Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ναυτιλίας και Αιγαίου κατέθεσε η Μίκα Ιατρίδη σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παράκτιοι αλιείς.
-Στο κείμενο της ερώτησης της η βουλευτής Δωδεκανήσου αναφέρεται στην επιστολή της «Συνδικαλιστικής Οργάνωσης Επαγγελματιών Παράκτιων Αλιέων Νήσου Ρόδου», στην οποία αναφέρεται το ζήτημα της εμφάνισης ξενικών ειδών και της αντιμετώπισης τους, καθώς και την κατανομή των αλιευμάτων, η οποία επηρεάζεται από τον τρόπο λειτουργίας των αλιευτικών σκαφών μέσης αλιείας.
Η Μίκα Ιατρίδη ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και να βοηθήσουν τους παράκτιους αλιείς, οι οποίοι αγωνίζονται για την επιβίωσή τους.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Ναυτιλίας και Αιγαίου
Θέμα: «Προβλήματα Παράκτιας Αλιείας».
Είναι γνωστό ότι οι παράκτιοι αλιείς αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις και θεωρούν ότι η πολιτεία τους έχει αφήσει στην τύχη τους. Σύμφωνα με επιστολή της «Συνδικαλιστικής Οργάνωσης Επαγγελματιών Παράκτιων Αλιέων Νήσου Ρόδου», δύο είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή.
Το πρώτο αφορά στα ξενικά είδη, και ειδικά στην εμφάνιση του περίφημου «λαγόψαρου» το οποίο είναι εξαιρετικά τοξικό και μπορεί να προκαλέσει μυϊκή παράλυση και να επιφέρει το θάνατο σε όποιον το καταναλώσει. Ενώ στην Κύπρο έχει αναληφθεί δράση για την καταπολέμηση του συγκεκριμένου είδους, στην Ελλάδα δεν έχει αναληφθεί καμία τέτοια πρωτοβουλία.
Το δεύτερο ζήτημα αφορά στην κατανομή του αλιεύματος και ειδικά, σύμφωνα με την επιστολή, στο ρόλο που διαδραματίζουν τα σκάφη μέσης αλιείας (γρι-γρι), τα οποία δρουν ανεξέλεγκτα και σε ορισμένες περιπτώσεις και παράνομα, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ισορροπία στη θάλασσα και να μειώνεται και το αλιευτικό απόθεμα για τους παράκτιους αλιείς.
Επειδή οι παράκτιοι αλιείς αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να αγωνίζονται για την επιβίωση τους.
Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί
1. Θα εφαρμοστεί διαχειριστικό σχέδιο για την καταπολέμηση του «λαγόψαρου»;
2. Μελετάται η επιδότηση των επαγγελματιών ψαράδων, ώστε να σταματά η αλίευση κατά την περίοδο αναπαραγωγής των ψαριών και να καθοριστούν ζώνες προστασίας τους;
3. Ποια μέτρα θα λάβουν ώστε να ενισχυθεί η επιτήρηση της αλιείας από τις αρμόδιες αρχές;
4. Προβλέπεται να απαγορευτεί η αλίευση συγκεκριμένων αλιευμάτων από τα σκάφη μέσης αλιείας (για παράδειγμα η αλίευση «μαγιάτικου»), με δεδομένο ότι τα σκάφη αυτά έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν περισσότερα αλιεύματα;
5. Μελετάται η επιδότηση αλιευτικών σκαφών για τον καθαρισμό των βυθών και τη συνακόλουθη προστασία των αλιευμάτων;
6. Μελετάται το ενδεχόμενο επαναφοράς του προγράμματος απόσυρσης των αλιευτικών σκαφών;
Η Ερωτώσα Βουλευτής
Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη