Video – vτοκουμέντο: Το τουρκικό F-16 ενώ πέφτει στο μαχητικό του Ηλιάκη!

Video – vτοκουμέντο: Το τουρκικό F-16 ενώ πέφτει στο μαχητικό του Ηλιάκη!

Πώς έγινε η μοιραία σύγκρουση στον ουρανό της Καρπάθου  

Ένα βίντεο - ντοκουμέντο που συγκλονίζει αποκάλυψε ο αμυντικός συντάκτης Κώστας Συμεωνίδης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα  Ζαχαρέα. Το βίντεο δείχνει τη στιγμή που το τουρκικό F – 16 πέφτει πάνω στο μαχητικό του ήρωα σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη, πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος, στις 23 Μαΐου 2006. 

 

Δεκαέξι χρόνια μετά, ο Κώστας Συμεωνίδης, αποκαλύπτει καρέ - καρέ το τι συνέβη, σε ένα από τα κορυφαία και με μοιραίο αποτέλεσμα επεισόδια των προκλήσεων της Τουρκίας στους ελληνικούς αιθέρες, αλλά και τα τελευταία λόγια του πιλότου μας.

O ήρωας σμηναγός Κωνσταντίνος Ηλιάκης

O ήρωας σμηναγός Κωνσταντίνος Ηλιάκης  

Στο βίντεο φαίνεται η έκρηξη από τη σφοδρή σύγκρουση των δύο μαχητικών αεροσκαφών, η οποία κόστισε τη ζωή στον Έλληνα αεροπόρο.  

 

 

Ο πιλότος του δεύτερου ελληνικού μαχητικού αεροσκάφους βλέπει το δυστύχημα και συγκλονισμένος αναφέρει στον «Κρόνο» στο ραντάρ της Σητείας: «“Κρόνος” έχουν τρακάρει δύο F16 νότια της Καρπάθου». 

Το βίντεο - ντοκουμέντο με τη σύγκρουση τουρκικού F-16 με το ελληνικό,  που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του σμηναγού Κ. Ηλιάκη

Το βίντεο - ντοκουμέντο με τη σύγκρουση τουρκικού F-16 με το ελληνικό,  που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του σμηναγού Κ. Ηλιάκη   

Τι προηγήθηκε της σύγκρουσης που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Κ. Ηλιάκη   

Ο Κ. Ηλιάκης είχε απογειωθεί το πρωί, στις 23/5/2006, από τη Σούδα, συνοδευόμενος από ένα ακόμη F-16, για να αναχαιτίσουν δύο τουρκικά F-16  και ένα επίσης τουρκικό RF-4, στον ουρανό της Καρπάθου. 

Ο Ηλιάκης προσπαθεί να πλησιάσει το RF-4 για να καταγράψει το ατρακτίδιο φωτογράφησης του αεροσκάφους. 

Το προσέγγισε σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, αλλά κάποια στιγμή το ένα από τα δύο τουρκικά F-16 έκανε απότομο ελιγμό μπαίνοντας ανάμεσα στο φωτογραφικό και στο αεροσκάφος του Ηλιάκη. 

Σχεδόν ταυτόχρονα το δεύτερο τουρκικό F-16 κάνει επικίνδυνους  ελιγμούς τύπου S και βρίσκεται μπροστά από το δεύτερο ελληνικό F-16 εμποδίζοντάς το.

Ο ήρωας σμηναγός της Πολεμικής μας Αεροπορίας Κωνσταντίνος Ηλιάκης

Ο ήρωας σμηναγός της Πολεμικής μας Αεροπορίας Κωνσταντίνος Ηλιάκης  

Τα τελευταία λόγια του Κωνσταντίνου Ηλιάκη πριν τη σύγκρουση με το τουρκικό F-16  

«Κρόνος, ο 550 πηγαίνει για τον «χοντρό» (550)» Είμαι πίσω του»: Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια του Κωνσταντίνου Ηλιάκη.     

Το πρώτο τουρκικό F-16 πέφτει με δύναμη πάνω στο μαχητικό του από αδέξιο και τελικά εγκληματικό χειρισμό του Τούρκου πιλότου, που δεν μπόρεσε να ελέγξει το αεροσκάφος του, σύμφωνα με το επίσημο πόρισμα του ΓΕΑ. 

Τη σύγκρουση βλέπει ένα δεύτερο ζεύγος ελληνικών F-16 που είχε απογειωθεί από το Καστέλι της Κρήτης της 340 Μοίρας, με τους χειριστές να περιγράφουν συγκλονισμένοι την έκρηξη, έχοντας συνειδητοποιήσει την κατάληξή της για τον συνάδελφό τους. 

Ο Τούρκος πιλότος πρόλαβε να εκτιναχθεί με το αλεξίπτωτο και σώθηκε. Αντίθετα,  ο Κωνσταντίνος  Ηλιάκης βρέθηκε για πάντα στον ουρανό της Καρπάθου.   

Οι διάλογοι μετά τη σύγκρουση είναι ανατριχιαστικοί

Με τη σύγκρουση των δύο μαχητικών, αμέσως ενημερώνονται τα επιτελεία. Συγκλονισμένος ο χειριστής του δεύτερου ελληνικού F-16 επικοινωνεί με το ραντάρ της Σητείας...

Κρόνος: Δύο F-16 τρακάρανε...
Νο 2 F-16: Ένα ελληνικό και ένα τουρκικό πρέπει να τρακάρανε…
Νο 2 F-16: «Κρόνος», ο «550» πήγε να προσεγγίσει, να δει, το POD (ατρακτίδιο φωτογράφισης). Δεξιά από το RF-4 ήταν ένα F-16 τουρκικό. Πήγε να περάσει από δεξιά το ελληνικό F-16 και μετά έγινε η σύγκρουση.

Στη συνέχεια ακούγεται ο αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, ο οποίος ζητάει να ενημερωθεί αν πρόλαβε ο Κώστας Ηλιάκης να εγκαταλείψει το αεροσκάφος.

Αρχηγός τακτικής αεροπορίας: «551», ο Αχιλλέας. Το ελληνικό F-16 το εγκατέλειψε ο ιπτάμενος;
Νο 2 F-16: Ο «551» δεν είδε τίποτα. Δεν είδα αλεξίπτωτο. Έγινε μια ισχυρή έκρηξη… Η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή.

ΠΗΓΗ: star.gr, iefimerida.gr
      

        

Φωτογραφικό υλικό

Video

Προτάσεις Verena

Με μια αναισθησιολόγο λειτουργεί ουσιαστικά και πάλι το νοσοκομείο Ρόδου, παρά τις υποσχέσεις για...
Ζητήσαμε μια δήλωση του τέως δημάρχου Ρόδου Στάθη Κουσουρνά για την πολύκροτη δίκη για τις...
Ομόφωνα το μικτό ορκωτό δικαστήριο της Κω αποφάσισε οτι είναι αθώοι για όλες τις κατηγορίες που...
Ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε σήμερα ο τέως υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης,...