Την αναθεώρηση της συνθήκης "Δουβλίνο ΙΙ" ζητεί με επιστολή του ο Αλέξης Τσίπρας από τη θέση του υποψηφίου για την προεδρία της Κομισιόν απευθυνόμενος στον Χέρμαν βαν Ρομπάι, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με αφορμή του πνιγμού 9 παιδιών και τριών γυναικών ανοικτά του Φαρμακονησίου, αλλά και των αντίστοιχων τραγωδιών, που έχουν συμβεί στις θάλασσες της Μεσογείου.
Ο Αλέξης Τσίπρας στην επιστολή του ζητεί από τον Χέρμαν βαν Ρομπάι να αναλάβει πρωτοβουλίες σε προοδευτική κατεύθυνση, γιατί όπως τονίζει "καμία δύναμη Frontex και κανένας φράκτης δεν μπορεί να σταματήσει ένα φαινόμενο το οποίο είναι, εν μέρει, αποτέλεσμα της κρίσης που επικρατεί στις χώρες απ' όπου αυτοί οι άνθρωποι φεύγουν. Ούτε θα το καταφέρουμε αυτό υιοθετώντας στο Νότο, κάτω από την πίεση των κυβερνήσεων χωρών του Βορρά της ΕΕ, όλο και πιο καταπιεστικές πολιτικές απέναντι στους μετανάστες".
Να σημειωθεί ότι από το 1998 ως το 2013 τουλάχιστον 17.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην προσπάθεια τους να μεταναστεύσουν στην ΕΕ. Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν 214 εκατομμύρια μετανάστες. Δηλαδή, σχεδόν το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού. "Κατά συνέπεια, δεν είναι ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι θα σταματήσουμε το μεταναστευτικό ρεύμα, εκείνους δηλαδή που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στις χώρες της ΕΕ, κτίζοντας όλο και πιο ψηλούς τοίχους", υπογραμμίζει ο Αλέξης Τσίπρας.
Προτείνει, μάλιστα, να σχεδιαστούν αμέσως αποτελεσματικά μέτρα για τη διάσωση των μεταναστών στις ανοιχτές θάλασσες, για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής στα σημεία εισόδου και την υιοθέτηση μιας νομικής διαδικασίας και ενός νέου νομικού πλαισίου, το όποιο θα ρυθμίζει αποτελεσματικά και δίκαια την πρόσβαση των μεταναστών σε όλες τις χώρες της ΕΕ με δίκαιο και αναλογικό τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη, στο μέτρο του δυνατού, και τις δικές τους επιθυμίες.
Ως εκ τούτου, ο Αλέξης Τσίπρας ζητεί την άμεση επανεξέταση ολόκληρου του θεσμικού πλαισίου της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο, στην κατεύθυνση της διασφάλισης της προστασίας των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό έδαφος.
Συγκεκριμένα, ζητεί άμεση σύγκληση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το συντομότερο δυνατό, με αντικείμενο την αναθεώρηση του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 343/2003 (Δουβλίνο ΙΙ), σύμφωνα και με το άρθρο 80 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρμογή «των αρχών της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών, μεταξύ άλλων και στο οικονομικό επίπεδο» στη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας ζητά να προβλεφθεί επείγουσα διάθεση κονδυλίων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του ανθρωπιστικού προβλήματος που επιδεινώνεται διαρκώς, στο πλαίσιο της ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.
******
Ολόκληρο το κείμενο Επιστολή του Αλέξη Τσίπρα
προς τον κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:
Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2014
Προς τον κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι
Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Κύριε Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,
Η απώλεια της ζωής εκατοντάδων μεταναστών στις θάλασσες της Νότιας Ευρώπης συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Μετά το δράμα στη Λαμπεντούζα, εννέα παιδιά και τρεις μητέρες έχασαν με τραγικό τρόπο τη ζωή τους, μόλις πριν από λίγες μέρες και στο Βόρειο Αιγαίο.
Ως σήμερα, οι πρωτοβουλίες που υπήρξαν από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού στις χώρες προέλευσης δεν είχαν μετρήσιμα αποτελέσματα. Τα προγράμματα που σχεδιάστηκαν για την υλοποίηση της Διακήρυξης της Βαρκελώνης στην πράξη εγκαταλείφθηκαν, χωρίς να έχουν επιτύχει κανέναν από τους στόχους τους. Σίγουρα δεν επιτεύχθηκε ο στόχος της βοήθειας στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και τμήματος της Μέσης Ανατολής για να βελτιώσουν τις οικονομίες τους και να μειώσουν την ανεργία. Στόχος ο οποίος θα μείωνε τον αριθμό των πολιτών τους που καταφεύγουν στην μετανάστευση προς την ΕΕ με κάθε νόμιμο ή παράνομο τρόπο.
Επιπλέον, οι πόλεμοι που είναι μία ακόμη από τις κύριες αίτιες των μεταναστευτικών ροών, εντάθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Μεσόγειου και της Μέσης Ανατολής και αύξησαν αυτές τις ροές, πολλαπλασιάζοντας τις ανθρώπινες τραγωδίες στη θάλασσα της Μεσογείου.
Σας θυμίζω ότι από το 1998 ως το 2013 τουλάχιστον 17.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην προσπάθεια τους να μεταναστεύσουν στην ΕΕ. Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν 214 εκατομμύρια μετανάστες. Δηλαδή, σχεδόν το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού. Κατά συνέπεια, δεν είναι ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι θα σταματήσουμε το μεταναστευτικό ρεύμα, εκείνους δηλαδή που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στις χώρες της ΕΕ, κτίζοντας όλο και πιο ψηλούς τοίχους.
Καμία δύναμη Frontex και κανένας φράκτης δεν μπορεί να σταματήσει ένα φαινόμενο το οποίο είναι, εν μέρει, αποτέλεσμα της κρίσης που επικρατεί στις χώρες απ’ όπου αυτοί οι άνθρωποι φεύγουν. Ούτε θα το καταφέρουμε αυτό υιοθετώντας στο Νότο, κάτω από την πίεση των κυβερνήσεων χωρών του Βορρά της ΕΕ, όλο και πιο καταπιεστικές πολιτικές απέναντι στους μετανάστες.
Είναι ανάγκη, στο πλαίσιο αυτό, να υπάρξει άμεση επανεξέταση ολόκληρου του θεσμικού πλαισίου της ΕΕ για την μετανάστευση και το άσυλο, στην κατεύθυνση της διασφάλισης της προστασίας των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό έδαφος.
Είναι απολύτως αναγκαίο να σχεδιαστούν αμέσως αποτελεσματικά μέτρα για την διάσωση των μεταναστών στις ανοιχτές θάλασσες, για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής στα σημεία εισόδου και την υιοθέτηση μιας νομικής διαδικασίας και ενός νέου νομικού πλαισίου, το όποιο θα ρυθμίζει αποτελεσματικά και δίκαια την πρόσβαση των μεταναστών σε όλες τις χώρες της ΕΕ με δίκαιο και αναλογικό τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη, στο μέτρο του δυνατού, και τις δικές τους επιθυμίες.
Είναι υποκριτικό και ανήθικο να γίνονται μεγαλόστομες δηλώσεις από ηγέτες των επί μέρους θεσμικών οργάνων της ΕΕ, κάθε φορά που έχουμε τραγικά συμβάντα, δηλώσεις, οι οποίες ξεχνιούνται αμέσως μετά την αποχώρηση των τηλεοπτικών συνεργείων από τους χώρους της τραγωδίας που επισκέπτονται αυτοί οι ηγέτες.
Οι φιλόδοξες διακηρύξεις, όταν δεν συνοδεύονται από συγκεκριμένες πράξεις και δεν μετασχηματίζονται σε πολιτικές, οι οποίες έχουν την αναγκαία χρηματοδότηση, γίνονται τροχοπέδη στην προσπάθεια των χωρών του Νότου της ΕΕ να αντιμετωπίσουν αυτό το τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα.
Πιστεύω ότι η Ευρώπη έχει ιστορικό καθήκον να διαμορφώσει άμεσα μια συνολική πολιτική για το μεταναστευτικό, η όποια θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα υπηρετεί τις ευρωπαϊκές άξιες.
Κύριε Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,
Ύστερα από τα επαναλαμβανόμενα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στη Λαμπεντούζα και στο Φαρμακονήσι, σας ζητώ να αναλάβετε αμέσως την πρωτοβουλία, κατά το άρθρο 15, παρά 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη σύγκληση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το συντομότερο δυνατό, με αντικείμενο την αναθεώρηση του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 343/2003 (Δουβλίνο ΙΙ), σύμφωνα και με το άρθρο 80 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρμογή «των αρχών της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών, μεταξύ άλλων και στο οικονομικό επίπεδο» στη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ.
Επίσης, σας ζητώ η πρωτοβουλία σας να περιλάβει και την πρόβλεψη για επείγουσα διάθεση κονδυλίων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του ανθρωπιστικού προβλήματος που επιδεινώνεται διαρκώς, στο πλαίσιο της ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.
Με τιμή,
Αλέξης Τσίπρας
Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Υποψήφιος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς
για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
- See more at: http://left.gr/news/epistoli-toy-al-tsipra-pros-ton-rompai-gia-tin-anatheorisi-tis-metanasteytikis-politikis#sthash.K5ZpCv7J.dpuf