22 Νοεμβρίου 2005, μια μέρα σαν και σήμερα, η Angela Dorothea Merkel εκλεγόταν Καγγελάριος της Γερμανίας για πρώτη φορά. Εκλέχθηκε και πάλι το 2009 και το 2013 και ετοιμάζεται τώρα για την τέταρτη εκλογή της. Ο πολιτικός της βίος και η πολιτεία είναι γνωστά, ιδιαίτερα σ’ εμάς τους Έλληνες, έτσι που να μη χρειάζεται να σχολιάσω εγώ. Σκάλισα όμως τις προτιμήσεις της γι αυτό που με ενδιαφέρει στις περιπτώσεις αυτές, το φαγητό. Η Άγγελα Μέρκελ, λοιπόν, η ηγέτις με τον μισθό των 303,000 Ε ετησίως, μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία όπου συχνά ο κόσμος στεκόταν στην ουρά για να προμηθευτούν τροφή. Ο φόβος πως μπορεί κάποια στιγμή να ξεμείνει απο τα βασικά και απαραίτητα της έχει γίνει έμφυτος και την στοιχειώνει και σήμερα ακόμα. Σε συνέντευξη στο περιοδικό SUPERillu λέει: “Ακόμα αγοράζω κάτι μόλις το δω, ακόμα κι αν δεν το χρειάζομαι πραγματικά. Είναι μια συνήθεια βαθειά ριζωμένη που πηγάζει απο το γεγονός πως σε μια οικονομία όπου τα πράγματα ήταν σπάνια συνηθιζόταν ν’ αγοράζει κανείς ό,τι μπορούσε, όταν μπορούσε… Μου αρέσει ιδιαίτερα η solyanka (Σ.Σ. σούπα με κρέας και πίκλες λαχανικών), το letcho και το σασλίκ (Σ.Σ. το δικό μας σουβλάκι)”. Οι προτιμήσεις της όμως δεν σταματούν εκεί. Η Άγγελα αγαπάει να μαγειρεύει η ίδια όποτε μπορεί και εξακολουθεί να είναι επιρεασμένη απο τις γεύσεις της ανατολικής Ευρώπης. Τις αρέσει η πατατόσουπα, η πέστροφα και το κέικ δαμάσκηνο και, πάρα πολύ, το Mettwurst, χοιρινό λουκάνικο με sauerkraut. “Είναι πολύ γευστικό” λέει “και εύκολα κατψύχεται. Μπορείς να το βάλεις στην άκρη και θα είναι το ίδιο εύγευστο αργότερα”. Το Lecsó, Leczo, lečo, Letscho, Lecho, σε διάφορες μικρές η πιο μεγάλες παραλλαγές θεωρείται παραδοσιακό φαγητό σε πολλές ανατολικο-ευρωπαϊκές χώρες, στην Τσεχία, Σλοβακία, Κροατία, Πολωνία, Ουγγαρία. Να τώρα το Ουγγαρέζικο “Lecsó”, που το ‘χω δοκιμάσει στην Βουδαπέστη και μ’ αρέσει πολύ.
ΥΛΙΚΑ– 1 κιλό πράσινες πιπεριές – 700 γρ. φρέσκες τομάτες – 80 γρ. λαρδί – 150 γρ. κερμμύδια – αλάτι – 1/2 κουταλάκι πάπρικα – 30γρ. μπέηκον
ΕΚΤΕΛΕΣΗ– Ζεματάμε τις τομάτες, τις ξεφλουδίζουμε και κόβουμε στα τέσσερα. Κόβουμε κατά μήκος τις πιπεριές σε λωρίδες. Κόβουμε το μπέηκον σε μικρούς κύβους και τηγανίζουμε στο λαρδί ή λάδι μέχρι να πάρει χρώμα, προσθέτουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, μαγειρεύμε ανακατεύοντας για λίγα λεπτα κι ύστερα προσθέτουμε την πρώτα πάπρικα κι ύστερα τις πιπεριές και τις τομάτες. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά. Σερβίρεται ως κύριο πιάτο ή ως γαρνιτούρα σε διάφορα πιάτα όπως κοτόπουλο ψητό, χοιρινή ή μοσχαρίσια μπριζόλα. pavlidiscartoons.com/blog