Νέοι ,Ταλαντούχοι ,παθιασμένοι με τη δουλειά τους ,γεμάτοι όρεξη ,μεράκι,φαντασία και γνώσεις για το σωστό σε γεύση και αισθητικά άψογο σε παρουσίαση φαγητό! -Αναφερόμαστε στους Ελληνες chef ,άντρες και γυναίκες που λειτουργούν ως πρεσβευτές της Ελληνικής κουζίνας αλλά και της διεθνούς γαστρονομίας παγκοσμίως . Είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε εναν celebrity chef εδω στη Ρόδο πριν λίγο καιρό και φυσικά δεν χάσαμε την ευκαιρία........
Πρόκειται για τον .. chef των διασήμων οπως πλέον τον αποκαλούν Νίκο Κουλούσια.
Ο Νίκος Κουλούσιας ηταν ο μοναδικός Ελληνας chef , ενας απο τους 24 παγκοσμίως που μετά απο πρόσκληση επιμελήθηκε το μενού στους γάμους του πρίγκηπα Χάρι με την Μέγκαν Μάρλκ τον περασμένο Μάϊο στο παλάτι του Μπάκιγχαν! Στενός συνεργάτης του στο ..βασιλικό αυτό γαστρονομικό ταξίδι ,ο chef Αντρέας Ντούγιας . Οι δυό τους ηταν σε on line συνεχή επικοινωνία ο ενας.... απο το Αγγλικό παλάτι και ο άλλος απο ...την Πάτρα . Μαζί σχεδίασαν το μενού ,ξενύχτησαν ,εψαξαν ,και τέλος κατέληξαν στην δική τους Μεσογειακή πρόταση προσαρμοσμένη οσο γινόταν στις ιδιαίτερες γεύσεις της Αγγλικής Βασιλικής οικογένειας και των 650 διάσημων καλεσμένων της . Βασικά υλικά το κρητικό λάδι και ο κρόκος Κοζάνης .. Ο chef Νικος Κουλούσιας ειχε αναλάβει την προετοιμασία του κυρίως πιάτου ,το οποίο σύμφωνα με το βασιλικό πρωτόκολο εκτος της μεσογειακής πρότασης περιελάμβανε κρέας απο κυνήγι ,κρέας απο την βασιλική φάρμα ,φασιανούς και κοτόπουλο φρικασέ ενα παραδοσιακό Αγγλικό πιάτο με σώς απο καραμελωμένα σπαράγγια κ.α. Ο πολυταξιδεμένος και ταλαντούχος chef αν και νεότατος σε ηλικία εχει μυήσει στο καλό φαγητό πολλές προσωπικότητες παγκοσμίως και εχει ανοιχτή πρόσκληση για Κρεμλίνο απο τον ιδιον τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ,ο οποίος ειχε την τύχη να δοκιμάσει κάποιες απο τις σπεσιαλιτέ του Ν.Κουλούσια και μάλιστα να γλείψει τα δάχτυλα του απο τον λαγό στιφάδο που του ετοίμασε μετά απο δική του επιθυμία. Επίσης η γνωστή Ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας Σήλια Κριθαριώτη είναι μιά απο τις εκλεκτές πελάτισσες του, η οποία γεύεται μαζί με τους διάσημους καλοκαιρινούς καλεσμένους της οργώνοντας τη Μεσόγειο με την θαλαμηγό της τα πεντανόστιμα και υψηλών προδιαγραφών γκουρμέ πιάτα του. Σήμερα ο Νίκος Κουλούσιας ταξιδεύει συνέχεια , επαγγελματικά βρίσκεται στο εξωτερικό , αποκλειστικά υπεύθυνος chef μιας μεγάλης ξένης αλυσίδας ξενοδοχείων και μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις του για την Ελληνική κουζίνα σε άλλους πολιτισμούς ,ποτέ ομως δεν χάνει επαφή με την Ελλάδα που λατρεύει και αγαπά ! Αλλωστε υποσχέθηκε οτι θα ερθει ξανά στην περιοχή μας ,γιατί λάτρεψε την Λέρο και την Ρόδο κατά την διάρκεια της σύντομης παραμονής του και θέλει να τα γνωρίσει καλύτερα.
Εμεις τον chef Νίκο Κουλούσια τον συναντήσαμε σε ενα γρήγορο πέρασμα του απο Ρόδο ,πηγαίνοντας για Λέρο καλεσμένος σε γαστρονομική εκδήλωση του νησιού ,οταν εκανε ολιγοώρη στάση να συναντήσει τον φίλο συνάδελφο και συνεργάτη του, chef Αντρέα Ντούγια που επαγγελματικά βρίσκεται στη Ρόδο αυτό το καλοκαίρι . Πρέπει να ομολογήσω οτι είχα την ευκαιρία να γευματίσω στο restaurant Alazonia του Ixian Grand all suites οπου υπεύθυνος είναι ο Αντρέας Ντούγιας και να δοκιμάσω την κουζίνα του .......... ειλικρινά εντυπωσιάσθηκα.
Το μενού που επιμελείται είναι ενα μαγικό γαστρονομικό ταξίδι στο χρόνο....ξεκινά απο το αρχαίο εμπορικό λιμάνι της Ρόδου με ολους οσους πέρασαν τότε απ'αυτό και έφερναν στοιχεία της δικής τους παράδοσης και του δικού τους πολιτισμού εκείνης της εποχής . Ενα τέτοιο πιάτο ,ιδιαίτερα προσφιλές και αγαπητό απο την Αθήνα της αρχαιότητας ηταν τα καβούρια τα οποία εβραζαν μέσα σε φύλα τσουκνίδας για να μην χαθεΐ το κρέας τους. Σήμερα το ίδιο πιάτο ο chef το συνοδεύει με χριστόψωμο ,σε βούτυρο τριανταφυλλιάς και χαβιάρι τσουκνίδας .Ολα τα στοιχεία των γαστριμαργικών συνηθειών κατα την αρχαιότητα ερευνήθηκαν μελετήθηκαν και στη συνέχεια αξιοποιήθηκαν απο τον Αντρέα Ντούγια και ετσι σήμερα παρουσιάζονται με εναν εξαιρετικό τρόπο στον χώρο του εστιατορίου του Ixian Grand all suites. Οι επισκέπτες Ελληνες και ξένοι εκτος απο την ευκαιρία που εχουν να απολαύσουν ενα καταπληκτικό φαγητό ,φτιαγμένο με τα καλύτερα υλικά ,με πολλή αγάπη και φαντασία σε εναν καταπληκτικό χώρο ,παράλληλα μαθαίνουν ενδιαφέροντα στοιχεία για τα φαγητά της αρχαίας αλλα και της σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας σε μία εντυπωσιακή παρουσίαση .
Το φαγητό εκτος απο γεύση ,αισθητική και χαλάρωση προσφέρει και ιστορικά στοιχεία με αναδρομές στο χρόνο και βέβαια διδάσκει την παράδοση που είναι η προέκταση και η ταυτότητα του κάθε λαού ! Είμαστε περήφανοι που νέοι άνθρωποι σαν τον Νίκο τον Αντρέα και άλλους καταξιωμένους Eλληνες chef πέρα απο τον επαγγελματική τους επιλογή ως βιοποριστικό επάγγελμα εχουν επιλέξει την συγκεκριμένη "επιστήμη "της γαστρονομίας απο αγάπη και μεράκι βάζουν πολύ ψηλά τον πήχη και τον..περνάνε με επιτυχία ! Το 2019 το Ν.Αιγαίο εχει ορισθεί ως "Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης " ολα τα μάτια της παγκόσμιας γαστρονομίας θα είναι στραμένα εδω στο Νότο ,ο πήχης πρέπει να ανέβει ακόμα πιο ψηλά και είμαι σίγουρη οτι με τέτοιο δυναμικό άριστων επαγγελματιών σίγουρα θ'ανέβει ακόμα ψηλότερα !