Η ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΠΑΓΟΒΟΥΝΟΥ-Η διαδικασία επίλυσης ενός προβλήματος περνάει από τέσσερα στάδια:
α)τον εντοπισμό του, την αναγνώριση δηλαδή ότι υφίστανται
β) την καταγραφή των δεδομένων του
γ) την κατάστρωση στρατηγικής επίλυσης, κάτι που προϋποθέτει και την ύπαρξη εναλλακτικών λύσεων
δ) την εφαρμογή του σχεδίου σύμφωνα με τη στρατηγική.
Παρότι μπορεί να υπήρξαν περιπτώσεις που κάποια προβλήματα λύθηκαν με την καθοριστική συμβολή του παράγοντα τύχη, εντούτοις όμως η ντετερμινιστική προσέγγιση (αίτιο - αποτέλεσμα) είναι η ασφαλέστερη οδός για την επίλυση των προβλημάτων.
Φυσικά ανάλογα με την δυσκολία του εκάστοτε προβλήματος απαιτείται η συνδρομή περισσότερων ή λιγότερων παραγόντων για την επίτευξη του στόχου. Όταν μάλιστα αφορά μεγάλες μάζες και επηρεάζεται από την συμπεριφορά τους, τότε σίγουρα δεν μπορεί να είναι υπόθεση ενός ατόμου η μιας μικρής ομάδας.
Η ελληνική κρίση είναι για παράδειγμα μέρος ενός μεγαλύτερου προβλήματος. Παρότι αρκετές χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις με τη χώρα μας, εντούτοις για πολλούς και διάφορους λόγους τα φώτα έχουν πέσει πάνω στη χώρα μας.
Αν όντως η επίλυση του προβλήματος της Ελλάδας αποτελεί το κλειδί της επίλυσης και των υπολοίπων, γίνεται απολύτως κατανοητό γιατί υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον. Αν όμως δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα γι' αυτό τότε την ώρα που οι πάντες ασχολούνται με το "ελληνικό πρόβλημα" ένα άλλο θα γίνει πιο σύνθετο και πιο δύσκολο να επιλυθεί. Από τη στιγμή μάλιστα που οικονομία είναι παγκοσμιοποιημένη, τότε αρκεί ένας ισχυρός κλυδωνισμός σε μια "ασήμαντη" χώρα για να προκαλέσει μια παγκόσμια κατάρρευση.
Σε μια απλή υπόθεση εργασίας ας πάρουμε το δυσάρεστο σενάριο της αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Ας υποθέσουμε ότι στις επόμενες ημέρες ανακοινώνεται από τα αρμόδια όργανα κάτι τέτοιο. Είναι φύσει αδύνατον την άλλη μέρα να εξαφανιστούν τα χαρτονομίσματα του ευρώ και να εμφανιστούν οι δραχμές. Χρειάζεται επίσης νομοθετική ρύθμιση για τα τελωνεία και για τις συναλλαγές της χώρας με τις διεθνείς αγορές, πράγμα που απαιτεί κάποιους μήνες για να υλοποιηθεί. Το ερώτημα είναι σε αυτούς τους μήνες μέσα η υπόλοιπη ευρωζώνη θα εξυγιανθεί ή μήπως θα έχει υποστεί μια κερδοσκοπική επίθεση από δυσμάς ή από ανατολάς;
Γίνεται δηλαδή πολύ εύκολα αντιληπτό γιατί οι εξελίξεις δεν ακολούθησαν αυτό το σενάριο. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι Ελλάδα θα πρέπει να πάψει να είναι συνεπής στις συνδιαλλαγές της, διότι ακόμα και αν τώρα θα την αγνοούσε υποθετικά κάτι τέτοιο πολύ σύντομα θα γύριζε εναντίον της. Εν ολίγοις το "ελληνικό πρόβλημα" είναι μονάχα η κορυφή του παγόβουνου και όχι το όλο πρόβλημα.
Ίσως μια πτυχή που δεν έχει υπολογίσει η Ευρώπη να είναι η ταχύτητα με την οποία συντελούνται τα γεγονότα σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνίας: οικονομία,τεχνολογία, διεθνείς σχέσεις. Άλλη στρατηγική χρειάζεται σε μια μαραθώνια διαδρομή και άλλη σε αγώνα ταχύτητας. Χωρίς ξεκάθαρη στρατηγική δεν κερδίζει πουθενά κάποιος.
Στην πραγματικότητα αυτή τη στιγμή η Ευρώπη οφείλει να εξετάσει ξανά το πρόβλημα και να βρει όλες τις κρυφές παραμέτρους του, ώστε να μπορέσει να χαράξει μια ουσιαστική πολιτική μακριά από ηγεμονισμούς και ρεβανσισμούς. Αν δεν το πράξει, όσες λύσεις και αν εφαρμοστούν στο "ελληνικό πρόβλημα", που είναι ήδη τεράστιο, δεν θα επιφέρουν τα προσδοκώμενα οφέλη και πολύ σύντομα θα χρειαστεί να επανεξετάσει την ίδια της την οντότητα.
Από τη στήλη "ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ" στη ΡΟΔΙΑΚΗ της Κυριακής
--
Thanos ZELKAS
Telecommunication Engineer, MSc University of Athens
Chief Executive Officer
ΤΗΑΖΑ - Technology & web based solutions
G. Papanikolaou 29, Rodos 85100,GREECE
tel: (0030) 22410 69730
mob: (0030) 693 6607777
fax: (0030) 22410 69732
web: http://www.thaza.gr
email: ceo@thaza.gr, thazelkas@gmail.com