Μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και την ανακούφιση των αγορών από την αποφυγή των εκλογών, ξένα ΜΜΕ εκτιμούν πως τα «ψωμιά» της είναι λίγα. Η υστέρηση εσόδων και οι δύσκολες αποφάσεις που έχει μπροστά της, ιδίως οι απαιτήσεις των δανειστών για χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων εκτιμούν πώς πολύ σύντομα θα απειλήσουν και πάλι την κυβερνητική συνοχή, με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία αυτή τη φορά να είναι μικρότερη.
«Λίγοι εκτιμούν ότι θα τη δουν να ολοκληρώνει την 4ετή θητεία της, που λήγει το 2016 και ο συνασπισμός θα μπορούσε να φτάσει στο σημείο της διάσπασης το φθινόπωρο, εάν οι ξένοι πιστωτές ζητήσουν περισσότερα μέτρα λιτότητας για να επιτύχουν τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος διάσωσης», αναφέρουν αναλυτές στο Reuters.
Και είναι κοινή πεποίθηση. Ούτε ο Α. Σαμαράς δεν πιστεύει αυτά που λέει περί εξάντλησης της 4ετίας.
Η Teneo Intelligence, εκτιμά ότι το πολιτικό ρίσκο είναι μεγάλο και θεωρεί ότι μία κατάρρευση της κυβέρνησης αυτής πριν από τα τέλη του έτους δεν μπορεί να αποκλεισθεί. Φαίνεται να συνδέει τις εξελίξεις με αυτές των γερμανικών εκλογών, όπως άλλωστε τα περισσότερα μέσα, αλλά η Γερμανία και οι δορυφόροι της δεν έχουν δείξει προς την Ελλάδα καμία πρόθεση χαλάρωσης της λιτότητας ή λήψης μέτρων που θα φέρουν ανάπτυξη. «Ολοκληρώστε τις μεταρρυθμίσεις», είναι το μονότονο μήνυμα προς Σαμαρά και Στουρνάρα.
Οι αναλυτές της Exotix δίνουν στην κυβέρνηση ένα χρόνο ζωής και είναι το πιο αισιόδοξο σενάρια από αυτά που έχουν γραφτεί. Κι αυτό γιατί «η δικομματική κυβέρνηση ίσως διστάσει, επίσης, να εφαρμόσει αντιλαϊκά μέτρα που θα μπορούσαν να διακινδυνεύσουν τη μειωμένη κοινοβουλευτική της πλειοψηφία», όπως σημειώνει η Wall Street Journal.
Με τη WSJ συμφωνούν και οι αναλυτές της JP Morgan, οι οποίοι βλέπουν πώς η τρόικα θα ζητήσει περαιτέρω μείωση μισθών στο Δημόσιο, πέραν των απολύσεων.
Σε κάθε περίπτωση και αυτό είναι ηλίου φαεινότερο η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα αναγκαστεί να πάρει και άλλα μέτρα σε βάρος των πολιτών καθ’ ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει.
Ο ΕΟΠΥΥ έχει καταρρεύσει και η «μαύρη τρύπα» αγγίζει τα 2 δις ευρώ, οπότε έρχονται νέες περικοπές στα νοσήλεια, τις διαγνωστικές εξετάσεις και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη γενικώς, όταν ήδη αυτή βρίσκεται σε επίπεδα τριτοκοσμικής χώρας σε αρκετές περιπτώσεις.
Οι 17 Κεντρικές Τράπεζες της Ευρώπης αρνούνται τη μετακύλιση της λήξης των ελληνικών ομολόγων ύψους 5,6 δις ευρώ και αυτό επιβαρύνει την Ελλάδα με 2 δις το 2014, ενώ το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έχει αποτύχει οικτρά. Η χαριστική βολή ήταν η αποτυχία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση θα πρέπει να απολύσει συνολικά 15.000 υπαλλήλους του Δημοσίου, όταν με τις πρώτες 2.656 απολύσεις της ΕΡΤ παραλίγο να πέσει.
Το συμπέρασμα λοιπόν είναι πώς δεν υπάρχει μακροημέρευση γι’ αυτή την κυβέρνηση. Θα σέρνεται για μερικούς μήνες ζητώντας χείρα βοηθείας από το Βερολίνο, και όταν αυτή δεν έρθει, τότε θα έχει την τύχη της κυβέρνησης του ΓΑΠ. Ίσως και χειρότερη.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr