10o Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών νησιών : Μικρά Νησιά Πάθος για τη Ζωή. Περιβάλλον – Μεταφορές - Επιχειρηματικότητα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-10o Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών νησιών : Μικρά Νησιά Πάθος για τη Ζωή. Περιβάλλον – Μεταφορές - Επιχειρηματικότητα -Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 13 Μαΐου στην Τήλο το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών το οποίο διοργάνωσε ο Δήμος Τήλου σε συνεργασία με τα Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών . Στο συνέδριο συμμετείχαν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κος Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών περιοχών της Βουλής των Ελλήνων κος Δημήτριος Γάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κος Κωνσταντίνος Πουλάκης, ο Γενικός Γραμματέας ΕΣΠΑ και Δημοσιών Επενδύσεων κος Παναγιώτης Κορκολής, ομάδα καθηγητών από τα Πανεπιστήμια Δυτικής Αττικής και Αιγαίου, Δήμαρχοι, αιρετοί, εμπειρογνώμονες Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και Επιμελητηρίων.

Κατά την διάρκεια του Συνέδριου οι σύνεδροι και δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε το σύνολο των κατοίκων της Τήλου, συζήτησαν, συμμετείχαν στα εργαστήρια και κατέθεσαν τις απόψεις τους σχετικά με τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τα μικρά νησιά στους τομείς του Περιβάλλοντος των Μεταφορών και της Επιχειρηματικότητας. Oι μικρονησωτικές κοινωνίες μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν ως μοχλοί ανάπτυξης, τόσο των δικών τους κοινωνιών, όσο και σε εθνικό επίπεδο ως μέρος της παραγωγικής ανασυγκρότησης- περιφερειακής ανάπτυξης.

Για να έχουμε όμως την ποθούμενη Παραγωγική Ανασυγκρότηση οι Ικανές και Αναγκαίες μικρονησιωτικές Συνθήκες είναι: • Ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όλα τα μικρά νησιά, • Ζωντανή επιχειρηματική κοινότητα( σεβόμενοι την ιδιομορφία, το περιβάλλον και τα όρια του κάθε νησιού, • Ικανές ασφαλείς και τακτικές μεταφορές ανθρώπων πραγμάτων και δεδομένων, • Έγκαιρη και έγκυρη διάδοση της γνώσης • Συμμετοχή στο σχεδιασμό σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής και βέβαια • Ζωντανή κοινωνία και ανοικτά σχολεία…

Ευχάριστα επίσης άκουσαν οι σύνεδροι την εισήγηση από τον Γενικό Γραμματέα ΕΣΠΑ και Δημοσιών Επενδύσεων κο Παναγιώτη Κορκολή ότι το Υπουργείο επεξεργάζεται προσκλήσεις ειδικά για τα μικρά νησιά με στόχο πάντα την ανάπτυξη ενώ επανέλαβε τη δέσμευση της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνας Κρέτσου ότι οι κατανομές των πόρων της Πολιτικής Συνοχής δεν θα βασίζονται αποκλειστικά στο ΑΕΠ αλλά και σε κοινωνικούς και γεωγραφικούς δείκτες όπως η νησιωτικότητα, αλλά και τις δράσεις που ετοιμάζει το υπουργείο στο τομέα της μικρονησιωτικής επιχειρηματικότητας.

Με μεγάλη Ικανοποίηση ακόμη οι σύνεδροι άκουσαν, την τοποθέτηση του υφυπουργού Ναυτιλίας, του γενικού Γραμματέα Εσωτερικών και της πανεπιστημιακής κοινότητας και βέβαια την έγκριση της εκπόνησης εμπειρογνωμοσύνης για την ανάπτυξη συστήματος έξυπνων δεικτών ως εργαλείο λήψης απόφασης για την ανάπτυξη των μικρών νησιών. Η συνεχής παρακολούθηση των δεικτών αυτών θα επιτρέψει τη διαμόρφωση των απαραίτητων προτάσεων στρατηγικής εντοπίζοντας τους κρίσιμους παράγοντες και τις επιπτώσεις τους. Ουσιαστικά δηλαδή θα δημιουργηθεί ένα νέο εργαλείο που θα βοηθά στην αποφυγή λανθασμένων ή άκαιρων αποφάσεων. Παράλληλα με τις εργασίες του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν δύο Εργαστήρια. Στο πρώτο τα παιδιά του Γυμνασίου-Λυκείου της Τήλου παρακολούθησαν σεμινάριο Δημοσιογραφίας από τον Δημοσιογράφο της ΕΡΑ Ρόδου κο Αριστοτέλη Μιαούλη και την Παρασκευή 11/5 πραγματοποίησαν και ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή με την συνεργασία της ΕΡΑ ΡΟΔΟΥ. Στα πλαίσια του δεύτερου εργαστηρίου τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου γνώρισαν το ατομικό Ολυμπιακό Άθλημα του Καράτε με τον Δάσκαλο Καράτε – 4ο Dan Ιωάννη Πράπα. Τέλος έγινε Παρουσίαση της Συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας στον Διεθνή Νησιωτικό Τουρισμό, μεταξύ του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών και του Παγκόσμιου Συνέδριου Νησιωτικού Τουρισμού (Expo – Conference). Μια συμφωνία μοναδική – επιχειρηματική για τον Ελλαδικό χώρο η οποία δίνει στα ελληνικά μικρά νησιά, πέραν από τον ρόλο του στρατηγικού εταίρου με την μεγαλύτερη στο κόσμο διοργάνωση έκθεσης και συνέδριου στον τομέα του Νησιωτικού τουρισμού, αλλά και τον ρόλο της Πύλης εισόδους για τα ευρωπαϊκά μικρά νησιά και τον κόμβο επικοινωνίας τους με την συγκεκριμένη διοργάνωση.

Μικρά Νησιά Πάθος για τη Ζωή…

Χορηγός επικοινωνίας: ΕΡΤ

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Μια προσωπική περιπέτεια, στη φάση της αρχικής ιατρικής αντιμετώπισης και της σχολαστικής...
16 Μαΐου 2023   ΘΕΜΑ:  «Συγκέντρωση-Σταθμός. Μέγα πλήθος και μέγα πάθος στην...
Το Verena.gr στα Google News!   Το Verena.gr πρωτοπορεί ακόμα μια φορά στην ψηφιακή...
Δημ. Γάκης: Πως πάλεψα το πολλαπλό μυέλωμα – Κατάθεση ψυχής στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου - Ο πρώην...