Aλλαγές στη λιανική αγορά ρεύματος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- Από 1η Αυγούστου 2022 έχουν επέλθει αλλαγές στη λιανική αγορά ρεύματος. Οι καταναλωτές πρέπει να ενημερώνονται πριν επιλέξουν (ή θελήσουν να αλλάξουν) πάροχο και να γνωρίζουν τα νέα δεδομένα.

 

Ειδικότερα:

-Η μηνιαία πάγια χρέωση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 5 ευρώ

-Απαγορεύεται η χορήγηση εκπτώσεων που συνδέονται με την χονδρεμπορική αγορά

-Η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει ανασταλεί για 12 μήνες, γεγονός που σημαίνει ότι οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα χωρίς καμιά επιβάρυνση, να αλλάξουν πάροχο ρεύματος

- Συνεπώς, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέξουν ότι το πάγιο δεν μπορεί να είναι πάνω από 5 ευρώ

 

Τι πρέπει να προσέξει ο καταναλωτής:

  

   Η τιμή του παγίου, που πολλοί πάροχοι έχουν περάσει το πλαφόν των 5 ευρώ και το κόστος έχει φτάσει έως και 8.

Η πρακτική αυτή θεωρείται παράνομη και υπόκειται στον νόμο Προστασίας του Καταναλωτή. Ο καταναλωτής σε αυτή την περίπτωση μπορεί να προχωρήσει σε καταγγελία και ύστερα θα επιληφθεί του ζητήματος η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

 

Επιπλέον:

-Οι πάροχοι συχνά ανακοινώνουν χαμηλό πάγιο, αλλά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και όχι για όλη τη διάρκεια των 12 μηνών της σύμβασης

-Προσφορές, οι οποίες συνδέουν τις τιμές της κιλοβατώρας με την κατανάλωση

-Οι πάροχοι ενέργειας τείνουν να συνδέουν την χαμηλότερη τιμολόγηση με τη συνεπή πληρωμή, πράγμα που δεν συνιστά παρανομία, στην περίπτωση που δεν παραπλανάται ο καταναλωτής

 

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές

   Πλέον, και με βάση τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, το τελικό κόστος για τα νοικοκυριά διαμορφώνεται στα 15 με 17 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, καθώς η κρατική στήριξη έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των λογαριασμών και μάλιστα χωρίς εξαιρέσεις.

 

   Ενδεικτικό της αξίας αλλά και της σημασίας της επιδότησης είναι πως το ύψος της για τον Αύγουστο θα φτάσει το 1,136 δισ. ευρώ, ποσό που θα καλυφθεί τόσο από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης αλλά και από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

   Με τα χρήματα αυτά θα καλυφθεί έως και το 90% της αύξησης για τους οικιακούς καταναλωτές, τόσο για τις κύριες όσο και για τις μη κύριες κατοικίες, ενώ οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Τιμολογίου επιδοτούνται με το 100% της αύξησης.

 

   Αντίστοιχα, καλύπτεται το 80% της αύξησης για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες με παροχή ισχύος μέχρι 35 KVa, και το 82-99% της αύξησης για τους αγρότες.

 

   Συγκεκριμένα, και σε απόλυτα ποσά, για τις όλες τις κύριες και μη κύριες κατοικίες η επιδότηση ανέρχεται στα 337 ευρώ/MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Η επιδότηση αντιστοιχεί στο 90% της αύξησης με στόχο η τιμή της κιλοβατώρας να κυμαίνεται μεταξύ 15-17 λεπτών.

 

-Για τους δικαιούχους ΚΟΤ (Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο) η επιδότηση ανέρχεται σε 377 ευρώ ανά MWh ώστε να απορροφηθεί έως και το 100% της αύξησης

-Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος μέχρι 35KVA εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, περίπτερα, ψιλικά η επιδότηση είναι 300 ευρώ ανά MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και η επιδότηση αντιστοιχεί έως και στο 80% της ανατίμησης

-Για τους αγρότες και όλα τα αγροτικά τιμολόγια η επιδότηση ανέρχεται σε 337 ευρώ ανά MWh καλύπτοντας από το 82% έως το 99% της αύξησης

 

-Στους βιομηχανικούς καταναλωτές η επιδότηση θα είναι 250 ευρώ / MWh ώστε να καλυφθεί έως και το 67% της αύξησης

-Για το φυσικό αέριο και για τους εμπορικούς καταναλωτές, η επιδότηση ανέρχεται στα 30 ευρώ/ θερμική MWh

 

Τα τιμολόγια των παρόχων

   Τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκαν και τα τιμολόγια των βασικών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος για τον Αύγουστο ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να επιλέγουν -με πλήρη διαφάνεια- τη λύση που αυτοί κρίνουν ως πιο συμφέρουσα.

 

   Πλέον, οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνονται σε μηναία βάση για το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα (δηλαδή στα τέλη Αυγούστου θα ανακοινωθούν τα τιμολόγια Σεπτεμβρίου).

 

   Επιπλέον, οι καταναλωτές θα μπορούν να επιλέγουν διαφορετικό πάροχο ανά πάσα στιγμή χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς κάποια ποινή.

 

Το ΙΝΚΑ Νοτίου Αιγαίου εφιστά την προσοχή!

 

-ΜΗΝ παρασύρεστε από δήθεν μεγάλες προσφορές που λένε ότι δίνουν οι πάροχοι ενέργειας και οι εταιρίες για να σας επηρεάσουν!

-Προβείτε σε έρευνα αγοράς, αναζητείστε την καλύτερη προσφορά, βεβαιωθείτε ότι είναι προς το δικό σας όφελος είτε για την οικία, είτε για την επιχείρηση σας

 

Μην ξεχνάτε: Ο σωστά ενημερωμένος καταναλωτής, είναι ισχυρός.

 

Για πληροφορίες – καταγγελίες:

Mail: inka12.gr@gmail.com

Τηλέφωνο επικοινωνίας:  693 69 80 888

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Εξελέγησαν χθες τα μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου για την επόμενη...
Σήμερα η νέα δημοτική αρχή, δήμαρχος Αλέξης Κολιάδης, αντιδήμαρχος Οικονομικών Κώστας Χαλκιάς και ο...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...
Επικήδειος ΣτέργουΦ. Χατζηδιάκου   Πολυαγαπημένε μου πατέρα, Καλούμαι σήμερα από αυτό...