Tολμηρό βήμα για τη Σύμη

Σε ένα τολμηρό βήμα αποσυμφόρησης της Σύμης προχώρησε η κυβέρνηση, μεταφέροντας στον Πειραιά με πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού περίπου 500 πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν φτάσει τις τελευταίες ημέρες από τα τουρκικά παράλια και ζούσαν στο δρόμο, σε συνθήκες απερίγραπτες, καθώς δεν υπάρχει στο νησί καμία δομή υποδοχής και φιλοξενίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών έγινε παρά την μέχρι σήμερα επικρατούσα ερμηνεία της αμφιλεγόμενης ευρωτουρκικής συμφωνίας χωρίς να έχει προηγηθεί διαδικασία εντοπισμού των ευάλωτων, κάτι άλλωστε αδύνατο, εφόσον δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις υποδομές. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαδικασία εντοπισμού των ευάλωτων θα γίνει τις επόμενες ημέρες και ότι στην απόφαση πρυτάνευσε να δοθεί λύση στην ανθρωπιστική κρίση που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται στο νησί, όπως την ανέδειξε παραστατικά ο δήμαρχος, Λευτέρης Παπακαλοδούκας, μέχρι και με περιήγηση στους δρόμους του νησιού σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση.

Η μεταφορά είναι σύμφωνη με τις συστάσεις οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και με σχετική απόφαση του ΣτΕ, που έκριναν απαράδεκτο το γεωγραφικό περιορισμό που έχει επιβληθεί στα νησιά, καθώς δημιουργεί συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης για τους νεοεισερχόμενους και δοκιμάζει την αντοχή των τοπικών κοινωνιών.

Μέχρι σήμερα, προϋπόθεση για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου στην ενδοχώρα ήταν να έχουν χαρακτηριστεί ευάλωτοι ή να έχουν αναγνωριστεί πρόσφυγες κατά τη διαδικασία ασύλου. Για τους υπόλοιπους ισχύει ο λεγόμενος γεωγραφικός περιορισμός, καθώς, ερμηνεύοντας την ευρωτουρκική συμφωνία, η Τουρκία δεχόταν απελάσεις προσφύγων και μεταναστών μόνο από τα νησιά, όχι από την ενδοχώρα.

Όπως ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή στη συνάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ και τον Επίτροπο της Ε.Ε., Δημήτρη Αβραμόπουλο, η κυβέρνηση έχει ζητήσει, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την επέκταση της συμφωνίας μετά το 2020, να μην υπάρχει ρητή ή άρρητη ρήτρα γεωγραφικού περιορισμού για τα νησιά, ούτε και περιορισμός εθνικότητας, καθώς μέχρι σήμερα μόνο οι εθνικότητες με υψηλό προσφυγικό προφίλ εντάσσονταν στη γρήγορη διαδικασία που αποφάσιζε αν το αίτημα ασύλου θα εξεταστεί στην ουσία του στην Ελλάδα ή στην, υποτίθεται, ασφαλή Τουρκία.

ΠΗΓΗ: https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiomata/213913_tolmiro-bima-gia-ti-symi

Φωτογραφικό υλικό

Μανώλης Δημελλάς

Προτάσεις Verena

Πολύτιμα τεκμήρια για τις θαλάσσιες διαδρομές και τα αντικείμενα του εμπορίου, των ναυτικών της...
Στην προσωπική τους εμπειρία για τον καθοριστικό ρόλο των εμβολίων στη ζωή μας, με αφορμή και το...
Κανονικά τελέστηκε η λειτουργία των Θεοφανείων στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού στη Ρόδο από τον...
Ένα βιβλίο για τη ζωή του Συμιακού Κωνσταντίνου Σιμωνίδη, γραμμένο από το Νικολό Φαρμακίδη. - Ο...