1 Νοεμβρίου 2026Καιρός: φόρτωση…
Live
Νεα Δωδεκανησου Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το RHODES PRE-FORUM 2026 – Από τη Ρόδο ξεκινά μια κοινή διεκδίκηση για τον Πολιτισμό και τον ΤουρισμόΕλλαδα Η Σάμος φιλοξένησε με πολύ μεγάλη επιτυχία το «FVW workshop Greece» από 13 έως 17 Οκτωβρίου 2026Νεα Δωδεκανησου Τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου η Τελετή Έναρξηςτου 1ου Φεστιβάλ Θεάτρου Ερασιτεχνικών Ομάδων ΡόδουΝεα Δωδεκανησου Συλλυπητήριο ψήφισμα του Δ.Σ. του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, τμήμα Δωδεκανήσου για την απώλεια του Γιάννη ΑναστασιάδηΑποψη Κι εμείς στην κερκίδα... του Θάνου ΖέλκαΠολιτικη Αλ. Κολιάδης στο MEGA: Δεν έχω καμία εμπλοκή, ψάχνουν εξιλαστήριο θύμα - Ναι εγώ ήμουν στο άσπρο Volvo αλλά για άλλο λόγο.....Πολιτικη Εκτακτη συνεδρίαση του δ.σ Ρόδου για την υπόθεση "Χωριάτικο"Πολιτικη Εξιχνιάστηκαν τέσσερις περιπτώσεις κλοπής στη Ρόδο - Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι δράστες και ταυτοποιήθηκαν ακόμη δυο συνεργοί τους
Νεα Δωδεκανησου · Ροδος

Τάκης Πότσος: Να δοθεί άμεση λύση για να ποτίζουν οι αγρότες σε Μαλώνα, Μάσσαρι και Νότια Ρόδο

Δελτίο τύπου ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΤΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΕ ΜΑΛΩΝΑ, ΜΑΣΣΑΡΙ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΡΟΔΟ Παρέμβαση στην ΔΕΥΑΡ πραγματοποίησαν σήμερα, υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης με τον επικεφαλής της…

Σύνταξη Verena14 Ιουλίου 2023 · Ανάγνωση 3′
Facebook Viber X Email
VoxAI
Διαφήμιση

Δελτίο τύπου

ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΤΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΕ ΜΑΛΩΝΑ, ΜΑΣΣΑΡΙ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΡΟΔΟ

Παρέμβαση στην ΔΕΥΑΡ πραγματοποίησαν σήμερα, υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης με τον επικεφαλής της παράταξης δημοτικό σύμβουλο Τάκη Πότσο, για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες με την άρδευση των καλλιεργειών τους σε πολλές περιοχές του νησιού.

Οι υποψήφιοι της ΛαϊκήςΣυσπείρωσης στην συνάντηση με τον γενικό διευθυντή της ΔΕΥΑΡ του έθεσαν τα συγκεκριμένα  ειδικά προβλήματα που υπάρχουν ανά χωριό, ζητώντας να δρομολογηθούν άμεσες λύσεις, αλλά και να υπάρξει σχέδιο για την οριστική επίλυση.

Πιο συγκεκριμένα:

Στην Μαλώνα οι πορτοκαλιές και τα άλλα δέντρα έχουν ποτιστεί μια φορά μόνο και σε άλλες περιπτώσεις κάποιων αγροτών καμία. Το αποτέλεσμα είναι πως ήδη έχει χαθεί η παραγωγή αφού οι καρποί έχουν πέσει λόγω της έλλειψης νερού. Αν δεν δοθεί άμεση λύση υπάρχει κίνδυνος να καταστραφούν εντελώς δέντρα και να υποστούν οι παραγωγοί τεράστια οικονομική ζημιά, αφού θα πρέπει να φυτέψουν από την αρχή και να περιμένουν πέντε χρόνια για να πάρουν παραγωγή!

Διαφημιστείτε εδώΘέση 970×250 · Αρθρο · μεσα στο κειμενο (wide) · Επικοινωνία →

Στον Αρχάγγελο, στον Αίθωνα, υπάρχουν παραγωγοί που δεν έχουν ποτίσει ακόμα ούτε μια φορά και δεν γνωρίζουν πότε και αν θα ποτίσουν!

Στα Μάσσαρι έχουν ποτίσει, όμως το επόμενο πότισμα δεν είναι σίγουρο πότε θα γίνει, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να πάθουν σοβαρή ζημιά όπως στην Μαλώνα.

Τα προβλήματα σε Μαλώνα,  Μάσσαρι και Αρχάγγελο οφείλονται λόγω ελλιπούς συντήρησης των δικτύων, ελλείψεις προσωπικού (υδρονομέων), αλλά και λόγω του ότι η άρδευση γίνεται με το αναχρονιστικό σύστημα των υδραύλακων που είναι από την εποχή της Ιταλοκρατίας. Ενώ ξεκίνησε η δημιουργία σύγχρονου δικτύου στάγδην άρδευσης δεν ολοκληρώθηκε ακόμα από το 2006!

Σε χωριά της Νότιας Ρόδου, αρδευτικά έργα που είχαν κατασκευαστεί για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, έχουν παραδοθεί με απόφαση της δημοτικής αρχής και της διοίκησης της ΔΕΥΑΡ αποκλειστικά στις τουριστικές επιχειρήσεις. Τέτοια προβλήματα υπάρχουν στα χωριά Λαχανιά, Γεννάδι και Ασκληπιείο.

Ειδικότερα στην Λαχανιά,δύο αρδευτικά έργα (η υδρομάστευση της Σαλαμίνας και η γεώτρηση στις Πηγές), δίνονται πλέον αποκλειστικά στις τουριστικές επιχειρήσεις. Σήμερα το κύριο δίκτυο άρδευσης υδροδοτείται από την λιμνοδεξαμενή του Σκολωνίτη, που όμως υπάρχει σοβαρή πιθανότητα σε λίγο καιρό να στερέψει. Αν λοιπόν δεν δοθεί νερό στους αγρότες από τις γεωτρήσεις δεν θα μπορούν να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους.

Σε ορισμένα χωριά και αγροτικές περιοχές της Δυτικής Ρόδου καταγράφονται αντίστοιχα οξυμένα προβλήματα έλλειψης νερού σε καλλιέργειες.

Η δημοτική αρχή και η διοίκηση της ΔΕΥΑΡ  έχουν μεγάλες ευθύνες που δεν προχωρούν τα απαραίτητα  έργα για να αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας του νησιού μας. Αντίθετα, στις περιοχές που δραστηριοποιούνται μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις  είναι ικανότατοι να εξασφαλίζουν σύγχρονα έργα και άφθονο νερό.

Η Λαϊκή Συσπείρωση απαιτεί εδώ και τώρα να παρθούν άμεσα μέτρα σε όσα χωριά υπάρχουν προβλήματα, για να μπορούν οι αγρότες να ποτίζουν μέχρι τέλος του έτους και να μην χαθεί η παραγωγή. Επίσης διεκδικεί άμεσα να ξεκινήσουν τα  σύγχρονα έργα άρδευσης για τον πρωτογενή τομέα, για να μπορούν οι αγρότες να παραμείνουν στα χωριά τους , να καλλιεργούν και να  έχει το νησί μας τοπική παραγωγή.

Ρόδος 14/07/2023

Dodekanisos Seaways app
Διαφήμιση
Μοιράσου το άρθρο Facebook Viber X Email
← Πίσω στην αρχική
Ενημερωση Verena · καθε πρωι

Ξύπνα με τα Δωδεκάνησα

Πολιτική, Περιφέρεια, νησιά: ό,τι έγινε χθες και ό,τι έρχεται σήμερα, σε ένα σύντομο email πριν τον πρώτο καφέ.

Χωρίς spam. Διαγραφή με ένα κλικ.