Δωδεκάνησα - Ο ελληνικός προμαχώνας στην Ανατολική Μεσόγειο, της Ελευθερίας Φτακλάκη

Δωδεκάνησα - Ο ελληνικός προμαχώνας στην Ανατολική Μεσόγειο

-Τις τελευταίες ημέρες συμβαίνουν κομβικής σημασίας αλλαγές στο ευρύτερο διεθνοπολιτικό πλαίσιο της Ανατολικής Μεσογείου. Οι ΗΠΑ αποσύρουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους από τη Συρία επιτρέποντας στην Τουρκία και τη Ρωσία να αναπτύξουν πρωτοβουλίες που θα εδραιώσουν την ισχύ τους στην περιοχή. Παράλληλα αναζωπυρώνεται η ένταση στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας. Στην Αίγυπτο τα τρομοκρατικά χτυπήματα φαίνονται να εστιάζουν στο χριστιανικό στοιχείο, δημιουργώντας τάσεις μετατόπισης των χριστιανικών πληθυσμών. Η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επίσης αυξάνεται καθώς η Τουρκία διεκδικεί μερίδιο από την εκμετάλλευση των πόρων της Μεσογείου, εν αναμονή των ευρημάτων των αμερικανικών γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ. Γενικότερα δημιουργούνται δεδομένα που επιβάλλουν εγρήγορση αλλά και ενεργό δράση στην περιοχή εκ μέρους της Ελλάδας. Και το πεδίο αναφοράς για μια τέτοια πολιτική συμπεριφορά δεν μπορεί παρά να είναι η ίδια η εδαφική παρουσία της Ελλάδας στην περιοχή: Τα Δωδεκάνησα!!!!

 

Πραγματικά τα Δωδεκάνησα αποτελούν - ή πρέπει να αποτελούν - την αιχμή του δόρατος της ελληνικής πολιτικής δραστηριότητας στο διεθνές περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου. Αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει, πρώτα από όλα, η Ελληνική Πολιτεία να δείξει ότι αντιλαμβάνεται το στρατηγικό χαρακτήρα του νησιωτικού μας συμπλέγματος και να το καταστήσει φορέα εθνικής και διεθνούς οικονομικής δραστηριότητας και αναπτυξιακής προοπτικής. Μόνο εάν καταστούν τα Δωδεκάνησα μια περιοχή με ισχυρά σημεία αναφοράς στο οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό πεδίο σε εθνικό επίπεδο, θα μπορούν να λειτουργήσουν ως πόλος διεθνοπολιτικής αναφοράς και δράσης στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Και για να γίνει αυτό υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές για θέματα ζωτικής σημασίας που άπτονται μιας αξιοπρεπούς και ασφαλούς  διαβίωσης των νησιωτών. 

 

Νευραλγικοί τομείς, όπως η Υγεία, η Ασφάλεια και η προσβασιμότητα σε Υπηρεσίες Δημοσίου Συμφέροντος των κατοίκων των νησιών της Δωδεκανήσου ενώ θα έπρεπε να αποτελούν κεκτημένα των νησιωτών, σήμερα ακόμα αποτελούν ζητούμενα !!!

 

Η οικονομική ανάπτυξη των νησιών, όχι μόνο δεν ενδυναμώνεται από την κυβέρνηση ως θα όφειλε, καθώς τα νησιά αποτελούν το μεγαλύτερο τροφοδότη της ελληνικής οικονομίας, αντιθέτως υποβαθμίζεται με επιλογές όπως:

 

- η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ (ένα "προνόμιο" για τα νησιά του Αιγαίου που απεμπόλησε η παρούσα κυβέρνηση στο πλαίσιο της λανθασμένης αντίληψης της περί κοινωνικού αυτοματισμού), 

- η απουσία αναπτυξιακών  και φορολογικών κινήτρων για την δημιουργία ενός φιλικού και ανταγωνιστικού επενδυτικού περιβάλλοντος στα νησιά,

- η ημιτελής και με πολλές αδυναμίες εφαρμογή του μεταφορικού ισοδυνάμου (μια ενισχυτική πολιτική των νησιών που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντικαταστήσει  τον αναπτυξιακό χαρακτήρα  των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ!!),

- η απουσία ενός νέου τουριστικού μοντέλου που να μην βασίζεται μόνο στο μαζικό τουρισμού αλλά σε ένα μεικτό μίγμα που να συνδυάζει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κάθε τόπου με ποσοτικά δεδομένα. Ο τουρισμός έχει όλες τις προϋποθέσεις για  να αποτελέσει μια win2win κατάσταση και να γίνει το όχημα για τη μετάβαση σε μια νέα εποχή διακυβέρνησης για τα νησιά μας, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ανάπτυξη νέων πολιτικών με ανθρωποκεντρική προσέγγιση και όρους προστασίας του περιβάλλοντος.

- η ανοχή σε ελλιπείς υποδομές δημοσίου συμφέροντος όπως δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια, που καθιστούν την  μετακίνηση των νησιωτών μια "περιπέτεια" που συχνά μάλιστα έχει πολύ άσχημη κατάληξη,

-η μη επίλυση για  κάθε νησί του τρίπτυχου νερό-λύματα-απορρίμματα γεγονός που δυσχεραίνει την καθημερινότητα των νησιωτών και σε πολλές περιπτώσεις εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους,

-η απουσία στρατηγικής για την αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας και ολιστικής διαχείρισης των απορριμμάτων, και 

- η υποστελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών κάθε είδους (αστυνομικά τμήματα, λιμεναρχεία, εφορίες, νοσοκομεία, σχολεία, ΟΤΑ α' και β΄ βαθμού, κλπ) που πλήττει καίρια την αποτελεσματικότητα τους για την εξυπηρέτηση του πολίτη, οδηγώντας τους ακόμη και να αναζητούν υπηρεσίες πρώτης ανάγκης στην Τουρκία, και συχνά δοκιμάζει το φιλότιμο των υπηρετούντων στελεχών που υπερβάλλουν εαυτούς για να εκπληρώσουν την αποστολή τους.  

 

Σε θεσμικό επίπεδο, η εξελισσόμενη συζήτηση για το ρόλο της Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού στο πλαίσιο του προγράμματος "Κλεισθένης", καταδεικνύει μία άτολμη μεταρρύθμιση που έχει εστιάσει στην εφαρμογή της απλής αναλογικής στην εκλογή των τοπικών και περιφερειακών ηγεσιών,  θέτοντας όλη τη συζήτηση σε λάθος βάση, καθώς το κυρίαρχο δεν είναι  το πώς θα εκλέξει μια κοινωνία  τα τοπικά  συστήματα διακυβέρνησης της (περιφερειακή, δημοτική και τοπική αρχή), αλλά το πώς αυτά τα συστήματα θα ασκήσουν τη διακυβέρνηση τους δίνοντας λύσεις και προοπτικές στους πολίτες της. 

 

Η δημόσια συζήτηση  πρέπει να γίνει στη βάση του νέου ρόλου που καλείται να παίξει η Αυτοδιοίκηση  και στην εκχώρηση νέων αρμοδιοτήτων για να μπορεί να διαμορφώσει ένα ’Έξυπνο’ μοντέλο διακυβέρνησης  συμβατό με τις παγκόσμιες εξελίξεις. Προς αυτή την κατεύθυνση έχω καταθέσει την ρηξικέλευθη πολιτική επιλογή αναδιάταξης της διοικητικής οργάνωσης και λειτουργίας στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου με τη δημιουργία μιας μητροπολιτικής περιφέρειας που θα περιλαμβάνει το σύνολο του Αιγαίου (δηλαδή τις σημερινές περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου), ενδυναμώνοντας τον αυτοδιοικητικό θεσµό αλλά και θωρακίζοντας το σύμπλεγμα των νησιών της Μεγίστης με τη χωροθέτηση της έδρας της Περιφέρειας Αιγαίου, το ακριτικό νησί του Καστελλόριζου.

 

ΑΝΤΙ ΕΥΧΩΝ….

Τα Δωδεκάνησα αποτελούν ένα σημαντικό παραγωγικό δυναμικό για την πατρίδα μας αλλά και γεωπολιτικά τον προμαχώνα της Ελλάδας και της Ευρώπης στην Ανατολική Μεσόγειο, και ως εκ τούτου οι Δωδεκανήσιοι διεκδικούμε μια δίκαιη μεταχείριση, με βάση τον πολυνησιωτικό χαρακτήρα και τις "ανάγκες" που δημιουργεί στην οικονομία των νησιών μας.

 

Απαιτούμε την πολιτική συμπεριφορά και θεσμική δράση που το Σύνταγμα και η νομοθεσία της ΕΕ προβλέπουν για τα νησιά. Ζητούμε επιτακτικά την κατάργηση του νόμου 4334/2015  και την επαναφορά σε ισχύ του πλαισίου των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. 

 

Συνεχίζουμε να αξιώνουμε τη θέση που μας αξίζει σε σχέση με αυτά που προσφέρουμε στην πατρίδα μας, μέσω του τουρισμού αλλά και της αντιμετώπισης της μεγαλύτερης πρόκλησης των τελευταίων ετών, των προσφυγικών ροών. Φυλάμε Θερμοπύλες.  Γιατί έτσι πρέπει!

 

Υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας και ζητούμε από την πατρίδα μας να προασπίσει και να θωρακίσει τα νησιά μας…

 

Ας είναι το 2019 μια χρονιά επαναπροσδιορισμού των νησιών στο επίκεντρο της πολιτικής... μια χρονιά επιλογών νησιωτικής προοπτικής και εθνικής ευθύνης... μια χρονιά για τα νησιά και τους νησιώτες...

 

ΚΑΛΗ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!!

 

 

Ελευθερία Φτακλάκη

Διεθνολόγος/πολιτικός επιστήμων

Υποψήφια βουλευτής Δωδεκανήσου με το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Περιφερειακός σύμβουλος -  τ. αντιπεριφερειάρχης Ν.Αιγαίου

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Σε αυστηρό ύφος ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς απάντησε στον νυν Αλέξη Κολιάδη για τα όσα...
  Ψευδείς χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αλεξάνδρου Κολιαδη, ο  πρόεδρος του Γ´...
Την έλλειψη νεφρολόγου και κέντρου αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο της Καρπάθου επισημαίνει σε επιστολή...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...