Δημήτρης Γάκης: Ο κακός μας ο καιρός φταίει.
Μας περίμενε στη γωνία «ο κακός μας ο καιρός». Αυτός είναι που φταίει για όλα!.
Αφού μας άφησε να πανηγυρίσουμε για τη «χρονιά ρεκόρ» στον τουρισμό, να επαναπαυτούμε στις δόξες και στην προσμονή της καλύτερης επόμενης, μας θύμισε ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ.
Νοέμβριος του 2013 η προηγούμενη πλημμύρα στην Ιαλυσό. Νοέμβριος του 2024. 11 χρόνια μετά και η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φωτοαντίγραφο.
Αυτά τα χρόνια δεν διδαχθήκαμε τίποτα ή αν διδαχτήκαμε κάτι δεν υλοποιήσαμε τα απαραίτητα, τα αναγκαία, μέτρα για να αποκλείσουμε την επανάληψη. Κάναμε διαπιστώσεις, συζητήσαμε συζητήσαμε, κάναμε προτάσεις, κάναμε μελέτες, κάναμε και κάποια έργα όχι ικανά όμως στο να μας καταστήσουν έτοιμους απέναντι στην μανία της φύσης και στα φαινόμενα της κλιματικής κρίσης.
Δεν πήραμε όσο έπρεπε σοβαρά τα μηνύματα της προηγούμενης καταστροφής, δε σκεφτήκαμε και δεν αποφασίσαμε σοβαρά μέτρα για να αντιμετωπίσουμε αυτά που μας ήρθαν με αποτέλεσμα για μια ακόμα φορά η Λήμνος, η Ρόδος και κυρίως η Ιάλυσος να γίνονται θύματα των λειψών και ανεπαρκών παρεμβάσεων της κυβέρνησης, των τοπικών αρχών αλλά και των πολιτών. Αποδείχτηκε ότι η καλή πρόθεση, η μεγάλη προσπάθεια και ο αγώνας όλων να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, όταν αυτό γεννήθηκε, δεν είναι η λύση του προβλήματος. Η αυτοθυσία δεν είναι από μόνη της η λύση. Η πρόληψη και η οργάνωση είναι οι αποτελεσματικοί παράγοντες για την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων. Με την ίδια αντίληψη αντιμετωπίζουμε και το φαινόμενο του υπερτουρισμού. Όταν τα αποτελέσματα έρθουν μπροστά μας τότε θα ξύνουμε το κεφάλι μας.
Η Λήμνος και η Ρόδος, ιδιαίτερα η Ιαλυσός, πληρώνουν βαρύ τίμημα αυτής της αντιμετώπισης της πολιτείας, της τοπικής εξουσίας και της ανθρώπινης συμπεριφοράς με τεράστια προβλήματα στις υποδομές, με ανυπολόγιστες ζημιές στις ατομικές περιουσίες και με τη ζωή δύο ανθρώπων στη Λήμνο. Εκφράζω την λύπη μου στις οικογένειές τους.
Πρέπει άμεσα
1. Να κηρυχθούν τα δύο νησιά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
2. Να ξεκινήσουν οι καταγραφές των ζημιών και η κατάθεση αιτήσεων για τις αποζημιώσεις των περιουσιών των κατοίκων
3. Να προχωρήσουν άμεσα οι κρατικές υπηρεσίες στην εξέταση των εκθέσεων ζημιών και να δοθούν τα πρώτα βοηθήματα για την αντιμετώπιση των τρεχόντων καθημερινών προβλημάτων των πολιτών.
4. Να γίνει έλεγχος της ποιότητας κατασκευής των δημοσίων υποδομών και της κατάστασης αντοχής που βρίσκονται οι γέφυρες του νησιού.
5. Και το ουσιαστικότερο να αρχίσει η υλοποίηση της ολικής και οριστικής αποζημίωσης μέσα από ένα πρόγραμμα συγκεκριμένου και ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΟΥ χρονοδιαγράμματος. Η περίπτωση της καταστροφής του 2013 που η καταβολή της αποζημίωσης ολοκληρώθηκε το τέλος του 2017 αλλά και η περίπτωση της μη απόδοσης ακόμα της αποζημίωσης των αγροτών της νότιας Ρόδου από την καταστροφή πυρκαγιά του 2023 δεν πρέπει με τίποτα να επαναληφθούν. Τέλος
6. Θα πρέπει με τόλμη και αποφασιστικότητα και μέσα από μία διαβούλευση με τους πολίτες και τους φορείς να καταλήξουμε σε μία ριζική και υλοποιήσιμη πρόταση για την μόνιμη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της Ιαλυσού.
και στη βάση ενός δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος να την υλοποιήσουμε. Τρεις χείμαρροι και ρέματα είναι σκεπασμένοι και μερικώς φραγμένοι.
Η τρίτη φορά θα είναι πολύ χειρότερη.
Οι καιροί ου μενετοί.
Ρόδος 2-12-24
Δημήτρης Γάκης
πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου