Ασεμνες επιγραφές για ερωτικές περιπτύξεις μεταξύ ανδρών και φαλλικά σύμβολα του 5ου - 6ου αι π. Χ. βρέθηκαν στην Αστυπάλαια σε πιθανό σημείο φρουράς στρατιωτών-της Κατερίνας Λυμπεροπούλου |
-Το αρχαιότερο ερωτικό «γκραφίτι» που έχει ανακαλυφθεί διεθνώς μέχρι σήμερα είναι ελληνικό και ... ομοφυλοφιλικό. Πρόκειται για άσεμνες επιγραφές και φαλλικά σύμβολα που βρέθηκαν χαραγμένα πάνω σε βράχο της χερσονήσου της Αστυπάλαιας, και πιο συγκεκριμένα στην τοποθεσία Βαθύ από τον δρ. Ανδρέα Βλαχόπουλο, ειδικό της προϊστορικής αρχαιολογίας που πραγματοποιεί ανασκαφές στο νησί της Αστυπάλαιας τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Νικασίτιμος οἶφε Τιμίονα
Οι βραχογραφίες χρονολογούνται στον 5ο -6ο αιώνα π.Χ, και δεν εκφράζουν μόνο την σεξουαλική επιθυμία, αλλά κάνουν λόγο και για την ίδια την πράξη, γεγονός εξαιρετικά σπάνιο σύμφωνα με τον δρ. Βλαχόπουλο. Μία απ' αυτές αναγράφει: «Ο Nικασίτιμος συνουσιαζόταν με τον Τιμίονα» (Νικασίτιμος οἶφε Τιμίονα).
«Γνωρίζουμε ότι στην αρχαία Ελλάδα η σεξουαλική επιθυμία μεταξύ ανδρών δεν ήταν ταμπού», συνεχίζει ο κ. Βλαχόπουλος ο οποίος επέστρεψε στο νησί μετά τις ανακαλύψεις για να «συνοψίσει» τα συμπεράσματα μαζί με μια ομάδα σπουδαστών και συνεργατών του.
Γκραφίτι σε πιθανό σημείο φρουράς στρατιωτών
Το «γκραφίτι» αυτό βρέθηκε στο υψηλότερο σημείο του ακρωτηρίου, σε ένα βραχώδες ύψωμα με θέα στον κόλπο του Βαθύ, στο βορειο-δυτικό άκρο του νησιού, πράγμα που οδηγεί τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο πιθανόν για σημείο φρουράς στρατιωτών.
Πιο χαμηλά στο ίδιο ακρωτήρι...
Δύο πέη χαραγμένα σε ασβεστόλιθους ανακαλύφθηκαν πιο χαμηλά στο ίδιο ακρωτήρι, και σύμφωνα με τον αρχαιολόγο υπαινίσσονται παρόμοια ομοφυλοφιλική συμπεριφορά. Χρονολογούνται τον 5ο αιώνα π. Χ.
Σύμφωνα με τον ειδικό μελετητή των επιγραφών, κ. Άγγελο Ματθαίου, τα συγκεκριμένα γκράφιτι δεν έριξαν μόνο φως στην ιδιωτική ζωή των αρχαίων, αλλά υπογράμμισαν με τρόπο ξεκάθαρο την έκταση της παιδείας σε μια εποχή που η Ακρόπολη δεν είχε ακόμα δημιουργηθεί.
«Οι προτάσεις των επιγραφών μαρτυρούν ανθρώπους εξαιρετικά μορφωμένους, πράγμα που αποδεικνύει ότι δεν ήταν μόνο οι φιλόσοφοι, οι μελετητές και οι ιστορικοί που εκπαιδεύονταν στην τέχνη της γραφής, αλλά και οι απλοί άνθρωποι που ζούσαν στα νησιά».
Σύμφωνα, τέλος, με τον αρχαιολόγο κ. Βλαχόπουλο, ελάχιστα από τα ελληνικά νησιά έχουν διερευνηθεί επαρκώς μέχρι σήμερα, και τα ευρήματα αυτά είναι ενδεικτικά του πόσο σημαντικές είναι οι ανασκαφές σ' αυτά.
ΠΗΓΗ: the toc.gr