1 Νοεμβρίου 2026Καιρός: φόρτωση…
Live
Νεα Δωδεκανησου Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το RHODES PRE-FORUM 2026 – Από τη Ρόδο ξεκινά μια κοινή διεκδίκηση για τον Πολιτισμό και τον ΤουρισμόΕλλαδα Η Σάμος φιλοξένησε με πολύ μεγάλη επιτυχία το «FVW workshop Greece» από 13 έως 17 Οκτωβρίου 2026Νεα Δωδεκανησου Τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου η Τελετή Έναρξηςτου 1ου Φεστιβάλ Θεάτρου Ερασιτεχνικών Ομάδων ΡόδουΝεα Δωδεκανησου Συλλυπητήριο ψήφισμα του Δ.Σ. του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, τμήμα Δωδεκανήσου για την απώλεια του Γιάννη ΑναστασιάδηΑποψη Κι εμείς στην κερκίδα... του Θάνου ΖέλκαΠολιτικη Αλ. Κολιάδης στο MEGA: Δεν έχω καμία εμπλοκή, ψάχνουν εξιλαστήριο θύμα - Ναι εγώ ήμουν στο άσπρο Volvo αλλά για άλλο λόγο.....Πολιτικη Εκτακτη συνεδρίαση του δ.σ Ρόδου για την υπόθεση "Χωριάτικο"Πολιτικη Εξιχνιάστηκαν τέσσερις περιπτώσεις κλοπής στη Ρόδο - Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι δράστες και ταυτοποιήθηκαν ακόμη δυο συνεργοί τους
Νεα Δωδεκανησου · Ροδος

Μία εκδήλωση Δημοκρατίας, διαφορετική από τις άλλες

Με μεγάλη επιτυχία και σημαντική προσέλευση του ροδιακού κοινού πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση «#local2european | Τα Δωδεκάνησα μιλούν για την Ευρώπη» που διοργάνωσαν το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο…

Σύνταξη Verena30 Νοεμβρίου 2018 · Ανάγνωση 3′
Facebook Viber X Email
VoxAI
Διαφήμιση

Με μεγάλη επιτυχία και σημαντική προσέλευση του ροδιακού κοινού πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση «#local2european | Τα Δωδεκάνησα μιλούν για την Ευρώπη» που διοργάνωσαν το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ρομπέρ Σουμάν (Γαλλία), το περασμένο Σάββατο, 24/11/2018, στη Νέα Πτέρυγα του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου.

Η εκδήλωση προσκαλούσε ντόπιους πολιτικούς και εκπροσώπους κομμάτων να τοποθετηθούν σε θέματα που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης αλλά και τη θέση της Ελλάδας και των Δωδεκανήσων σε αυτό το υπό διαμόρφωση μέλλον. Στόχος είναι να ακουστούν τοπικές φωνές και θέσεις και να ξεκινήσει ένας γόνιμος διάλογος για τις Ευρωεκλογές του 2019.

Η διαδικασία ήταν εξαιρετικά πρωτότυπη, δανειζόμενη στοιχεία από διαδικασίες αγόρευσης (debate) με τους συμμετέχοντες να έχουν πέντε λεπτά για μία εισαγωγική τοποθέτηση, από τρία λεπτά για την απάντηση δύο ερωτήσεων και δύο λεπτά για μία καταληκτική δήλωση. Να επισημανθεί ότι τις ερωτήσεις είχε υποβάλει νωρίτερα το κοινό και επιλέγονταν με κλήρωση ενώπιον όλων, ενώ ο χρόνος τηρούνταν κανονικά με χρονόμετρο στην οθόνη. Όλοι οι συμμετέχοντες σεβάστηκαν τη διαδικασία, που διεύθυνε ο Πρόεδρος του Σπιτιού, κος Μιχάλης Καβουκλής, και το κοινό απόλαυσε μία εξαιρετικά πολιτισμένη και δομημένη συζήτηση, η οποία μεταδόθηκε και live, στο σύνολό της, μέσω Facebook.

Διαφημιστείτε εδώΘέση 970×250 · Αρθρο · μεσα στο κειμενο (wide) · Επικοινωνία →

Για την εκδήλωση διαμορφώθηκαν δύο πάνελ. Στο πρώτο πάνελ συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κος Νεκτάριος Σαντορινιός, και ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, κος Μάνος Κόνσολας. Το υψηλό επίπεδο της συζήτησης συνάρπασε το κοινό που παρακολούθησε τη διαδικασία με ιδιαίτερη προσοχή, ενώ το σημαντικότερο συμπέρασμα της συζήτησης των δύο Δωδεκανήσιων πολιτικών ήταν ότι μπροστά στα θέματα της Δωδεκανήσου οφείλει να υπάρχει σύμπνοια και συνεργασία, αλλά και η επιβεβαίωση του σαφέστατου ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας.

Στο δεύτερο πάνελ συμμετείχαν εκπρόσωποι των κομμάτων στα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα ο Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Νότιας Δωδεκανήσου, κος Αντώνης Αποστολίδης, ο Υπεύθυνος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΝΟ.Δ.Ε Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, κος Μιχάλης Μαντικός, ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Νοτίου Συγκροτήματος ν. Δωδεκανήσου του Κινήματος Αλλαγής, κος Νικηφόρος Παπανικόλας, και η Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής και Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κα Μαρία Αγγέλου. Μέσα από την ζωντανή συζήτηση των τεσσάρων εκπροσώπων διαφάνηκαν μεν οι διαφορετικές προσεγγίσεις και προτεραιότητες που θέτει κάθε πολιτικός χώρος, αλλά κυρίως επιβεβαιώθηκε και εδώ ότι η Ελλάδα ανήκε στο Ευρωπαϊκό μέλλον, και με τον έναν ή άλλο τρόπο πρέπει να διεκδικήσει σημαντικότερο ρόλο στα πλαίσια μίας εθνικής στρατηγικής. Και οι τέσσερις συμφώνησαν ότι το σημαντικότερο διακύβευμα των Ευρωεκλογών του 2019, είναι η συμμετοχή στις εκλογές, καθώς η σύνθεση του νέου Ευρωκοινοβουλίου θα καθορίσει σημαντικά το μέλλον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος σε θέματα Δια Βίου Μάθησης, κα Χαρούλα Γιασιράνη, η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, κα Μαρία Μιχαηλίδου, η Επίτιμη Πρόξενος της Γαλλίας, κα Αλίκη Μοσχή-Gauget, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, κος Γεώργιος Ματσίγκος, ο πρώην βουλευτής, κος Βασίλης Παπανικόλας, ο πρώην αντιδήμαρχος κος Νικόλαος Χαραλάμπης, οι δύο επίτιμες Προέδροι του Σπιτιού, κα Μαριλένα Σωκιανού και κα Άννα Χαρίτου και πλήθος συμπολιτών μας κάθε ηλικίας.

Η θερμή αποδοχή τόσο από τους συμμετέχοντες ομιλητές όσο και από το κοινό της διαδικασίας επιβεβαιώνει την πρόθεση του Σπιτιού να συνεχίσει τις εκδηλώσεις με τη συμμετοχή κι άλλων ομάδων των ενεργών πολιτών, όπως νέοι, γυναίκες, καλλιτέχνες, επιστήμονες, επιχειρηματίες κ.ο.κ. που θα μιλήσουν για την Ευρώπη καταθέτοντας τις δικές τους όψεις και αγωνίες.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού προγράμματος Europe for Citizens και την ευγενική φιλοξενία του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου.

Ευχαριστούμε τον Κωνσταντίνο Γλεντή και τον Γιάννη Μακραντώνη, για μέρος του φωτογραφικού υλικού.

Dodekanisos Seaways app
Διαφήμιση
Μοιράσου το άρθρο Facebook Viber X Email
← Πίσω στην αρχική
Ενημερωση Verena · καθε πρωι

Ξύπνα με τα Δωδεκάνησα

Πολιτική, Περιφέρεια, νησιά: ό,τι έγινε χθες και ό,τι έρχεται σήμερα, σε ένα σύντομο email πριν τον πρώτο καφέ.

Χωρίς spam. Διαγραφή με ένα κλικ.