1 Νοεμβρίου 2026Καιρός: φόρτωση…
Live
Νεα Δωδεκανησου Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το RHODES PRE-FORUM 2026 – Από τη Ρόδο ξεκινά μια κοινή διεκδίκηση για τον Πολιτισμό και τον ΤουρισμόΕλλαδα Η Σάμος φιλοξένησε με πολύ μεγάλη επιτυχία το «FVW workshop Greece» από 13 έως 17 Οκτωβρίου 2026Νεα Δωδεκανησου Τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου η Τελετή Έναρξηςτου 1ου Φεστιβάλ Θεάτρου Ερασιτεχνικών Ομάδων ΡόδουΝεα Δωδεκανησου Συλλυπητήριο ψήφισμα του Δ.Σ. του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, τμήμα Δωδεκανήσου για την απώλεια του Γιάννη ΑναστασιάδηΑποψη Κι εμείς στην κερκίδα... του Θάνου ΖέλκαΠολιτικη Αλ. Κολιάδης στο MEGA: Δεν έχω καμία εμπλοκή, ψάχνουν εξιλαστήριο θύμα - Ναι εγώ ήμουν στο άσπρο Volvo αλλά για άλλο λόγο.....Πολιτικη Εκτακτη συνεδρίαση του δ.σ Ρόδου για την υπόθεση "Χωριάτικο"Πολιτικη Εξιχνιάστηκαν τέσσερις περιπτώσεις κλοπής στη Ρόδο - Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι δράστες και ταυτοποιήθηκαν ακόμη δυο συνεργοί τους
Νεα Δωδεκανησου · Ροδος

Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρόδου: Κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/11/2020-ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΝ Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρόδου υποστηρίζει την Πανελλαδική απεργία της Πέμπτης 26/11/2020 που έχει κηρύξει το…

Σύνταξη Verena23 Νοεμβρίου 2020 · Ανάγνωση 2′
Facebook Viber X Email
VoxAI
Διαφήμιση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/11/2020-ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΝ

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρόδου υποστηρίζει την Πανελλαδική απεργία της Πέμπτης 26/11/2020 που έχει κηρύξει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Αφορμή για την κήρυξη της απεργίας αποτελεί το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που φέρνει η κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή. Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων της αγοράς εργασίας» παρουσίασε στο τέλος του προηγούμενου μήνα ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης επιδιώκοντας να ψηφιστεί στις συνθήκες της πανδημίας χωρίς αντιδράσεις και διαμαρτυρίες.

Ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τον οποίο μιλάει η κυβέρνηση κατεδαφίζει κατακτήσεις και δικαιώματα του εργατικού κινήματος και γυρίζει τους εργαζόμενους εκατό χρόνια πίσω. Οι κυριότερες ανατροπές που επέρχονται με το νέο νόμο είναι:

«Επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζόμενους ως 10 ώρες ημερησίως χωρίς πρόσθετη αμοιβή ... εφόσον εξοφλούν εντός εξαμήνου με μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας».  Δεν περιμένουμε βέβαια ότι τέτοια υποχρέωση θα τηρηθεί από τους εργοδότες.

Διαφημιστείτε εδώΘέση 970×250 · Αρθρο · μεσα στο κειμενο (wide) · Επικοινωνία →

Σε διωγμό τίθεται το δικαίωμα στην απεργία: «το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας …στις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο … ορίζεται σε τουλάχιστον 40%». Δηλαδή οι μισοί εργαζόμενοι θα πρέπει να εργαστούν υποχρεωτικά κατά την απεργία!

Στο νομοσχέδιο ορίζεται ότι το Συνδικάτο «πρέπει να παρέχει πραγματική δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου εξ αποστάσεως, ηλεκτρονικώς, ιδίως για τη λήψη απόφασης απεργίας…». Ετσι οι εργαζόμενοι δεν θα συμμετέχουν και δε θα συζητούν ζωντανά τα προβλήματά τους στο συνδικάτο. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη τη διάταξη που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και απαιτεί απαρτία 50%+1 στις Γεν. Συνελεύσεις για   κήρυξη απεργίας, τότε   η απόφαση για απεργία είναι ουσιαστικά αδύνατη.

Το νομοσχέδιο απαιτεί την καταγραφή των συνδικάτων σε ένα Γενικό Μητρώο αλλιώς αυτό δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με την εργοδοσία. Αυτό βέβαια στην πράξη  ισοδυναμεί με φακέλωμα των συνδικαλιστών και των εργαζομένων. Επίσης προβλέπεται ότι «η συμφιλίωση συλλογικών διαφορών αφαιρείται από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας και ανατίθεται στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, που ελέγχεται από τις εργοδοτικές ενώσεις.

Τα μέλη του σωματείου μας, όλοι οι συνταξιούχοι, που ως εργαζόμενοι αγωνίστηκαν για τη διατήρηση και ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων, στηρίζουν τον αγώνα των σημερινών εργαζομένων των παιδιών τους και των εγγονών τους. Υποστηρίζουν όλα τα αιτήματα του αγώνα τους και δεν θα σωπάσουν παρά τον εγκλεισμό και τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας  

Το ΔΣ

Dodekanisos Seaways app
Διαφήμιση
Μοιράσου το άρθρο Facebook Viber X Email
← Πίσω στην αρχική
Ενημερωση Verena · καθε πρωι

Ξύπνα με τα Δωδεκάνησα

Πολιτική, Περιφέρεια, νησιά: ό,τι έγινε χθες και ό,τι έρχεται σήμερα, σε ένα σύντομο email πριν τον πρώτο καφέ.

Χωρίς spam. Διαγραφή με ένα κλικ.