Cine- δράσεις στη Λέρο και στη Ρόδο

Cine- δράσεις στη Λέρο και στη Ρόδο

 - Κινηματογράφος για παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς- αφιέρωμα στο σκηνοθέτη Μάρκο Γκαστίν- προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ  τοπικής ιστορίας

            Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το διήμερο κινηματογραφικών προβολών, που διοργανώθηκε  στη Λέρο και στη Ρόδο το περασμένο Σαββατοκύριακο 2 και 3 Απριλίου 2022.

             Στη Λέρο οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο σε συνδιοργάνωση  με το Πολιτιστικό Σωματείο  Α.Ι.Α.Λ., με τη συνεργασία του Π.Μ.Σ. «Επιστήμες της αγωγής - Εκπαίδευση με χρήση νέων τεχνολογιών» του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την υποστήριξη του Δήμου Λέρου και του Δημοτικού Οργανισμού Παιδικών Σταθμών, Αθλητισμού και Πολιτισμού (Δ.Ο.ΠΑΙ.Σ.Α.Π.).

Το διήμερο στη Λέρο περιελάμβανε:

 

  • Σάββατο 13:00: Προβολές ταινιών για μαθητές, εκπαιδευτικούς,  γονείς. Αφιέρωμα στην   κινηματογραφική ταινία, ως αισθητική απόλαυση (καλλιτεχνική δημιουργία), αλλά και ως εργαλείο/μέσο στην εκπαιδευτική διαδικασία στο σχολείο. Προβλήθηκαν: α) η ταινία μικρού μήκους «ARTemis», παραγωγή του Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστήμιου Αιγαίου στη Ρόδο σε συνεργασία με το 3ο Νηπιαγωγείο Καλυθιών Ρόδου. β) Η βραβευμένη γαλλική ταινία μεσαίου μήκους  «Το κόκκινο μπαλόνι». γ) Το  εκπαιδευτικό video «Το κινούμενο σχέδιο, τέχνη και τεχνική», εκπαιδευτικό πρόγραμμα γνωριμίας των μαθητών με τον κινηματογράφο. Πάμε Σινεμά στο πλαίσιο της κοινής δράσης των υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας.

 

  • Σάββατο 19:00: Αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Μάρκο Γκαστίν. Προβολή του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ «Μέχρι τη θάλασσα» (2019). Αυτοπροσώπως ο Ελληνογάλλος σκηνοθέτης και παραγωγός Μάρκο Γκαστίν προλόγισε την πολυβραβευμένη του ταινία και με το πέρας της προβολής, συνομίλησε με το κοινό  γύρω από σημαντικά θέματα που έθιγε το ντοκιμαντέρ (την υγεία, την αντιμετώπιση της αναπηρίας, την αποδοχή, την ελπίδα).

 

  • Κυριακή 3 Απριλίου, 11:00:  Στον ίδιο χώρο παρουσιάστηκε η ταινία μικρού μήκους: «Έγκλειστες ψυχές». Πρόκειται για ιστορικό ντοκιμαντέρ τοπικής Ιστορίας ερευνητική, επιστημονική εργασία ομάδας φοιτητών του Μ.Π.Σ. του Πανεπιστημίου Αιγαίου με διδάσκοντα τον Αλιβίζο (Λοϊζο) Σοφό, διευθυντή του Εργαστηρίου, ο οποίος και προλόγισε την ταινία με βιντεοσκοπημένο κείμενό του. Η ταινία αναφέρεται στη Λέρο και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή των Λέπιδων και έχει ως βασικό της θέμα τον «εγκλεισμό» που βίωσαν πέντε διαφορετικές ομάδες ανθρώπων, στα κτήρια και τον περιβάλλοντα χώρο. Στο τέλος της προβολής συζητήθηκαν ζητήματα σχετικά με το θέμα της ταινίας, με σύντομες παρεμβάσεις προσώπων της τοπικής κοινωνίας που συμμετείχαν ως ιστορητές  στην οπτικοακουστική εργασία των φοιτητών. Ο πρόεδρος του Δ.Ο.ΠΑΙ.Σ.Α.Π Άκης Γρεκός σε παρέμβασή του στη συζήτηση, ανάμεσα σε άλλα, ανακοίνωσε την πρόθεση του Δήμου για τη δημιουργία θερινού κινηματογράφου σε γειτνιάζοντα με το κινηματοθέατρο χώρο και ζήτησε τη συνεργασία του Ομίλου μας για τη στήριξη του εγχειρήματος.  Η διαθεσιμότητα του Ομίλου μας βεβαίως είναι αυτονόητη…

 

            Στη Ρόδο, στις 21:30μ.μ. το βράδυ της Κυριακής 3 Απριλίου 2022, στο Cinema Pallas ο Μάρκο Γκαστίν προλόγισε και πρόβαλλε την ταινία του: «ΜΑΣΣΑΛΙΑ, ΜΑΚΡΙΝΗ ΚΟΡΗ» (παραγωγή 2004, Α΄ Βραβείο Ντοκιμαντέρ Κρατικά Βραβεία 2004, Καλύτερη Ελληνική Ταινία Ecocinema 2004)  με την ευγενική υποστήριξη της Γαλλικής Προξενικής Αρχής στη Ρόδο. Η ταινία αποτυπώνει τη νοσταλγία Ελλήνων νησιωτών, κυρίως από τα Δωδεκάνησα (και μάλιστα από την Κάλυμνο) που έφυγαν για δουλειά στη Μασσαλία, στις αρχές του 20ου αιώνα. Αφηγούνται τη μοναξιά τους στην ξενιτιά κι ένα αίσθημα μετέωρο ανάμεσα σε δύο πατρίδες ως συνέπεια της μετανάστευσης. Ο σκηνοθέτης συζήτησε με το κοινό, καθώς και ο ίδιος ανήκει σε δύο πατρίδες.

            Ο Όμιλός μας θέλει να ευχαριστήσει τους Ιταλούς φίλους του Πολιτιστικού Σωματείου Α.Ι.Α.Λ. και ιδιαίτερα τον Enzo Bonanno  για την ουσιαστική του συμβολή  στην επιτυχία του διήμερου, τη  Δημοτική Αρχή Λέρου με τους εκπροσώπους τους,  τον δήμαρχο Μιχάλη Κόλλια  και τον πρόεδρο του ΔΟ.ΠΑΙ.ΣΑΠ. Άκη Γρεκό για την παραχώρηση του Δημοτικού Κινηματοθέατρου Λέρου, για την παρουσία τους στις εκδηλώσεις εκφράζοντας  την πρόθεση της δημοτικής αρχής για συνέχιση της συνεργασίας με το κινηματογραφικό μας σωματείο. Επίσης  επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε τον Μάρκο Σπανό για την ουσιαστική τεχνική συμβολή του σε όλες τις προβολές μας στη Λέρο. Ευχαριστούμε όλους τους θεατές, μικρούς και μεγάλους, στη Λέρο και στη Ρόδο που αφιέρωσαν το χρόνο τους για να απολαύσουν σημαντικές κινηματογραφικές δημιουργίες και συμμετείχαν ενεργά με καίριες ερωτήσεις και απόψεις γύρω από ζητήματα που οι ταινίες έθεσαν.

            Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στον σκηνοθέτη και παραγωγό Μάρκο Γκαστίν. Μέσα από τις ταινίες του αφουγκράζεται με ειλικρίνεια και αγάπη, τόπους και ανθρώπους, μας ταξιδεύει και διεισδύει διακριτικά στις αθέατες όψεις τού ανθρώπινου ψυχισμού.        Π Ευχαριστούμε το Ραδιόφωνο Λυχνάρι και το περιοδικό Λωτός για την προβολή  των εκδηλώσεων.

             Ωστόσο, θέλουμε να ευχαριστήσουμε, ιδιαιτέρως το Cinema Pallas, την  Ευαγγελία Κακά και τους συνεργάτες της για την άμεση ανταπόκρισή τους στο αίτημά μας και την ουσιαστική υποστήριξη των κινηματογραφικών προβολών του Ομίλου μας.

Ρόδος, 8/4/2022                                            Το Δ. Σ.

του Ομίλου Cine-Εκπαίδευση

 

 

Βιογραφικό του Μάρκου Γκαστίν (Marco Gastine)

            Ο Μάρκο Γκαστίν είναι ένας Γάλλος αρχιτέκτονας, γεννήθηκε στο Παρίσι, ζει και εργάζεται στην Αθήνα από το 1978, κινηματογραφώντας το «πραγματικό» μέσα από ανθρωπολογικά ντοκιμαντέρ. Εγκατέλειψε την Πόλη των Φώτων, γιατί «ερωτεύτηκε την ελληνική πρωτεύουσα για ανεξήγητους λόγους, με τον ίδιο ανεξήγητο τρόπο που ερωτεύεται κάποιος μια γυναίκα», όπως του αρέσει να επαναλαμβάνει.

             Ο διακεκριμένος κινηματογραφιστής απέσπασε το 2004 το Κρατικό Βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ «Μασσαλία, μακρινή κόρη». Πήγε στις Κάννες  με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του: «Θέμις» στο  οποίο θίγεται  η δικομανία του σύγχρονου Έλληνα και το οποίο προβλήθηκε το περασμένο καλοκαίρι στο ΡΟΔΟΝ σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου.

             Το 2002 ίδρυσε τη δική του εταιρία παραγωγής, την «Minimal Films». Σκηνοθέτης και παραγωγός δημιουργικών ντοκιμαντέρ, όπως: «Δημοκρατία, ο δρόμος του σταυρού» 2013, «Θέμις» 2008, (συμμετοχή στο Φεστιβάλ Καννών το 2009), «Μασσαλία, μακρινή κόρη» 2004, Α΄ Κρατικό Βραβείο Ντοκιμαντέρ 2004), «Αθήνα, αναζητώντας τη χαμένη πόλη» 1993, και σειρών ντοκιμαντέρ για την ΕΡΤ, όπως «Docville» 2012, «Μικρές Οδύσσειες», 2006. Συμπαραγωγός ευρωπαϊκών ντοκιμαντέρ, όπως: «Athènes, les Éclats», «Quand Sisyphe se rebelle», ή σειρών ντοκιμαντέρ, όπως: «Les Oubliés de l᾿Histoire», «The Shadow Fighters» και «Alexander the Great» για τον ευρωπαϊκό τηλεοπτικό σταθμό ARTE.

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...