Θερμότερο το 2018 - Ελλειψη βροχόπτωσης παρά τη βελτιωμένη εικόνα στη πόλη της Ρόδου, Γράφει ο Σεραφείμ Χριστοδούλου, πτυχιούχος Μετεωρολόγος- Κλιματολόγος

ΘΕΡΜΟΤΕΡΟ ΤΟ 2018- ΕΛΛΕΙΨΗ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

-Γράφει ο Σεραφείμ Χριστοδούλου, πτυχιούχος Μετεωρολόγος- Κλιματολόγος, εκλεγμένο μέλος της Βασιλικής Μετεωρολογικής Εταιρίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το 2018 η μέση ετήσια θερμοκρασία διαμορφώνεται στους 20.2°C, καθιστόντας το έτος θερμότερο κατά 1.1°C σε σύγκριση με τα κλιματολογικά δεδομένα του νησιού. Η συνολική βροχόπτωση για το 2018 ανήλθε στα 631.0 χιλιοστά παρουσιάζοντας έλλειψη 72.4 χιλιοστών σε σχέση με τις φυσιολογικές τιμές για το νησί. 
Παρατηρόντας τον πίνακα στην εικόνα 1, οι μήνες Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος και Μάιος παρουσιάζουν την μεγαλύτερη θερμοκρασιακή απόκλιση, σε σχέση με τα κλιματολογικά δεδομένα, που ξεπερνά τους 2 °C. Οι μήνες Ιούνιος, Ιούλιος και Δεκέμβριος κυμάνθηκαν κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα. Μόνο ο Αύγουστος εμφανίζεται ελαφρά ψυχρότερος, κατά 0.4°C, σε σχέση με τις φυσιολογικές τιμές. Από πλευράς βροχοπτώσεων, 7 από τους 12 μήνες παρουσιάζουν αρνητική απόκλιση, σε σύγκριση με τις κλιματολογικές τιμές, με τον Ιανουάριο να καταγράφει την μεγαλύτερη απώλεια υετού που έφτασε τα 75.6 χιλιοστά. Περισσότερες βροχές, σε σχέση με τα φυσιολογικά επίπεδα, δέχθηκαν οι μήνες Φεβρουάριος, Ιούνιος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος και Νοέμβριος, με τον τελευταίο να να έχει 58.5 χιλιοστά πλεονασματική βροχόπτωση σε σχέση με τις κλιματολογικές τιμές. Οι ημέρες με κατακρημνίσματα ήταν 78 από τις 365 (φυσιολογικά παρατηρούνται 88). Έτσι, οι βροχοπτώσεις χαρακτηρίστηκαν αποδοτικές, εμπλουτίζοντας τους υδροφόρους ορίζοντες του νησιού, διότι σε κανένα επεισόδιο δεν καταγράφηκε αυξημένη επιφανειακή απορροή (μειωμένη ραγηδαιότητα βροχής ανά καταιγίδα). Η μέση ετήσια σχετική υγρασία έφτασε το 72.2%, αυξημένη κατά 12.3%, σε σχέση με τις φυσιολογικές τιμές, εξαιτίας των εξασθενιμένων κατά ένα Μποφόρ ανέμων από δυτικές γενικά διευθύνσεις.

Τι δείχνει η τελευταία εξαετία για την θερμοκρασία και την βροχόπτωση

Από τα συγκεντρωτικά στοιχεία του αυτόματου μετεωρολογικού σταθμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (που είναι εγκατεστημένος στην πόλη της Ρόδου), από την αρχή λειτουργίας του μέχρι σημέρα, εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα για την μεταβολή των μετεωρολογικών παραμέτρων θερμοκρασίας και βροχόπτωσης ανά έτος. 
Το γράφημα στην εικόνα 2, παρουσιάζει την μεταβολή της μέσης ετήσιας θερμοκρασίας για τα τελευταία έξι έτη στην πόλη της Ρόδου. Παρατηρούμε ότι η θερμοκρασία παρουσιάζει πτώση για πέντε συναπτά έτη (2013-2017) με μέσο ρυθμό πτώσης 0.3°C ανά έτος. Κατά την διάρκεια όμως του 2018 η μέση ετήσια θερμοκρασία αύξηθηκε, σε σχέση με το 2017, κάτα 1°C. Αξίζει να σημειωθεί ότι το έτος 2018 αποτελεί το θερμότερο έτος από την αρχή λειτουργίας του σταθμού. 
Το γράφημα της εικόνας 3 αναπαριστά την μεταβολή της ετήσιας βροχόπτωσης στην πόλη της Ρόδου την τελευταία εξαετία. Στο διάγραμμα φαίνεται η ραγδαία συρρίκνωση των βροχοπτώσεων από το 2013 μέχρι και το 2016. Η πτώση της βροχόπτωσης ήταν περίπου 236.1 χιλιοστά ανά έτος. Από το 2016 μέχρι και το 2018 η βροχόπτωση παρουσιάζει σταδιακή ελαφρά αύξηση που φτάνει περίπου τα 140.3 χιλιοστά ανά έτος. Στα ρεκόρ βροχοπτώσεων, το 2013 κατέχει την υψηλότερη τιμή ενώ το 2016 την μικρότερη από την αρχή λειτουργίας του σταθμού.

Η εικόνα βροχόπτωσης στις υπόλοιπες περιοχές της νήσου Ρόδου

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, πολύ καλά φαίνεται να πήγε και η νότια Ρόδος από πλευράς βροχόπτωσης το 2018, με το βόρειο όμως τμήμα του νησιού να δέχεται μεγαλύτερες ποσότητες. Αναλύτικότερα, κατά φθίνουσα σειρά, ο Έμπωνας κατέγραψε 614.6 χιλιοστά, η Κατταβιά είχε 376.0 χιλιοστά και η Λίνδος 242.0 χιλιοστά. Δυστυχώς, λόγω της νεότητας των συγκεκριμένων σταθμών στο νησί και της τοπικότητας (κλιματολογική ανομοιότητα με τον αρχαιότερο σταθμό στο Παραδείσι), δεν μπορούν να αναχθούν συμπεράσματα σε κλιματολογικό επίπεδο, όπως έγινε με την πόλη της Ρόδου, όπου παρόλο την νεότητα του σταθμού (6 ετών), επιτυγχάνεται η σύγκριση με τα κλιματολογικά δεδομένα του σταθμού στο Παραδείσι, λόγω κοντινής απόστασης των δύο σταθμών και της κλιματολογικής συγγένειας των δύο περιοχών (και οι δύο σταθμοί εμπίπτουν στο βόρειο τρίγωνο της νήσου Ρόδου).

Πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες για την Ρόδο

Με περιόδους αυξημένης συννεφιάς αλλά και διαστημάτων βροχών μετρίου χαρακτήρα, σε συνδιασμό με δυτικούς- νοτιοδυτικούς γενικά ανέμους που θα φτάνουν τα 5-6 Μποφόρ φαίνεται να κυλούν οι ημέρες μέχρι και τις 05/01/2019 με την θερμοκρασία να παρουσιάζει πτώση από τις 04/01/2019. Στις 05/01/2019, όπου πέφτει υετός θα είναι πιθανόν με την μορφή χιονιού από το υψόμετρο των 900 μέτρων και πάνω περίπου. Την ημέρα των Θεοφανείων, 06/01/2019, ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση, με τα διαστήματα με ήλιο να μεγαλώνουν από το μεσημέρι και μετά. Οι δυτικών διευθύνσεων άνεμοι θα φτάνουν τα 6 Μποφορ ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτωση. Η θερμοκρασία της επιφάνειας της θαλάσσας Ρόδου θα είναι σε θερμά για την εποχή (αλλά και σε σχέση με πέρισι) επίπεδα στους 23-24°C.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Γνωρίζουμε τι έγινε στις δημοτικές εκλογές στο δήμο Ρόδου και πως βγήκε το αποτέλεσμα αλλά τώρα στο...
Η ΣΥΜΗ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ. ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΥ ΦΑΡΜΑΚΙΔΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ Η Σύμη γεωπολιτικά...
Οχτώ το πρωί, σήμερα και το δημαρχείο της Ρόδου δείχνει την απόλυτη παρακμή που βιώνει το νησί εδώ...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...