για τους Αρχιτέκτονες, τα Στατικά για τους Πολιτικούς Μηχανικούς, τα Τοπογραφικά για τους Τοπογράφους μηχανικούς, κ.ο.κ.

 

 

Γιώργος Σκιαδόπουλος

Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

Γιώργος Περνάρης

Αντιπρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

Νίκος Ζαρίφης

Γ. Γραμματέας Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

Γιάννης Ματσαμάς

Ταμίας Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

Ανθούλα Τσιώκα

Μέλος ΔΣ Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Γνωρίζουμε τι έγινε στις δημοτικές εκλογές στο δήμο Ρόδου και πως βγήκε το αποτέλεσμα αλλά τώρα στο...
Η ΣΥΜΗ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ. ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΥ ΦΑΡΜΑΚΙΔΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ Η Σύμη γεωπολιτικά...
Οχτώ το πρωί, σήμερα και το δημαρχείο της Ρόδου δείχνει την απόλυτη παρακμή που βιώνει το νησί εδώ...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...