Απόρρητη έκθεση: H κυβέρνηση Παπανδρέου φούσκωσε το έλλειμμα του 2009 κατά 14,7 δισ. ευρώ

Η εποχή των μνημονίων ήρθε στη χώρα μας και με το πρόσχημα του ελλείμματος του 2009. Το «κενό» προήλθε από μεθοδευμένη διόγκωση των στοιχείων, που είχε ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση του προϋπολογισμού κατά περίπου 14,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι συνεχείς αλλαγές των δημοσιονομικών στοιχείων το τελευταίο τρίμηνο του 2009 και η αναμόρφωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος από αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις, που το μείωσαν κατά 23 δισ. ευρώ, εκτόξευσαν τελικά το έλλειμμα του προϋπολογισμού στα 36,2 δισ. ευρώ ή στο 15,8% του ΑΕΠ, από 14,4 δισ. ευρώ, δηλαδή 6,2% του ΑΕΠ, όπως είχε προβλεφθεί από την τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.


Τα στοιχεία περιλαμβάνονται σε απόρρητη έκθεση - φωτιά που έχει συνταχθεί από στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Όπως αποκαλύπτει η Real News, οι συντάκτες της Έκθεσης επισημαίνουν ότι από το τέλος του 2008, όταν κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους, έως το τέλος του 2010, οπότε είχαν συγκεντρωθεί τα απολογιστικά στοιχεία του προηγούμενου έτους, οι δημοσιονομικοί λογαριασμοί της Ελλάδας για το 2009 υπέστησαν μεγάλες αλλοιώσεις.

Το πρόβλημα των ανοιγμάτων στα δημόσια οικονομικά ήταν ασφαλώς μεγάλο το 2009, μέσα σε μια διεθνή συγκυρία της οικονομικής κρίσης που σε σημαντικό βαθμό τα επέτειναν. Ωστόσο, θα ήταν διαχειρίσιμο στο πλαίσιο μιας αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής που δεν θα είχε ως κύριο χαρακτηριστικό τη βίαιη προσαρμογή σε μεταρρυθμίσεις οι οποίες έπληξαν βάναυσα τον κοινωνικό ιστό όσο και την παραγωγική βάση της χώρας.

"Η τρόικα μαζί με το ΔΝΤ δεν ήταν απαραίτητο να έλθουν και να ελέγχουν για χρόνια την οικονομική ζωή της Ελλάδας".

Το ζήτημα της παραποίησης των στοιχείων του 2009 που οδήγησαν την Ελλάδα στα μνημόνια της τρόικας απασχόλησε την ελληνική κοινή γνώμη από την άνοδο στην εξουσία της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου τον Οκτώβριο του 2009, καθώς ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ξεκίνησε σε συνεργασία με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια άνευ προηγουμένου δραματοποίηση της κατάστασης των δημοσίων οικονομικών.

Τον Δεκέμβριο του 2009, δύο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε ζητήσει παρέμβαση του ΔΝΤ στην Ελλάδα, αν και δημοσίως απέρριπτε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το θέμα αποκάλυψε ο πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος δήλωσε ότι ο κ. Παπανδρέου του τηλεφώνησε και του είπε πως η Ελλάδα θα χρειαζόταν ένα σχέδιο βοήθειας από το ΔΝΤ".

Ο Ντομινίκ Στρος Καν του ζήτησε να επικοινωνήσει πρώτα με τους Ευρωπαίους ομολόγους του ώστε να είναι σίγουρος ότι συμφωνούν να ασχοληθεί το ΔΝΤ με την Ελλάδα.

Πηγές: koutipandoras.gr,   real.gr

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Σε αυστηρό ύφος ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς απάντησε στον νυν Αλέξη Κολιάδη για τα όσα...
  Ψευδείς χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αλεξάνδρου Κολιαδη, ο  πρόεδρος του Γ´...
Την έλλειψη νεφρολόγου και κέντρου αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο της Καρπάθου επισημαίνει σε επιστολή...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...