50 Χρόνια Νύχτα - Του Θάνου Ζέλκα

50 ΧΡΟΝΙΑ ΝΥΧΤΑ

Υπό κανονικές συνθήκες διαβάζοντας κάποιος σε μια εφημερίδα “50 χρόνια τρόικα” το μυαλό του αμέσως θα πήγαινε σε μουσικοχορευτική παράσταση κάποιου διάσημου καλλιτεχνικού σχήματος που γιορτάζει τα πεντηκοστά γενέθλια παρουσίας του στη νυχτερινή ζωή. Αν μάλιστα ήταν και θαυμαστής του εν λόγω σχήματος θα αναζητούσε τις πληροφορίες για την προπώληση εισιτηρίων προκειμένου να κλείσει έγκαιρα θέση σε μια από τις περιορισμένες παραστάσεις.

Έχοντας νιώσει για τα καλά στο πετσί μας τι σημαίνει τρόικα, ούτε καν να το διανοηθούμε δεν μπορούμε κάτι τέτοιο. Οι λέξεις τρόικα, φόροι, περικοπές είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης των Ελλήνων και όλων εκείνων που είχαν την “τύχη να φιλοξενήσουν” τους τροικανούς στη χώρα τους. Στο ομότιτλο άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt επισημαίνεται ότι παρά το ότι η Ιρλανδία κατάφερε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα, χρειάστηκε το δεκανίκι της επιμήκυνσης αποπληρωμής των πιστώσεων σε περισσότερα από 20 χρόνια και την δεκαετή αναστολή καταβολής των τόκων. Παρόμοιες είναι οι ρυθμίσεις και για την Πορτογαλία. Στην περίπτωση της Ελλάδας όμως, όπως αναφέρει, η επιμήκυνση θα ξεπεράσει τα 30 χρόνια χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να φτάσει και τα 50 χρόνια.

Θα το πω με απλά ελληνικά για να γίνει κατανοητό από όλους. Η Ιρλανδία που πανηγύριζε πριν λίγο καιρό για την έξοδό της από το Μνημόνιο θα έχει οικονομικές επιπτώσεις για ακόμα 20 χρόνια. Στην Ελλάδα επειδή τους άρεσε η “φιλοξενία” μας, η βίζιτα των τροϊκανών προβλέπεται να είναι αρμένικη και θα διαρκέσει μέχρι και 50 χρόνια. Νομίζω ότι πρέπει να αισθανόμαστε κάπως τυχεροί αφού την οθωμανική αυτοκρατορία τη “φιλοξενούσαμε” για 400 χρόνια. Αναλογικά λοιπόν είμαστε σε καλύτερη μοίρα, αφού υπάρχει ρήτρα αν έρθει αυτή η περιβόητη ανάπτυξη να τους ξεπροβοδίσουμε στα 30 χρόνια. Η απορία από που έρχεται αυτή η ανάπτυξη και με ποιο μέσο έχει επιλέξει να ταξιδέψει, εξακολουθεί να υφίσταται. Εκτίμησή μου είναι ότι έρχεται από το χωριό του Άη Βασίλη με όνο, κοινώς γαιδουράκι, και κάπου κάθισε να ξεχειμωνιάσει. Οπότε τώρα που μπαίνει η άνοιξη θα ξαναρχίσει το ταξίδι της.

Εν πάση περιπτώσει καλώς να έρθει και η ανάπτυξη και οι συν αυτή δώρα φέροντες. Ό,τι πάρουμε καλόν είναι, όπως θα έλεγε κι ένας πρώην Πρωθυπουργός. Το θέμα μας αυτή τη στιγμή είναι ότι η επόμενη γενιά Ελλήνων θα μεγαλώσει μέσα σ' αυτή την κατάσταση, οπότε θα της φαίνεται απόλυτα φυσιολογικό να επισκέπτονται τη χώρα οι τροικανοί και οι υπουργοί να τρέχουν να τους υποδεχτούν και να “διαπραγματεύονται” το γάλα, το ψωμί, τον ήλιο, τη θάλασσα.

Ήδη έχει περάσει στη συνείδηση ενός πολύ μεγάλου μέρους των Ελλήνων ότι ο κρατικός μας πλούτος είναι επιζήμιος, από τη στιγμή που κάποιοι τον χρησιμοποιούσαν για ιδίον όφελος αφήνοντας τον έρμαιο στη φθορά του χρόνου και στις ορέξεις του πολιτικού νταλαβεριού. Έτσι λοιπόν αφού το κράτος δεν μπορεί να διαχειριστεί τον πλούτο του, είναι καλύτερο να τον δώσει σε τιμή ευκαιρίας στους ιδιώτες προκειμένου να δουλέψουν σωστά οι βαλτωμένες υποδομές του. Που είναι το παράλογο; Αντί να απαιτούμε ως πολίτες να ξεσκουριάσει αυτή η κρατική μηχανή, να μπουν αξιοκρατικά άνθρωποι σε θέσεις ευθύνης με κυρώσεις σε περίπτωση που αποδειχθούν επιζήμιοι για το ευρύτερο σύνολο, δεχόμαστε αβίαστα ότι παρά να τα βλέπουμε να ρημάζουν καλύτερα να τα δώσουμε στους ιδιώτες που μπορούν να τα εκμεταλλευτούν. Αυτή είναι η πιο ηχηρή παραδοχή της ανικανότητάς μας να διαχειριστούμε αυτά που κληρονομήσαμε.

Γνωρίζω πως η εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς έχει κλονιστεί ανεπανόρθωτα. Είναι μεγάλος ο θυμός όλων μας απέναντι σε αυτούς που μας οδήγησαν σ' αυτό το σκληρό μονοπάτι. Δεν είναι όμως λύση να είμαστε πάντα τα “καλά παιδιά” και να μη μιλάμε κάθε φορά που οι “μουσαφιραίοι” μας ζητούν κάτι εξωφρενικό. Κάθε φορά μιλούν για τελευταία φορά μέχρι την επόμενη που έρχονται ζητώντας κι άλλα. Ίσως τελικά το “50 χρόνια τρόικα” να είναι ο τίτλος μιας μουσικοχορευτικής παράστασης, μόνο που μάλλον παίζεται πάνω στις πλάτες μας...


Από τη στήλη “ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ” στη ΡΟΔΙΑΚΗ τ

Φωτογραφικό υλικό

tilemaxos

tilemaxos

kalopitas

kalopitas

Προτάσεις Verena

Στα πληττόμενα χωριά της Θεσσαλίας επισκέφθηκε η οργάνωση «Γιατροί Καρδιάς» και έδωσε είδη πρώτης...
Σε ενα κατάμεστο ΡΟΔΟΝ έγινε η παρουσίαση του συνδυασμού του δημάρχου Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη και...
ΜΝΜ προς πολλούς αποδέκτες (απλές σκέψεις) ΤΟ ΝΑ ΑΚΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΗΜΙΣΗ ΜΙΑΣ ΕΠΙΤΥΧΥΜΕΝΗΣ...
Μια προσωπική περιπέτεια, στη φάση της αρχικής ιατρικής αντιμετώπισης και της σχολαστικής...