1 Νοεμβρίου 2026Καιρός: φόρτωση…
Live
Νεα Δωδεκανησου Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το RHODES PRE-FORUM 2026 – Από τη Ρόδο ξεκινά μια κοινή διεκδίκηση για τον Πολιτισμό και τον ΤουρισμόΕλλαδα Η Σάμος φιλοξένησε με πολύ μεγάλη επιτυχία το «FVW workshop Greece» από 13 έως 17 Οκτωβρίου 2026Νεα Δωδεκανησου Τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου η Τελετή Έναρξηςτου 1ου Φεστιβάλ Θεάτρου Ερασιτεχνικών Ομάδων ΡόδουΝεα Δωδεκανησου Συλλυπητήριο ψήφισμα του Δ.Σ. του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, τμήμα Δωδεκανήσου για την απώλεια του Γιάννη ΑναστασιάδηΑποψη Κι εμείς στην κερκίδα... του Θάνου ΖέλκαΠολιτικη Αλ. Κολιάδης στο MEGA: Δεν έχω καμία εμπλοκή, ψάχνουν εξιλαστήριο θύμα - Ναι εγώ ήμουν στο άσπρο Volvo αλλά για άλλο λόγο.....Πολιτικη Εκτακτη συνεδρίαση του δ.σ Ρόδου για την υπόθεση "Χωριάτικο"Πολιτικη Εξιχνιάστηκαν τέσσερις περιπτώσεις κλοπής στη Ρόδο - Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι δράστες και ταυτοποιήθηκαν ακόμη δυο συνεργοί τους
Νεα Δωδεκανησου · Ροδος

Εργατικό Κέντρο Ρόδου: Εργασιακές ρυθμίσεις αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου - Η εξαίρεση γίνεται κανόνας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ - Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΝΟΝΑΣ -Στο «Αναπτυξιακό» Πολυνομοσχέδιο που έχει τεθεί σε διαβούλευση, προβλέπονται εξαιρέσεις από την εφαρμογή…

Σύνταξη Verena13 Σεπτεμβρίου 2019 · Ανάγνωση 3′
Facebook Viber X Email
VoxAI
Διαφήμιση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ - Η  ΕΞΑΙΡΕΣΗ  ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΝΟΝΑΣ 

-Στο «Αναπτυξιακό» Πολυνομοσχέδιο που έχει τεθεί σε διαβούλευση, προβλέπονται   εξαιρέσεις από την εφαρμογή των όρων εθνικών κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών συλλογικών συμβάσεων   με εν λευκώ εξουσιοδότηση στον Υπουργό να ορίσει τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις.

Οι ρυθμίσεις αυτές εμφανίζονται να αφήνουν τον πρώτο λόγο στα συμβαλλόμενα μέρη  να ακολουθούν ανάλογες «καλές πρακτικές», που ισχύουν με δήθεν  αυστηρά περιοριστικά κριτήρια και στην Ευρώπη .

Στην πραγματικότητα, όμως, από την  ανάγνωση των προτεινόμενων άρθρων για την εφαρμογή της αρχής της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο ρύθμισης στη συρροή κλαδικών-επιχειρησιακών ΣΣΕ (να παίρνει δηλαδή ο εργαζόμενος ό,τι καλύτερο του παρέχουν οι ΣΣΕ που τον αφορούν στα μισθολογικά και τα εργασιακά) και εθνικών-τοπικών ρυθμίσεων, φαίνεται ότι η Κυβέρνηση παρακάμπτει τη βούληση των συμβαλλομένων σε αυτές μερών.  Τα ίδια ισχύουν και στην περίπτωση της επέκτασης, που πλέον γίνεται σαφώς δυσκολότερη.

Διαφημιστείτε εδώΘέση 970×250 · Αρθρο · μεσα στο κειμενο (wide) · Επικοινωνία →

Συνολικά, φαίνεται ξεκάθαρα η πρόθεση της Κυβέρνησης να χτυπήσει τις Κλαδικές Συμβάσεις και ιδίως αυτές που υπογράφονται  σε εθνικό επίπεδο, θεσπίζοντας ακόμα και τοπικές ζώνες ελεύθερες από δεσμεύσεις ΣΣΕ, ζώνες «υποκατώτατων» κλαδικών  μισθών και ρυθμίσεων καθώς και την επαναφορά της επικράτησης των επιχειρησιακών ΣΣΕ έναντι των Κλαδικών, ακόμα και από Ενώσεις Προσώπων.  Στην περιοχή μας,  είδαμε τα προηγούμενα χρόνια  από πρώτο χέρι τη σημάνει αυτή η ρύθμιση με τις Ενώσεις Προσώπων σε Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις.

Αν ψηφιστούν οι παραπάνω διατάξεις  οι περισσότερες επιχειρήσεις θα μπορούν να ισχυρισθούν ότι εμπίπτουν στα χαλαρά κριτήρια του νομοσχεδίου.  Η  υιοθέτηση των προτεινόμενων εξαιρέσεων, θα  γίνει κανόνας και οι ισχύοντες μέχρι σήμερα εργασιακοί κανόνες, εξαίρεση!

Η ίδια λογική ισχύει  και στις ρυθμίσεις για τη Διαιτησία, καθιστώντας σχεδόν απαγορευτική τη μονομερή προσφυγή σε αυτήν, ιδίως για τις επιχειρησιακές ΣΣΕ του ιδιωτικού τομέα  υιοθετώντας  στο ακέραιο τις θέσεις εργοδοτικών φορέων (ΣΕΒ).

Η Κυβέρνηση δείχνει  ιδιαίτερη  φροντίδα στην   ικανοποίηση των πάγιων αντεργατικών αιτημάτων  των εργοδοτικών οργανώσεων  της χώρας ( ΣΕΒ ΣΕΤΕ ΠΟΞ κλπ), προκειμένου να διαφημίσει τις εξαιρετικά φιλικές προς τους επενδυτές επιλογές της, σε όλα τα επίπεδα.

Η ουσία είναι ότι η Κυβέρνηση:

•           Υιοθετεί μια αναχρονιστική έννοια ανταγωνιστικότητας, η οποία στηρίζεται  στη μειωμένη αμοιβή εργασίας και στην υποβάθμιση των όρων της εργασίας, αλλά και των Συλλογικών Συμβάσεων.

•           Συνεχίζει τη μνημονική λογική της μετάλλαξης του Εργατικού Δικαίου  : από δίκαιο προστασίας του εργαζόμενου, σε δίκαιο προστασίας (ακόμα και) του πιο κακόπιστου εργοδότη!

•           Επιχειρεί να επαναφέρει μνημονιακές λογικές που καταφανώς απέτυχαν να βελτιώσουν τη θέση της χώρα, να οδηγήσουν σε βιώσιμη ανάπτυξη, να δημιουργήσουν αξιοπρεπείς  και βιώσιμες θέσεις εργασίας.  

•           Πλαγιοκοπεί με αλλεπάλληλες «χειρουργικές παρεμβάσεις» τις κλαδικές και προοπτικά όλες τις συλλογικές συμβάσεις, με στόχο την τελική τους απαξίωση.

                            Το ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΟΔΟΥ

•           Απορρίπτει αυτές τις αναχρονιστικές και αντεργατικές λογικές και επιλογές της Κυβέρνησης.

Καλεί τους εργαζόμενους και τα Σωματεία της περιοχής να αντιπαλέψουν με κάθε τρόπο αυτή την πολιτική που οδηγεί σε περιορισμό των δικαιωμάτων μας.

                                                         Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΕΚΡ

Dodekanisos Seaways app
Διαφήμιση
Μοιράσου το άρθρο Facebook Viber X Email
← Πίσω στην αρχική
Ενημερωση Verena · καθε πρωι

Ξύπνα με τα Δωδεκάνησα

Πολιτική, Περιφέρεια, νησιά: ό,τι έγινε χθες και ό,τι έρχεται σήμερα, σε ένα σύντομο email πριν τον πρώτο καφέ.

Χωρίς spam. Διαγραφή με ένα κλικ.