1 Νοεμβρίου 2026Καιρός: φόρτωση…
Live
Νεα Δωδεκανησου Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το RHODES PRE-FORUM 2026 – Από τη Ρόδο ξεκινά μια κοινή διεκδίκηση για τον Πολιτισμό και τον ΤουρισμόΕλλαδα Η Σάμος φιλοξένησε με πολύ μεγάλη επιτυχία το «FVW workshop Greece» από 13 έως 17 Οκτωβρίου 2026Νεα Δωδεκανησου Τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου η Τελετή Έναρξηςτου 1ου Φεστιβάλ Θεάτρου Ερασιτεχνικών Ομάδων ΡόδουΝεα Δωδεκανησου Συλλυπητήριο ψήφισμα του Δ.Σ. του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, τμήμα Δωδεκανήσου για την απώλεια του Γιάννη ΑναστασιάδηΑποψη Κι εμείς στην κερκίδα... του Θάνου ΖέλκαΠολιτικη Αλ. Κολιάδης στο MEGA: Δεν έχω καμία εμπλοκή, ψάχνουν εξιλαστήριο θύμα - Ναι εγώ ήμουν στο άσπρο Volvo αλλά για άλλο λόγο.....Πολιτικη Εκτακτη συνεδρίαση του δ.σ Ρόδου για την υπόθεση "Χωριάτικο"Πολιτικη Εξιχνιάστηκαν τέσσερις περιπτώσεις κλοπής στη Ρόδο - Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι δράστες και ταυτοποιήθηκαν ακόμη δυο συνεργοί τους
Ελλαδα

Financial Times: Oι Έλληνες θα χάσουν τα σπίτια τους

Mε τον πλειστηριασμό στην πρώτη κατοικία που αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή ασχολούνται οι Financial Times, οι οποίοι υποστηρίζουν πως... χιλιάδες Ελληνες πολίτες οι οποίο αγόρασαν διαμερίσματα…

Σύνταξη Verena4 Σεπτεμβρίου 2013 · Ανάγνωση 2′
Facebook Viber X Email
VoxAI
Διαφήμιση

Mε τον πλειστηριασμό στην πρώτη κατοικία που αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή ασχολούνται οι Financial Times, οι οποίοι υποστηρίζουν πως... χιλιάδες Ελληνες πολίτες οι οποίο αγόρασαν διαμερίσματα στις «καλές εποχές» της χώρας και πλέον αντιμετωπίζουν την απειλή της κατάσχεσης λόγω χρεών.

Σε άρθρο τους με τίτλο «Η Ελλάδα επιδιώκει συμβιβασμό για το τέλος της απαγόρευσης του πλειστηριασμού στην πρώτη κατοικία», οι Financial Times υποστηρίζουν πως «όταν η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ, ένα διαμέρισμα μπροστά στην παραλία, ή ένα σπίτι σε χωριό με κήπο έγινε μια επένδυση την οποία μπορούσαν να κάνουν οι κάτοικοι της μεσαίας τάξης». Ωστόσο, η κατάσταση έχει αλλάξει καθώς όπως σημειώνει το δημοσίευμα «μια έκρηξη στην δεύτερη κατοικία η οποία τροφοδοτείται από τις υποθήκες άρχισε να εμφανίζεται στην Ελλάδα καθώς βυθίστηκε στην ύφεση, με αποτέλεσμα να μείνουν ένα σωρό ατελείωτα κτίσματα, πτωχευμένους τοπικούς εργολήπτες και ιδιοκτήτες χωρίς ρευστό που δεν μπορούν να τηρήσουν τις μηνιαίες υποχρεώσεις τους».


Στη συνέχεια, οι FT τονίζουν πως «η ασπίδα προστασίας στην κατάσχεση κατοικιών των οποίων οι ιδιοκτήτες χρωστούν λιγότερα από 200.000 ευρώ, λήγει τον Δεκέμβρη. Οι δανειστές πιέζουν την εύθραυστη κυβέρνηση Σαμαρά να επιτρέψει στις τράπεζες να κάνει πλειστηριασμό στις κατοικίες και τα εμπορικά κτίρια, για να ''μαλακώσει'' την στενότητα στη ρευστότητα και να αναζωογονήσει την ''θαμμένη'' αγορά ακινήτων».

Ωστόσο, ο πλειστηριασμός ακινήτων δεν θα είναι εύκολο να περάσει από την κυβέρνηση, τονίζει το δημοσίευμα καθώς περίπου 6 νομοθέτες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν ανακοινώσει πως θα ψηφίσουν κατά της άρσης του πλειστηριασμού, αριθμός που είναι αρκετός για να ρίξει την κυβέρνηση. «Το υπουργείο Οικονομικών προσπαθει να βρει μια λύση η οποία θα προστατεύει την πρώτη κατοικία της οποία οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις, ενώ εξαπολύει ''σαφάρι'' για τους ''μπαταχτσήδες'' οι οποίοι μπορούν αλλά δεν θέλουν να πληρώσουν». Την ίδια στιγμή, οι τραπεζικοί εκτιμούν ότι περίπου 30% των δανειοληπτών μπορούν να πληρώσουν αλλά δεν θέλουν, τονίζουν οι Financial Times.

Το δημοσίευμα παράλληλα υποστηρίζει, πως «καθώς η ακίνητη περιουσία εδώ και πολύ καιρό θεωρούταν η πιο ασφαλής επένδυση, οι Ελληνες έτρεξαν να αγοράσουν διαμερίσματα στο Αιγαίο και σε χωριά, τα χρόνια της ανάπτυξης. Ωστόσο, η πτώση 30% των τιμών στις κατοικίας από το 2010 και μετά, έχει οδηγήσει χιλιάδες δανειολήπτες παγιδευμένους σε μια αρνητική υποτίμηση».

Τέλος, οι Financial Times επισημαίνουν πως ο πλειστηριασμός στην πρώτη κατοικία βρίσκεται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων με την Τρόικα, η οποία «θα κρατήσει σκληρή γραμμή τον επόμενο μήνα που θα έρθει στην Ελλάδα», για να ελέγξει την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Dodekanisos Seaways app
Διαφήμιση
Μοιράσου το άρθρο Facebook Viber X Email
← Πίσω στην αρχική
Ενημερωση Verena · καθε πρωι

Ξύπνα με τα Δωδεκάνησα

Πολιτική, Περιφέρεια, νησιά: ό,τι έγινε χθες και ό,τι έρχεται σήμερα, σε ένα σύντομο email πριν τον πρώτο καφέ.

Χωρίς spam. Διαγραφή με ένα κλικ.