Ρόδος, 21.11.13
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Ομιλία του Δημήτρη Γάκη στη Βουλή για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας στη νησιωτική χώρα και τη βέλτιστη λειτουργία των νοσοκομείων της Ρόδου, της Κω και της Καλύμνου»
Τη σημασία των υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους του Αρχιπελάγους, τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή ο βουλευτής Δωδεκανήσου, Δημήτρης Γάκης. Στην τοποθέτηση του στο σχέδιο νόμου που αφορούσε στη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ -ΕΚΜ, υπογράμμισε την ανάγκη παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης για τις αυξημένες ανάγκες διασυνοριακής περίθαλψης στη νησιωτική χώρα. Το κρίσιμο σημείο του νομοσχεδίου τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής, είναι «η ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου κι αν βρίσκονται».
Στην αγόρευσή του ο Δημήτρης Γάκης, ζήτησε την ανάκληση της απόφασης για τη διασύνδεση του Νοσοκομείου της Καλύμνου με το Νοσοκομείο της Ρόδου. «Η ενοποίηση των νοσοκομείων Ρόδου, Κω και Καλύμνου, αποτελεί μια αντιαναπτυξιακή, αντικοινωνική και αντινησιωτική απόφαση, που δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τα δημογραφικά αλλά και τα άλλα χαρακτηριστικά της Δωδεκανήσου», σημείωσε ο βουλευτής.
Ακολουθούν, τα κύρια σημεία της ομιλίας του Δημήτρη Γάκη στην ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας: «Προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2011/24/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Μαρτίου 2011 περί εφαρμογής των δικαιωμάτων των ασθενών στο πλαίσιο της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης (L88/45/4.4.2011)», που συζητήθηκε την Τετάρτη 20.11.13.
***
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΚΗΣ:
«Μια αρχική δήλωση σχετικά με τη θεσμοθέτηση κινήτρων στους επικουρικούς και τους αγροτικούς γιατρούς. Θεωρούμε σαν ΣΥΡΙΖΑ, ότι είναι μια θετική απόφαση η θεσμοθέτηση αυτών των κινήτρων, κυρίως για τις νησιωτικές περιοχές, διότι μέχρι τώρα πάρα πολλοί διαγωνισμοί κηρύσσονταν άγονοι.
Η ευρωπαϊκή Οδηγία που σήμερα καλούμαστε να ψηφίσουμε και που ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία βασίζεται σε μια κρίσιμη αρχή, την ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου κι αν βρίσκονται.
Απ’ όλες τις υπηρεσίες του κράτους στο Αρχιπέλαγος, στο Αιγαίο, η υγεία είναι η πολυτιμότερη. Οι άλλες υπηρεσίες του δημοσίου στα μικρά νησιά, είτε έχουν καταργηθεί, όπως είναι οι ΔΟΥ, είτε έχουν υποβαθμιστεί, όπως είναι η παιδεία. Γι’ αυτό, στο σχεδιασμό της πολιτείας για τις νησιωτικές περιοχές πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν οι ειδικές κοινωνικές, γεωγραφικές και οικονομικές συνθήκες των νησιών, που είναι απαραίτητοι παράγοντες για την εξισορρόπηση της φροντίδας υγείας των πολιτών με την προσβασιμότητα, την ποιότητα, την οικονομική βιωσιμότητα των δομών σε συνδυασμό με την αλληλεπίδρασή τους με άλλους παράγοντες, όπως είναι η τουριστική ανάπτυξη.
Κύριε Υπουργέ, έχουμε ευθύνη για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης για τις αυξημένες ανάγκες διασυνοριακής περίθαλψης στη νησιωτική χώρα.
Θέλουμε να θέσουμε στον κύριο Υπουργό Υγείας, μια προσθήκη που αφορά στις τροπολογίες για την ανάκληση απόφασης για τη διασύνδεση νησιωτικών νοσοκομείων με τα γενικά νοσοκομεία των πρωτευουσών των νομών. Το ζήτημα, αφορά στη διοικητική ανεξαρτητοποίηση του Βουβάλειου Νοσοκομείου Καλύμνου από τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Ρόδου. Ζητάμε να δείτε με αντικειμενικότητα το κρίσιμο αυτό θέμα. Καταθέτουμε για τα Πρακτικά της Βουλής, σχετικό αίτημα που έχει έρθει από την τοπική κοινωνία, από το Δήμαρχο της Καλύμνου που ζητά με κραυγή αγωνίας την ανάκληση της απόφασης διασύνδεσης του Νοσοκομείου της Καλύμνου με το Νοσοκομείο της Ρόδου.
Θ ήθελα να αναφερθώ για τα ειδικά χαρακτηριστικά του Νοσοκομείου Καλύμνου, που αποτελεί δωρεά του μεγάλου ευεργέτη Βουβάλη. Πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν, ότι διαθέτει Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και ότι έχει και μια μοναδικότητα στη λειτουργία του, καθώς διαθέτει έναν από τους τρεις θαλάμους αποσυμπίεσης που υπάρχουν πανελλαδικά. Η λειτουργία του θαλάμου αποσυμπίεσης αφορά κατά κύριο λόγο τους δύτες, τους σφουγγαράδες για τους οποίους φημίζεται το νησί. Παράλληλα συνδέεται με τη μοναδική δημόσια επαγγελματική σχολή δυτών στην Ελλάδα. Η διοικητική ενοποίηση των νοσοκομείων Ρόδου, Κω και Καλύμνου αποτελεί μια, κατά την άποψή μας, αντιαναπτυξιακή, μια αντικοινωνική και αντινησιωτική απόφαση, που δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τα δημογραφικά αλλά και τα άλλα χαρακτηριστικά της Δωδεκανήσου, όπως αυτά καταγράφονται σε σχετικές γνωμοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τεκμηριώνονται από επιστημονικές έρευνες για τις πραγματικές χρονικές αποστάσεις και το αυξημένο μεταφορικό κόστος λόγω της δυσκολίας σε συγκοινωνιακή πρόσβαση των κατοίκων των μικρών νησιών. Ζητούμε, λοιπόν, με την τοπική κοινωνία και με τους εργαζόμενους στην υγεία, το αυτονόητο: την ανάγκη αναβάθμισης των ιατρικών μονάδων στα Δωδεκάνησα και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους της νησιωτικής χώρας.
Ήθελα να σταθώ –και το χαιρετίζουμε αυτό - στο ότι ευτυχώς αποσύρθηκε το άρθρο 3, της τροπολογίας 944, που αναφερόταν στην ίδρυση ιδιωτικών κλινικών σε περιοχές δήμων της χώρας, που ο καθένας από μόνος του αποτελεί νησί. Ελπίζουμε αυτή η απόσυρση να μην έγινε μόνο κάτω από την πίεση της αντίθεσης από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ, αλλά να έγινε για ουσιαστικούς λόγους. Ούτε επίσης να έγινε (αυτή η κίνηση) από την πιθανότητα ότι μπορεί αύριο η Ρόδος, να μην αποτελεί έναν ενιαίο Δήμο στο νησί, όπως προβλέπεται ότι θα συμβεί στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί για τις αλλαγές στο νόμο για την Αυτοδιοίκηση... Αν, λοιπόν, φωτογραφίζεται μια τέτοια διαδικασία και επανέλθει με άλλο τρόπο, τότε, βεβαίως, παίρνουμε πίσω την επικρότηση της απόσυρσης αυτής της τροπολογίας.
Θεωρούμε ότι αν είναι σε κάτι που πρέπει να γίνει προσθήκη, είναι προσθήκη πόρων, προσθήκη για χρηματοδότηση από κοινωνικούς, εθνικούς πόρους, για καλύτερο αποτέλεσμα στην Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στα νησιά, για αποτύπωση κλινικών και τεχνολογικών αναγκών και για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση καινοτόμων υπηρεσιών σε γιατρούς και με τα κατάλληλα εκπαιδευόμενα στελέχη υγείας, ενταγμένα όμως στο ΕΣΥ και όχι στα ιδιωτικά συμφέροντα».
Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
-.-