Tι να μαγειρέψουμε την πρωτομαγιά - Του διατροφολόγου Μανώλη Μοράρη

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ Η Πρωτομαγιά μέρα της άνοιξης και μέρα των εργατών, γιορτάζεται με διάφορες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, με το άνθινο στεφάνι, με το μάζεμα των λουλουδιών στην εξοχή και φέρνει αισιοδοξία και ευφορία στους ανθρώπους που, ξεφεύγοντας από τις πόλεις, αναζητούν τη χαρά της άνοιξης στην ανθισμένη φύση!

ΙΔΕΕΣ ΤΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
ΓΕΜΙΣΤΑ
ΥΛΙΚΑ
•    ντομάτες: 12 ώριμες και σφιχτές
•    κρεμμύδια: 2 ψιλοκομμένα
•    μαϊντανός: 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
•    ρύζι Καρολίνα: 12 κουταλιές κοφτές
•    κιμάς μοσχαρίσιος: 300 γρ.
•    κουκουνάρι: 50 γρ.
•    ελαιόλαδο: 1½ φλιτζάνι του τσαγιού
•    κύβος λαχανικών: 1
•    αλάτι, πιπέρι: φρεσκοτριμμένο
•    φρυγανιά τριμμένη: 1-2 κουταλιές (πραοαιρετικά)
•    πατάτες: 3 κομμένες κυδωνάτες

Εκτέλεση
Κόβετε σε μια ροδέλα τις ντομάτες. Με το ειδικό εργαλείο αδειάζετε τη σάρκα τους. Αφαιρείτε τους σπόρους από τις πιπεριές.
Ζεσταίνετε στο τηγάνι τα 2/3 από το λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια για 6’ - 7’ μέχρι να μαραθούν. Κατόπιν ρίχνετε τον κιμά και το κουκουνάρι και σοτάρετε για 15’. Τέλος προσθέτετε τη σάρκα από τις ντομάτες ψιλοκομμένη και το ρύζι, το μαϊντανό, τον κύβο λαχανικών και αλατοπίπερο. Ανακατεύετε για 5’ - 6’ σε μέτρια φωτιά.
Γεμίζετε τις ντομάτες και τις πιπεριές με το μείγμα του ρυζιού (όχι μέχρι πάνω, γιατί το ρύζι θα φουσκώσει με το ψήσιμο) και τις σκεπάζετε με τα καπάκια τους. Τις τοποθετείτε σε ένα ταψί και τις πασπαλίζετε, αν θέλετε, με λίγη φρυγανιά. Συμπληρώνετε τα κενά με πατάτες και περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι και λίγο νερό. Ψήνετε τα γεμιστά στους 180 °C για 1 ώρα.
ΣΑΛΑΤΑ  ΜΕ ΜΑΡΟΥΛΙ

Υλικά

•    Τρυφερά φύλλα μαρουλιού 150 γρ.
•    αγγούρι 1 κομμένο σε ροδέλες (προαιρετικά)
•    κρεμμύδια ξερά 2 κομμένα σε ροδέλες
•    καλαμπόκι 200 γρ. βρασμένο και στραγγισμένο
•    φέτα 200 γρ. κομμένη σε κυβάκια
•    Για το ντρέσινγκ
•    στραγγιστό γιαούρτι 100 γρ.
•    κρέμα γάλακτος 50ml
•    άνηθος ψιλοκομμένος 3 κουταλιές της σούπας
•    ελαιόλαδο 4 κουταλιές της σούπας
•    ξίδι από λευκό κρασί 2 κουταλίες της σούπας
•    σκόρδο ψιλοκομμένο 1 κουταλάκι του γλυκού
•    αλάτι όσο θέλετε
•    πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Ρίχνετε σε μπολ τη σαλάτα μαζί με το αγγούρι (προαιρετικά), τα κρεμμύδια, το καλαμπόκι και τη φέτα.
Χτυπάτε στο μπλέντερ το ροκφόρ με το γιαούρτι, την κρέμα γάλακτος, τον άνηθο, το ελαιόλαδο, το ξίδι, το σκόρδο και αλατοπίπερο μέχρι να ομογενοποιηθούν. Περιχύνετε με το ντρέσινγκ τη σαλάτα και ανακατεύετε.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Σιγή ιχθύος από το Δήμο Ρόδου για το Εθνικό Θέατρο - Ο Δήμος δεν απαντάει ούτε στην Πρόεδρο...
Έναρξη δρομολογίων από Σάμο 5 Απριλίου 2021 - Η Dodekanisos Seaways συνεχίζει να στέκεται στο...
Σ. Καραταπάνης “Αφρονες και επώνυμοι” μας έφεραν στο “βαθύ κόκκινο”. - «Κάποιοι άφρονες και...
Στην προσωπική τους εμπειρία για τον καθοριστικό ρόλο των εμβολίων στη ζωή μας, με αφορμή και το...