Μπενέτος Σπύρου: Θέλω να συνεχίσω να «κολυμπώ» στο Αιγαίο...Έτοιμος να "βουτήξει" στα νερά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου δηλώνει στη Γνώμη

Μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχωρεί στη Γνώμη ο επι 7 τετραετίες δήμαρχος Λειψών Μπενέτος Σπύρου για τα όσα συμβαίνουν σήμερα, στην εποχή των μνημονίων στο Αιγαίο ενώ φαίνεται καθαρά ότι έχει ήδη αρχίσει να προετοιμάζεται για την «κάθοδο» του ως επικεφαλής συνδυασμού στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. . « Γίνεται μια συζήτηση η οποία ελπίζω να κλείσει τον Γενάρη. Δεν θα μπω μπροστά για να επαληθεύσει κάποιος τα εκλογικά του ποσοστά, ούτε αισθάνομαι «σωτήρας». Πρέπει να υπάρξει σύγκλιση και ευρύτερη συνεργασία πολιτικών δυνάμεων» δηλώνει και προσθέτει: «Αυτοί που εξέφραζαν, μέχρι σήμερα, το «πολύ παλιό» δεν μπορούν να εγγυούνται το νέο. Πρέπει να γίνει ανατροπή με, μπροστά, τους πολίτες των νησιών μας, τα οποία, παρ’ ότι δίνουν πολλά σ’ αυτή τη χώρα, δεν έχουν το ανάλογο κοινωνικό πλεόνασμα».
Ποιες είναι οι στοχεύσεις του σε αυτή τη νέα πρόκληση; Ο δήμαρχος Λειψών απαντά: «Να συνεχίσω να «κολυμπώ» στο Αιγαίο, όπως έκανα χρόνια και να βλέπω να συγκλίνουν προς μια ενιαία κατεύθυνση, χωρίς ψευτοδιαχωριστικές γραμμές τα νησιά μας στα πλαίσια μιας ενιαίας Εθνικής Στρατηγικής».
Ο κ. Σπύρου συνεχίζει και επιμένει ότι η κυρίαρχη πολιτική αντίθεση στη χώρα είναι «Αθηναϊσμός, Αθηναϊκό Κράτος» – Ελληνική Περιφέρεια». Αν δεν συνεννοηθούμε θα πάμε όλοι μαζί «φούντο» λέει με νόημα…
Αποκαλύπτει ότι η κρίση δεν έχει αγγίξει το νησί των Λειψών και εξηγεί το γιατί. «Ο σχεδιασμός μας είναι 365 ημερών και όχι (1)ενός, (2)δύο ή (3)τριών μηνών γιατί ο πολίτης του 1,2,3 μηνών δεν είναι ένας πολίτης ενεργός, είναι ένας πολίτης μαριονέττα που δεν μπορεί να παράξει ούτε οικονομία, ούτε ανάπτυξη, ούτε πολιτισμό…».  Αποκαλεί τους κυβερνώντες επικίνδυνους:  «Εμείς αντιστεκόμαστε γιατί έχουμε κάτω από 2% των τακτικών μας εσόδων δανειακές υποχρεώσεις, δεν χρωστάμε σε κανένα ασφαλιστικό ταμείο και είναι κάτω από 30% οι δαπάνες για μισθοδοσία. Και παρ’ ότι εξαιρέθηκαν τα νησιά από το μεσοπρόθεσμο για τις προσλήψεις (απαγόρευση έως το 2016), δεν μας δίνουν το δικαίωμα να προσλάβουμε!!!??? Οι άνθρωποι ή δεν μας καταλαβαίνουν ή έχουν γίνει, πλέον, επικίνδυνοι….».
Μιλά για το Αιγαίο και την διαφαινόμενη συρρίκνωση του από τις ασκούμενες πολιτικές και προειδοποιεί… «Εμείς δεν θέλουμε όπλα, όχι γιατί φοβόμαστε τα όπλα, θέλουμε γρήγορη οικονομική Ανάπτυξη, γιατί αυτό θεωρούμε ότι είναι το πιο ισχυρό μας όπλο.
     Εάν συνεχιστούν αυτές οι πολιτικές, είναι να ανησυχείς…
Πρέπει να τους υπενθυμίζουμε ότι ΖΩΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ αλλά ζωτικός χώρος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, ιστορικά, ήταν τα παράλια της Μικράς Ασίας. Μήπως θέλουν να προετοιμάσουν το έδαφος και να πάμε χωρίς πόλεμο στην αγκαλιά της Τουρκίας;;; Εάν, λοιπόν, επαληθευτούν αυτές οι στρατηγικές, πρέπει να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι το γνωρίζουμε και θα αντιδράσουμε ανάλογα…»..
Πόσο εύκολο είναι να εγκαταλείψει τον δήμο Λειψών: «Ξέρω ότι έχω μπροστά μου ένα δύσκολο έργο. Γνωρίζω, όμως, όσο λίγοι, το Αιγαίο και νιώθω απαίσια, ένας ευλογημένος χώρος, όπως το Αιγαίο, να είναι καθηλωμένος. Τα γονίδια του Αιγαίου είναι, ιστορικά, πολύ ισχυρά. Εάν λυθούν λίγα βασικά πράγματα θα απελευθερωθούν δυνάμεις στο Αιγαίο που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, εκτός κι αν κάποιοι θέλουν να το κρατούν καθηλωμένο..»..




1)    Πώς ήταν το 2013 στο νησί των Λειψών? Με πρόοδο ή με οπισθοδρόμηση?

     Οι όροι αυτοί, «πρόοδος», «οπισθοδρόμηση» κ.λ.π. έχουν πλέον σχετικοποιηθεί. Το νησί στέκεται καλά, σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και δεν έχουμε φαινόμενα «φτώχειας», όπως παρουσιάζονται σε άλλους τόπους. Αντιστεκόμαστε καλά!!! Όλο αυτό, όμως, γιατί κάποιοι πρόβλεψαν πολύ νωρίς. Σεπτέμβρη του 1986, στην πρώτη μου προεκλογική ομιλία, είχα πει, κάτι που κάποιοι συμπατριώτες μου το θυμήθηκαν πέρυσι: «Συμπατριώτες, πρέπει να καταλάβουμε ότι η κυρίαρχη πολιτική αντίθεση στην Ελλάδα δεν είναι ΠΑ.ΣΟ.Κ.-Ν.Δ. Η κυρίαρχη πολιτική αντίθεση είναι «Αθηναϊσμός, Αθηναϊκό Κράτος» – Ελληνική Περιφέρεια, είναι Περιφερειακό το πρόβλημα και το έλλειμμα αυτής της χώρας. Καθίστε να τα βρούμε μεταξύ μας και να συνεννοηθούμε, γιατί όλοι μαζί θα πάμε για «φούντο». Με ρωτούσαν, λοιπόν, να τους εξηγήσω, όσο πιο απλά μπορούσα γιατί φτάσαμε εδώ σαν χώρα και γιατί οι Λειψιώτες βρίσκονται σε «καλύτερη» κατάσταση, ίσως, από άλλους νησιώτες. Τους θύμισα, λοιπόν, ένα πράγμα που έχω χιλιοπεί, ειδικά στην περιοχή μας: «όχι» στην «μονοκαλλιέργεια» του Τουρισμού. Εάν ο Τουρισμός θεωρείται το συγκριτικό πλεονέκτημα στις οικονομίες των νησιών μας, τότε θα πρέπει να τον στηρίξουμε πάνω στην ντόπια παραγωγή και οικονομία, δεν θα εισάγουμε προϊόντα και θα εξάγουμε υπηρεσίες….. Πρέπει ο σχεδιασμός μας να είναι η οικοδόμηση κοινωνιών 365 ημερών και όχι (1)ενός, (2)δύο ή (3)τριών μηνών γιατί ο πολίτης του 1,2,3 μηνών δεν είναι ένας πολίτης ενεργός, είναι ένας πολίτης μαριονέττα που δεν μπορεί να παράξει ούτε οικονομία, ούτε ανάπτυξη, ούτε πολιτισμό. Δεν έχει ταυτότητα. Αντίθετα, μερικές φορές, μπορεί να παράξει και «βαρβαρότητα». Όλα αυτά και πολλά άλλα, λοιπόν, μας κάνουν να νιώθουμε λιγότερο οδυνηρά.

      2) Οι μνημονιακές πολιτικές πού και πώς επηρέασαν τη λειτουργία του Δήμου και γενικότερα του νησιού?

      Εμάς, σαν Δήμο, ελάχιστα μας έχουν επηρεάσει οι «μνημονιακές πολιτικές», όπως λέτε, γιατί πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι τα μνημόνια τα διαμόρφωσαν αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα, προσπαθώντας να καλύψουν τις υποχρεώσεις μας και τις απαιτήσεις των δανειστών, μέσα από πολιτικές που κάποιοι άλλοι, όλα αυτά τα χρόνια, «μάτωσαν» για να κατοχυρώσουν!!! Τα πρώτα μέτρα που αποδομούνται είναι τα μέτρα που αφορούν τη «νησιωτικότητα», δηλαδή, στο πιο συγκεντρωτικό Κράτος της Ευρώπης, που είναι η κύρια αιτία των δεινών του και των παθών του, τα μέτρα της Περιφερειακής Ανάπτυξης συνεχώς συρρικνώνονται.
      Εμείς, λοιπόν, αντιστεκόμαστε γιατί έχουμε κάτω από 2% των τακτικών μας εσόδων δανειακές υποχρεώσεις, δεν χρωστάμε σε κανένα ασφαλιστικό ταμείο, όταν «αυτοί» χρεοκόπησαν τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας και κάτω από 30% δαπάνες για μισθοδοσία. Και παρ’ ότι εξαιρέθηκαν τα νησιά από το μεσοπρόθεσμο για τις προσλήψεις (απαγόρευση έως το 2016), δεν μας δίνουν το δικαίωμα να προσλάβουμε!!!??? Οι άνθρωποι ή δεν μας καταλαβαίνουν ή έχουν γίνει, πλέον, επικίνδυνοι….

       3) Είδαμε, τελευταία, να βάζετε αγγελία και να ζητάτε γιατρό για το νησί…

      Αυτή η περίπτωση είναι όπως σας έλεγα πριν. Εάν εξαιρέσουμε τις αντιπαραθέσεις γιατρών και Υπουργείου, που αυτή τη στιγμή δεν θέλω να πάρω θέση, ακούστε το «κουφό»!!! Στην εξαίρεση των νησιών, για τις προσλήψεις, έχουν μόνο εντάξει προσωπικό για την Τ.Α. και όχι για τις όποιες άλλες υπηρεσίες των νησιών, όπως εκείνη της Υγείας και δεν μπορούν να προσλάβουν γιατρούς για τα μικρά ή μεγάλα ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ. Ένας παραλογισμός, δηλαδή, μία πλήρης διάλυση….

      4) Πριν από κάποιους μήνες, ένας μικρός «τροϊκανός» είχε μιλήσει για εκκένωση των μικρών νησιών του Αιγαίου…. Μήπως οδεύουμε προς τα εκεί?

     Λίγο πριν την ψήφιση του «μεσοπρόθεσμου» του δεύτερου μνημονίου, σε μια επιστολή μου προς πολλούς αποδέκτες (και γραφείο Πρωθυπουργού) είχα γράψει:
α) «Κύριοι», εσείς διαμορφώσατε, μέσα από τις αδιέξοδες πολιτικές σας, το κλίμα περί «γκρίζων ζωνών» και ανοίξατε την όρεξη στους διάφορους «ευρωλιγούρηδες» να νομίζουν ότι μπορούν να βάλουν χέρι σε νησιά μέχρι 150 κατοίκους. Έχετε, πλέον, γίνει επικίνδυνοι και δεν θα μείνουμε απαθείς.
      Παλαιότερα δε, είχα πει:
      «Η Αθήνα» σχεδιάζει όλη την Ελλάδα σαν κοντινά ή μακρινά προάστια του λεκανοπεδίου της Αττικής, για το πώς θα περάσει καλά το Παρασκευοσαβατοκύριακό του ο πολίτης του «κλεινού άστεως».
      Και λίγο πριν τα ΙΜΙΑ, όταν ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας πέρασε από τους Λειψούς, στον χαιρετισμό μου του είπαμε: «Πρόεδρε, ίσως φανεί σκληρό αυτό που θα σας πούμε αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι ίσως να μην υπήρχε η Αθήνα εάν δεν υπήρχε ο Άγιος Ευστράτιος, τα Ψαρά, οι Φούρνοι, το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, οι Λειψοί, η Νίσυρος, η Τήλος, η Χάλκη, η Σύμη, το Καστελλόριζο, η Κάσος, μια σειρά από μικρά και μεγάλα νησιά στο Αιγαίο που, μέσα από το πλαίσιο των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, δημιουργούν ένα αμυντικό τείχος για την Αθήνα. Εμείς δεν θέλουμε όπλα, όχι γιατί φοβόμαστε τα όπλα, θέλουμε γρήγορη οικονομική Ανάπτυξη, γιατί αυτό θεωρούμε ότι είναι το πιο ισχυρό μας όπλο.
     Εάν, λοιπόν, εν κατακλείδι, συνεχιστούν αυτές οι πολιτικές, είναι να ανησυχείς…
Πρέπει, όμω, να τους υπενθυμίζουμε ότι ΖΩΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ αλλά ζωτικός χώρος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, ιστορικά, ήταν τα παράλια της Μικράς Ασίας. Μήπως θέλουν να προετοιμάσουν το έδαφος και να πάμε χωρίς πόλεμο στην αγκαλιά της Τουρκίας;;; Εάν, λοιπόν, επαληθευτούν αυτές οι στρατηγικές, πρέπει να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι το γνωρίζουμε και θα αντιδράσουμε ανάλογα.

      5) Αντιδράσεις, όμως και από το χώρο της αυτοδιοίκησης, δεν βλέπουμε… Γιατί?

      Γι’αυτό το θέμα, έκανα τοποθέτηση στο Συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε., στα Ιωάννινα. Αφού έκανα αναφορά στην πορεία των Λειψών, όπως απάντησα στην πρώτη σας ερώτηση, είπα: «Οι Δήμοι, οι δήμαρχοι κρατικοποιήθηκαν, έγιναν κρατικοί υπάλληλοι, συμβιβάστηκαν, έχασαν τον διεκδικητικό τους και αυτοδιοικητικό τους χαρακτήρα, πήραν πολύ εύκολα δάνεια και ενσωματώθηκαν (οι δανειακές υποχρεώσεις τους φτάνουν μέχρι 60% των τακτικών τους εσόδων, παρ’ότι ο νόμος έδινε το δικαίωμα να συνάψεις δάνεια μέχρι 20%), συμβιβάστηκαν με το πολιτικό σύστημα και έγιναν ευάλωτοι. Έτσι, όταν χρεοκοπούσε η χώρα και επειδή έγιναν ο «αδύναμος» κρίκος, τη στιγμή που το «κεντρικό σύστημα» κατέρρεε, έριξαν αλλού τις ευθύνες και τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια τους και τους εξέθεσαν, λέγοντας ότι είναι και επίορκοι και φορείς διαφθοράς… Δεν πιστεύω ότι είναι ακριβώς έτσι, απλά, πρέπει να βρουν το κουράγιο και να αντιδράσουν. Γι’ αυτό είπα, επίσης, στα Ιωάννινα: «όποιος αισθάνεται καθαρός και δυνατός να αντιμετωπίσει το κράτος μας, μετωπικά, προσφεύγοντας και στα δικαστήρια αν χρειαστεί, όπως οι δήμοι Λειψών και Τήνου, για τα θέματα υγείας, οι Λειψοί, παλαιότερα, για το «ακτοπλοϊκό» κλπ.
Οι Δήμαρχοι, όπως είχα και παλαιότερα πει στο Συνέδριο της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου, στην Κάλυμνο, δεν είναι εκ παρθενογένεσης, είναι υποκατάστατα του συγκεκριμένου «πολιτικού συστήματος», είναι παιδιά των θεσμών της μεταπολιτευτικής Δημοκρατίας και ειδικά των κομμάτων της. Αυτοί που παρουσιάζουν το πρόβλημα ήταν συγκοινωνούντα δοχεία πολιτικών μεγαλοπαραγόντων του Κράτους με την Αυτοδιοίκηση…

      6) Λέγεται, πια και δημόσια, ότι θα είστε υποψήφιος για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την στήριξη κομμάτων της αντιπολίτευσης - ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ίσως ΔΗΜΑΡ και ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ… Είναι έτσι?

     Κατ’ αρχάς, θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους  έχουν κάνει αναφορά στο όνομά μου, στο ήθος μου, στην ακεραιότητά μου και στην πολιτική μου διαδρομή. Γίνεται μια συζήτηση η οποία ελπίζω να κλείσει τον Γενάρη. Εγώ ήμουν, πάντοτε, των συγκρούσεων με πολιτικούς όρους, γιατί αυτή είναι και η χαρά της πολιτικής, την οποία κρατώ και κάποιοι ψάχνουν να σκοτώσουν…
Δεν θα μπω μπροστά για να επαληθεύσει κάποιος τα εκλογικά του ποσοστά, ούτε αισθάνομαι «σωτήρας». Πρέπει να υπάρξει σύγκλιση και ευρύτερη συνεργασία πολιτικών δυνάμεων. Η Περιφερειακή συγκρότηση της χώρας είναι επιβεβλημένη. Αυτοί που εξέφραζαν, μέχρι σήμερα, το «πολύ παλιό» δεν μπορούν να εγγυούνται το νέο. Πρέπει να γίνει ανατροπή με, μπροστά, τους πολίτες των νησιών μας, τα οποία, παρ’ ότι δίνουν πολλά σ’ αυτή τη χώρα, δεν έχουν το ανάλογο κοινωνικό πλεόνασμα.

     7) Μέσα από την υποψηφιότητά σας, πού θα στοχεύετε;

     Να συνεχίσω να «κολυμπώ» στο Αιγαίο, όπως έκανα χρόνια και να βλέπω να συγκλίνουν προς μια ενιαία κατεύθυνση, χωρίς ψευτοδιαχωριστικές γραμμές τα νησιά μας. Έχω πει διάφορα, κατά καιρούς, από τα πρώτα χρόνια της παρουσίας μου, σαν Δήμαρχος που, όπως εσείς λέγατε, είχαν ειπωθεί για πρώτη φορά. Έλεγα πάντοτε ότι: «Καλός Δήμαρχος δεν είναι αυτός που έχει φτιάξει 2,3,4… έργα. Καλός Δήμαρχος είναι αυτός που, εκτός από το νησί του έχει άποψη για την Επαρχία του, για την Νομαρχία του, για την Περιφέρεια του, για την Πατρίδα του όπου είναι ενταγμένα όλα στη χάραξη, επιτέλους, μιας ενιαίας Εθνικής Στρατηγικής.

      8) Πόσο εύκολο θα είναι να εγκαταλείψετε το Δήμο σας;

      Πράγματι, δεν είναι εύκολο. Ξέρω ότι έχω μπροστά μου ένα δύσκολο έργο. Γνωρίζω, όμως, όσο λίγοι, το Αιγαίο και νιώθω απαίσια, ένας ευλογημένος χώρος, όπως το Αιγαίο, να είναι καθηλωμένος. Εάν θυμάστε, είχα πει, παλαιότερα: «Τα γονίδια του Αιγαίου είναι, ιστορικά, πολύ ισχυρά. Εάν λυθούν λίγα βασικά πράγματα θα απελευθερωθούν δυνάμεις στο Αιγαίο που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, εκτός κι αν κάποιοι θέλουν να το κρατούν καθηλωμένο.

      9) Έχω ξεχάσει πόσες τετραετίες είστε δήμαρχος… Περίπου…ισόβιος!

     Λίγη σημασία έχει πόσο καιρό είμαι δήμαρχος. Σημασία έχει να έχουν ευνοηθεί τα νησιά μας και οι πολίτες τους. Δείχνει, με τις διάφορες, συνεχείς βραβεύσεις μας, ότι κάτι γίνεται σ’αυτό το μικρό, απόμακρο και ωραίο νησί της Πατρίδας μας. Ας αφήσουμε την ιστορία να το κρίνει, γιατί έχει αποδειχτεί πολλές φορές ότι η ιστορία είναι ο μεγαλύτερος «κριτής». Δεν μου αρέσει η λέξη «ισόβιος» Δήμαρχος. Προτιμώ ισόβιος πολίτης γιατί αυτή η χώρα πολίτες δεν έφτιαξε και γι’ αυτό έχει και το πολιτικό προσωπικό που την έφερε εδώ που είμαστε τώρα. Για την ιστορία, όμως, είμαι από 1-1-1987 (7 τετραετίες) συνεχώς.    

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Σε αυστηρό ύφος ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς απάντησε στον νυν Αλέξη Κολιάδη για τα όσα...
  Ψευδείς χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αλεξάνδρου Κολιαδη, ο  πρόεδρος του Γ´...
Την έλλειψη νεφρολόγου και κέντρου αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο της Καρπάθου επισημαίνει σε επιστολή...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...