ΤΙ ΝΑ ΦΑΜΕ ΤΗΝ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ
είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας (της κρεατινής) του Τριωδίου.
Βασικό χαρακτηριστικό του είναι το ψήσιμο «τσίκνισμα» κρέατος στα κάρβουνα. Από εκεί έχει πάρει και το όνομα της η ημέρα.
Συμβουλές για αυτήν την ημέρα
Πριν το βράδυ
- Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα καλό πρωινό και μην αποφύγετε τις θερμίδες του με το σκεπτικό ότι θα τις φάτε το βράδυ! Δεν έχει καμμία σχέση το ένα με το άλλο. Αν δε φάτε πρωινό, μπορεί να γλυτώσετε 400 θερμίδες και να φτάσετε τόσο πεινασμένοι το βράδυ, που να φάτε 800 ή παραπάνω!
- Το μεσημέρι καταναλώστε ένα πλήρες, αλλά ελαφρύ γεύμα χωρίς κρέας, π.χ. μία σαλάτα, μία σούπα λαχανικών, μία μερίδα όσπρια, μία αραβική πίτα με τυρί και λαχανικά.
Στο βραδινό γεύμα
- Ξεκινήστε με άφθονη σαλάτα για «αντι-ορεκτικό»: φρέσκα ή ακόμα καλύτερα ψητά λαχανικά, που ταιριάζουν με την περίσταση, όπως μανιτάρια και πιπεριές, με λίγο ξίδι μπαλσάμικο είναι ό,τι πρέπει για να σας κόψουν λίγο τη φόρα, με πολλή γεύση.
- Αποφύγετε οτιδήποτε τηγανητό, είτε αυτό είναι ορεκτικό είτε κυρίως πιάτο. Θα σας δώσει και πολλές θερμίδες και πιθανόν να αυξήσει τη στομαχική δυσφορία σας στο τέλος του γεύματος.
- Επιλέξτε ψητό άπαχο κρέας. Αν δεν μπορείτε να κάνετε αλλιώς, βγάλτε το λίπος ή την πέτσα πριν να το φάτε.
Προτιμήστε μπριζόλα από μοσχάρι ή χοιρινό, που θα αφαιρέστε το ορατό λίπος, κοτόπουλο ή γαλοπούλα χωρίς πέτσα και εάν υπάρχει κάποιος λόγος, π.χ. υγείας ή είστε σε διατροφή, προτιμήστε φιλέτο κοτόπουλο ή φιλέτο μοσχαρίσιο ή μπιφτέκι από άπαχο κρέας μοσχαρίσιο, κοτόπουλου ή γαλοπούλας.
Ιδιαίτερα αν υποφέρετε από έλκος, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, καούρες κ.λπ., αποφύγετε κοψίδια, γύρο, κοκορέτσι, κοντοσούβλι και ό,τι άλλο μπορεί να έχει πολύ λίπος και πολλά βελτιωτικά γεύσης.
- Προτιμήστε τα ψητά από τα τηγανητά κρέατα και αποφύγετε το επιπλέον αλάτι. Νοστιμίστε το φαγητό σας με μπαχαρικά, καρυκεύματα, λεμόνι, μουστάρδα ή και τζατζίκι.
- Επιλέξτε αλάδωτη ψητή πίτα με ρίγανη, χωρίς αλάτι, αντί για ψωμί.
- Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στις τηγανητές πατάτες, βάλτε από κάτω τους απορροφητικό χαρτί ή χαρτοπετσέτα, για να φύγει λίγο από το λάδι τους και φάτε 1/3 της μερίδας. Αλλιώς επιλέξτε τις ψητές πατάτες. Μη φάτε και πατάτες και πίτες μαζί!
- Αν θέλετε να φάτε πίτα τυλιχτή, επιλέξτε να είναι αλάδωτη πίτα με σουβλάκι ή μπιφτέκι, λαχανικά, π.χ. μαρούλι, ντομάτα, κρεμμύδι και μουστάρδα ή τζατζίκι.
- Τρώτε αργά, μασάτε καλά και αφήνετε το πιρούνι κάτω ανάμεσα στις μπουκιές σας. Αν αισθανθείτε ότι χορταίνετε, περιμένετε για 15 - 20 λεπτά μέχρι να συνεχίσετε. Αν έχετε ήδη χορτάσει, αποφύγετε να φάτε κι άλλο και σηκωθείτε από το τραπέζι.
- Δώστε μεγάλη προσοχή στο αλκοόλ. Οι άντρες να περιοριστούν σε δυο - τρία ποτήρια κρασί και οι γυναίκες σε ένα με δυο.
- Προτιμήστε για επιδόρπιο φρούτο ή έστω κάτι πολύ ελαφρύ. Αν δεν μπορείτε να το αποφύγετε, γιατί είναι π.χ. το αγαπημένο σας, αρκεστείτε σε δυο - τρεις κουταλιές, για να πάρετε όλη τη γεύση.
- Να θυμάστε να πίνετε άφθονο νερό και επιλέξτε μόνο αναψυκτικά light.
- Αν είστε σε χώρο με μουσική, μετά το φαγητό σηκωθείτε να χορέψετε. Θα συνδυάσετε και διασκέδαση και καλύτερη πέψη.
Την επόμενη μέρα
- Προτιμήστε να φάτε ελαφριά γεύματα, αλλά χωρίς να παραλείψετε κάποιο. Καλές επιλογές θα ήταν το λαδερό, τα όσπρια ή το ψάρι. Άφθονο νερό, πολλά λαχανικά και φυσική δραστηριότητα θα επαναφέρουν τον οργανισμό σας άμεσα.
Με αυτές τις συμβουλές, είναι θα χαρείτε την Τσικνοπέμπτη και δε θα υποστείτε πιθανές δυσάρεστες γαστρεντερικές επιπτώσεις της.
Ιδέες για μαρινάδες!
1. Για πουλερικά
Ελαιόλαδο, γιαούρτι, χυμός λεμονιού (+θυμάρι)
Ελαιόλαδο, λεμόνι, μουστάρδα, ρίγανη
Ελαιόλαδο, μηλόξυδο, σάλτσα σόγιας, μέλι (κάνει και ωραία κρούστα)
2. Για χοιρινό
Ελαιόλαδο, κόκκινο κρασί, κόλιανδρος, μαύρο πιπέρι σε κόκκους
Ελαιόλαδο, χυμό και ξύσμα από πορτοκάλι, μέλι
Μπύρα, κρεμμύδια σε ροδέλες, σπασμένες σκελίδες σκόρδο
Ελαιόλαδο, μέλι, σιναπόσπορο, σπασμένες σκελίδες σκόρδο
3. Για αρνί
Ελαιόλαδο, γιαούρτι, φασκόμηλο
Ελαιόλαδο, φρέσκα φύλλα μέντας, λεμόνι
Ελαιόλαδο, σπασμένες σκελίδες σκόρδο, κρεμμύδι σε ροδέλες, δενδρολίβανο
4. Για μοσχάρι και μεγάλο κυνήγι (μαγειρευτά)
Ελαιόλαδο, κόκκινο κρασί, δάφνη, μπαχάρι
ΨΗΤΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Υλικά
Ψητό Κοτόπουλο στήθος(χωρίς την πέτσα) ή κοτόπουλο σουβλάκι ή μπιφτέκι
Μπρόκολο
Καλαμπόκι
Φασολάκια
Τομάτα
Αγγούρι
Κολοκύθι
Καρότο
Ελαιόλαδο
Βασιλικός φρέσκος
Εκτέλεση
Βράζουμε όλα τα λαχανικά σε μία κατσαρόλα εκτός της τομάτας του αγγουριού και του βασιλικού με πολύ λίγο νερό και για ένα με δύο λεπτά όχι παραπάνω. Όσο βράζουμε τα λαχανικά μας παραπάνω τόσο χάνουν τις θρεπτικές τους αξίες.
Τα κρυώνουμε με άφθονο νερό και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε την τομάτα το αγγούρι και το βασιλικό σε κομμάτια κομμένα της αρεσκείας μας. Προσθέτουμε ελαιόλαδο και ανακατέβουμε. Τα τοποθετούμε στο πιάτο προσθέτοντας το κοτόπουλο το οποίο το έχουμε ψήσει ή στο φούρνο στους 200 για 24 λεπτά ή σε ένα αντικολητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο.
ΣΑΛΑΤΑ
Υλικά
½ λάχανο άσπρο πολύ ψιλοκομμένο
½ λάχανο κόκκινο πολύ ψιλοκομμένο
1 μικρό ξερό κρεμμύδι κομμένο σε πολύ λεπτές ροδέλες
2-3 καρότα τριμμένα
¾ φλιτζανιού γιαούρτι στραγγιστό 2%
¼ φλιτζανιού κέτσαπ
¼ φλιτζανιού μαγιονέζα light
1 κουταλιά της σούπας horseradish
Αλάτι, λίγο ελαιόλαδο, λίγο ξίδι
Εκτέλεση
Αναμιγνύετε όλα τα λαχανικά, ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο (περίπου 1-2 κουταλιές της σούπας) και λίγο ξίδι, ανακατεύετε καλά και αφήνετε για λίγη ώρα (περίπου 10 λεπτά) να ποτιστούν από το ξιδάκι (ανακατεύετε άλλες 2-3 φορές εντωμεταξύ). Αν βγάλουν ζουμάκι το στραγγίζετε. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το γιαούρτι, την κέτσαπ, τη μαγιονέζα και τη horseradish μέχρι να ομογενοποιηθούν. Περιχύνετε με αυτή της σος την σαλάτα σας και ανακατεύετε καλά. Δοκιμάζετε και προσθέτετε αλάτι αν χρειάζεται. Αφήνετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα πριν σερβίρετε.