7 προτάσεις του Νίκου Γερονικόλα για μια Σύγχρονη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

7 προτάσεις του Νίκου Γερονικόλα για μια Σύγχρονη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

-Δέσμη 7 σχεδιαζόμενων δράσεων έδωσε στη δημοσιότητα ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Γερονικόλας, που έχουν ως στόχο να καλύψουν ισάριθμα, σημαντικά κενά που υπάρχουν σήμερα στη λειτουργία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και αφορούν τον τουρισμό, την αγορά εργασίας, την διαφάνεια, τις νέες τεχνολογίες και τον πολιτισμό.

Πρόκειται για μια σειρά 7 προτάσεων που η υλοποίησή τους θα δώσει άμεσα οφέλη στην οικονομία των νησιών μας, το τουριστικό μας προϊόν, τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις. Αναλυτικά, οι σχεδιαζόμενες δράσεις του κ. Νίκου Γερονικόλα είναι οι ακόλουθες:

 

  1. Προσελκύουμε τα καλύτερα μυαλά στα νησιά μας με τη Διεξαγωγή Ημερών Καριέρας από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο και στη Σύρο. Ο σκοπός είναι να έρχονται άμεσα όσοι αναζητούν εργασία σε επαφή με τους εργοδότες και να γεφυρώνεται το μεταξύ τους χάσμα. Οι Ημέρες Καριέρας θα γίνονται σε συγκεκριμένο χώρο, όπου θα βρίσκονται οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων και εκεί οι υποψήφιοι εργαζόμενοι θα κάνουν απευθείας συζήτηση για τις ικανότητές τους, τις ανάγκες των θέσεων που πρέπει να καλυφθούν και γενικά όλα όσα επαναλαμβάνονται με δυσκολία κάθε χρόνο λίγο πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Ετσι, αντί οι υποψήφιοι εργαζόμενοι να σπεύδουν να μοιράσουν και να στείλουν τα βιογραφικά τους, θα μπορούν σε μια μέρα να κάνουν ουσιαστικές συζητήσεις με πολλές επιχειρήσεις σε έναν χώρο. Η μετεξέλιξη αυτής της δράσης θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός αδιάβλητου πληροφοριακού συστήματος, όπου θα κατατίθενται τα βιογραφικά των εργαζομένων και με τη βοήθεια ειδικών συνεργατών και οι εργοδότες θα βρίσκουν ακριβώς την ειδικότητα του εργαζομένου που αναζητούν. Βοηθάμε έτσι στη μείωση της ανεργίας καθώς και της εξαγωγής μυαλών στο εξωτερικό (brain drain).
  2. Στηρίζουμε και χρηματοδοτούμε εναλλακτικές μορφές Τουρισμού που μέχρι σήμερα παραμένουν άγνωστες. Μεταξύ αυτών η διεκδίκηση Διεθνών Διαγωνισμών Αγώνων Ηλεκτρονικών Παιχνιδιών (e-sports) που αποτελούν στις μέρες μας την πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη τάση στον κόσμο. Συνδέουμε έτσι μια μεγάλη αγορά παικτών (gamers), επιχειρήσεων και διαφημιστικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε έναν από τους πιο ισχυρούς κλάδους παγκοσμίως, και παράλληλα στοχεύουμε στην κατηγορία Youth (νέων ηλικιακά) τουριστών, κάτι που ήδη γίνεται από τους μεγάλους Οργανισμούς του Τουρισμού.
  3. Θεσπίζουμε Βραβεία Τουρισμού με Πιστοποιήσεις από Διεθνείς Οργανισμούς προκειμένου να διασφαλιστεί το κύρος και η αξιοπιστία τους. Οι τομείς που θα βραβεύονται ποικίλουν. Ενδεικτικά αναφέρονται το εργασιακό περιβάλλον, η εξυπηρέτηση του πελάτη, η ποιότητα των υπηρεσιών, η παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα, η οικολογική συνείδηση. Δίνεται έτσι κίνητρο στις μικρές και στις μεγάλες επιχειρήσεις του Τουρισμού να γίνουν πιο σύγχρονες και πιο ανταγωνιστικές. Αυτού του είδους τα Βραβεία λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τους πολίτες όλου του κόσμου όταν ξεκινούν τον προγραμματισμό των διακοπών τους.
  4. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα συμμετέχει σε μεγάλες εκθέσεις για την κτηματαγορά (real estate) και τα καταλύματα. Δίνεται έτσι η δυνατότητα να έρθουν σε επαφή οι μικροί και οι μεγάλοι επενδυτές από το εξωτερικό με τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων και όσους δραστηριοποιούνται γύρω από αυτόν τον τομέα. Δημιουργείται παράλληλα μια μεγάλη βάση δεδομένων επενδυτών και επιχειρήσεων υπό την εποπτεία της Περιφέρειας, της οποίας ο ρόλος δεν θα είναι αυτός του Μεσίτη, αλλά του διαύλου επικοινωνίας και πιθανών συνεργασιών.
  5. Διεξάγουμε Διεθνή Διαγωνισμό Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με θεματικές ενότητες την ιστορία, την παράδοση και το οικοσύστημα των νησιών μας. Όλα τα ντοκιμαντέρ θα εισάγονται σε ψηφιακή βιβλιοθήκη με πλήρη καταγραφή των συντελεστών και θα είναι προσβάσιμα από το διαδίκτυο. Οι 3 νικητές του Διαγωνισμού θα κερδίσουν χρηματοδότηση για το γύρισμα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και προώθησή του στα εξειδικευμένα Μέσα Ενημέρωσης όλου του κόσμου (Travel channel, National Geographic, εθνικά δίκτυα κλπ).
  6. Σχεδιάζουμε και υλοποιουμε ηλεκτρονική πλατφόρμα συμμετοχικής δημοκρατίας, όπου τίθενται σε διαβούλευση και αργότερα σε ψηφοφορία θέματα που αφορούν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ενισχύουμε τη διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, αναρτώντας όλα τα έργα και τις δράσεις της Περιφέρειας σε αυτή την πλατφόρμα. Έτσι θα υπάρχει σωστή, άμεση και έγκυρη ενημέρωση των νησιωτών. Παράλληλα δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στον εθελοντισμό, καθώς στην πλατφόρμα θα υπάρχει ειδικό τμήμα για εθελοντικές ομάδες που επιθυμούν να συμμετέχουν σε δράσεις της Περιφέρειας. Η εγγραφή θα είναι απλή και θα γίνεται ηλεκτρονικά από έναν υπολογιστή ή ένα έξυπνο τηλέφωνο (smart phone).
  7. Χρηματοδοτούμε τη λειτουργία ενός μεγάλου τεχνολογικού εργαστηρίου με σύγχρονο εξοπλισμό, όπου θα μπορούν οι νέοι και οι νέες να δημιουργήσουν κυψέλες νεοφυούς επιχειρηματικότητας (start up clusters) με την καθοδήγηση ειδικών επιστημόνων και ειδικών της αγοράς ώστε οι ιδέες τους να μπορούν να υλοποιούνται και να βγαίνουν στην αγορά. Παράλληλα η Περιφέρεια θα εξασφαλίζει την προβολή των ιδεών και την επαφή με τις επιχειρήσεις ώστε να απορροφούνται άμεσα.

 

Ο κ. Γερονικόλας μετά την κατάθεση των προτάσεών του δήλωσε στη ΡΟΔΙΑΚΗ:

 “Είναι καιρός να σταματήσει η εσωστρέφεια στην οποία έχουμε περιέλθει ως τόπος και ως χώρα ευρύτερα και να συζητήσουμε επί ουσιαστικών προτάσεων. Αυτό είναι και το νόημα της πολιτικής σε όλα τα επίπεδα. Γι’ αυτό και εμείς σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα, καταθέτοντας 7 σχεδιαζόμενες δράσεις που πιστεύουμε ότι μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα και να εξασφαλίσουν ισόρροπη ανάπτυξη σε όλα τα νησιά μας. Πρέπει κάποτε να σταματήσουμε να ακολουθούμε τις εξελίξεις και να γίνουμε εμείς οι πρωταγωνιστές. Κι αν αυτό δεν το κάνει η γενιά μας με τις γνώσεις και τη φρεσκάδα της, δεν πρόκειται να το κάνει κανένας. Γι’ αυτό σήμερα απευθύνω ανοιχτό κάλεσμα σε όλες τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να μπουν στο δημόσιο διάλογο. Να συζητήσουμε για τα θέματα που μας απασχολούν και να αναζητήσουμε σύγχρονες και βιώσιμες λύσεις και όχι να αναλωνόμαστε στην παραπολιτική και τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Η κοινωνία και οι καιροί αυτό απαιτούν από εμάς. Ενώνοντας τις ιδέες και τις δυνάμεις μας μπορούμε να κατορθώσουμε πολλά και μεγάλα πράγματα. Ήρθε η ώρα να δείξουμε τη δύναμη που έχουμε εμείς οι νησιώτες και να προβάλουμε τη δυναμική των νησιών μας. Να βγούμε μπροστά και να χαράξουμε τη δική μας πορεία. Για μια Περιφέρεια σύγχρονη, ανθρώπινη, λειτουργική.”

 

https://www.youtube.com/watch?v=UipFl3Dd9xg

 

 

 

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Μανώλης Δημελλάς

γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

Προτάσεις Verena

Επίσκεψη στο Καστελόριζο πραγματοποίησε την Πέμπτη 21 Μαΐου ο πρόεδρος της DodekanisosSeaways,...
Διαβάζοντας τα ρεπορτάζ για τις Γαλάζιες Σημαίες, στις οποίες εμφανίζεται η Ρόδος, αντιλαμβάνεται...
Ενα είναι το συμπέρασμα απο αυτά που έγραψαν, που είπαν χθες στους επικήδειους, οτι η προσφορά του...
Η Δωδεκάνησος, η Ρόδος, η Χάλκη, ο Αρχάγγελος, όλα τα νησιά μας αποχαιρετούν αυτή την ώρα τον...