ΘΕΛΟΥΜΕ. ΜΠΟΡΟΥΜΕ;Ο όρος δημόσια διαβούλευση αναφέρεται συνήθως σε έναν ανοιχτό δημόσιο διάλογο, μια διαδικασία δηλαδή κατάθεσης απόψεων από όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες που δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ταυτίζονται. Σημαίνει όμως ότι όσο περισσότερες απόψεις κατατεθούν, τόσο πιο ισχυρά είναι τα συμπεράσματά της. Μια δημόσια διαβούλευση στον αιώνα της τεχνολογίας, η οποία γίνεται ακόμα με όροους περασμένων εποχών σε κλειστές αίθουσες με καλεσμένους, πρώτον δεν είναι δημόσια εφόσον δεν είναι ανοιχτή και δεύτερον δεν είναι διαβούλευση αλλά παρουσίαση εφόσον παρατίθενται ειλημμένες αποφάσεις. Αυτά για να είμαστε ακριβείς στους όρους που χρησιμοποιούμε.
Επί της ουσίας τώρα τίθεται το ερώτημα αν η Ρόδος μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης του 2021. Αρκούν η πάνω από εικοσιτέσσερις αιώνες ιστορία της, η νευραλγική γεωπολιτική θέση της που την κατέστησε σταυροδρόμι των πολιτισμών και η απαράμιλλη φυσική ομορφιά της για να σηκώσει στις πλάτες της το βάρος μιας τέτοιας ευθύνης; Ανταποκρίνεται η σημερινή εικόνα της σε εκείνην της κοσμοπολίτικης Ρόδου που αποτελούσε όνειρο ζωής για πολλούς να την επισκεφθούν τις περασμένες δεκαετίες; Κι αν όντως το κατορθώσει έχει τις υποδομές και το υπόβαθρο για να το φέρει εις πέρας με απόλυτη επιτυχία;
Αν η απάντηση είναι εντελώς αποστειρωμένη από το συναισθηματισμό που μας δένει με τον τόπο μας, τότε θα είναι προφανώς αρνητική. Η Ρόδος αυτή τη στιγμή σύμφωνη με το κλίμα της εποχής, έχει βαλτώσει σε μια μιζέρια που πηγάζει από τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας ενώ ποτέ δεν είχε ανάγκη επί της ουσίας την κρατική πρόνοια για να αναπτυχθεί. Τουναντίον αποτελούσε σχεδόν πάντα πηγή εισόδων για τον κρατικό κορβανά σε σημείο παραξηγήσεως - ας μου επιτραπεί ο όρος - καθώς ένα μεγάλο μέρος θα έπρεπε να επιστρέφει στο νησί με τη μορφή ανταποδοτικών αναπτυξιακών μέτρων.
Η ευθύνη φυσικά βαραίνει κατά το μεγαλύτερο μέρος τους ταγούς μας, καθώς πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν διεκδίκησαν με το απαιτούμενο σθένος τα όσα μας αναλογούσαν. Όχι ότι ως πολίτες δεν φέρουμε κι εμείς μερίδιο ευθύνης. Η άγνοια, το συμφέρον, οι συγγενικές σχέσεις δεν μπορούν να αποτελούν άλοθι για το ότι στις θέσεις ευθύνης κυριάρχησε η μετριότητα ή οι προσωπικές διαδρομές. Άλλωστε το ίδιο επιζήμια ήταν τα αποτελέσματα.
Το ότι όμως η σημερινή μας εικόνα είναι από μέτρια εως κακή σε πράγματα που θα έπρεπε να είναι από άριστη εώς άψογη, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει θεαματική βελτίωση και να μεταμορφωθεί το νησί σ’ εκείνη την ωραία πριγκίπησσα των παλαιότερων χρόνων. Αυτό όμως σημαίνει αυτόματα ότι αλλάζουμε νοοτροπία και δουλεύουμε όλοι μαζί προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Στη σύγχρονη Ρόδο, που διεκδικεί να γίνει κοιτίδα πολιτισμού, δε νοείται να υπάρχει σκουπίδι ακόμα και στην πιο απομακρυσμένη γωνιά, δε νοείται να μην υπάρχει περιβαλλοντική συνείδηση, δε νοείται να υπάρχουν αυτόνομα κρατίδια με δικούς τους νόμους, δε νοείται να υπολειτουργούν οι χώροι πολιτισμού ή να ρημάζουν από την αδιαφορία μας, δε νοείται να μην πέφτει το βάρος στην παιδεία, στις τέχνες και στον αθλητισμό.
Αν ο σκοπός μας είναι να διεκδικήσουμε έναν τίτλο για τον τίτλο και όχι για την ουσία του, καλύτερα ας μην το επιχειρήσουμε. Αν διεκδικήσουμε έναν τίτλο για να τον δούμε να μοστράρει αύριο μεθαύριο σε διαφημιστικά πολιτικά φυλλάδια, ποτέ και τον κερδίσουμε. Αν διεκδικήσουμε έναν τίτλο για να κλέψουν κάποιοι λίγη λάμψη από τη λάμψη του τόπου μας, τότε λυπάμαι αλλά δεν θα πάρω.
ΥΓ. Αυτή η άποψη μπορεί να κατατεθεί στη δημόσια διαβούλευση.
--
Από τη στήλη "ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ" στη ΡΟΔΙΑΚΗ της Κυριακής
--
Thanos ZELKAS
Telecommunication Engineer, MSc University of Athens
Chief Executive Officer
ΤΗΑΖΑ - Technology & web based solutions
G. Papanikolaou 29, Rodos 85100,GREECE
tel: (0030) 22410 69730
mob: (0030) 693 6607777
fax: (0030) 22410 69732
web: http://www.thaza.gr
email: ceo@thaza.gr, thazelkas@gmail.com