“Παραδίδουν την υγεία στον ιδιωτικό τομέα” - Μια αποκαλυπτική συνέντευξη του Χρήστου Μαντά

Ο απολυμένος πλέον γιατρός του ΕΟΠΥΥ, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, Χρήστος Μαντάς παραχωρεί συνέντευξη στη Γνώμη και περιγράφει τις δραματικές αλλαγές που έρχονται στην δημόσια (όποια έχει απομείνει) και στην περιοχή μας και δηλώνει ότι ο αγώνας στις Δημοκρατίες δίνεται στους δρόμους και στις Εκλογές και όχι από το διαδίκτυο που προσπαθεί να περάσει ο υπουργός Υγείας… Μια εξόχως πολιτική συνέντευξη που αν μη τι άλλο πρέπει να την διαβάσουμε για να δούμε που οδηγούμαστε.. Μιλά για την υπερφορολόγηση των Ελλήνων που έχει σαν στόχο την πληρωμή των εξοχότατων δανειστών τοκογλύφων, το ξεπούλημα της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας της μεσαίας τάξης και τον θάνατο χιλιάδων Ελλήνων στους φούρνους του γερμανικού ευρώ. Αναφέρεται στην κατάργηση του ΕΟΠΥΥ, στην διαθεσιμότητα που τέθηκαν γιατροί και προσωπικό με τις ψήφους και τριών Δωδεκανησίων βουλευτών, ο ένας μάλιστα όπως λέει γιατρός πρώην πανεπιστημιακός μιας και αυτοί εξαιρούνται της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και στην ΠΦΥ τυχαία και ανώδυνα… «Ο ΕΟΠΥΥ ή (πρώην ΙΚΑ) με ιατρούς δεν υπάρχει πια. Γεννήθηκε το ΠΕΔΥ με νονό τον Σπύρο- Άδωνη Γεωργιάδη και μαμά την κύρια Γερμανία και μπαμπά τον κύριο Eurotokoglifopoulo. Όχι δεν το πιστεύω ότι θα λειτουργήσει σε ένα μήνα, αλλά αυτό δεν έχει σημασία πια για αυτούς , σημασία έχουν τα νούμερα της τρόικας στους φούρνους, σημασία έχει ότι με μεγάλη προχειρότητα έκλεισαν 330 μονάδες ΠΦΥ σε όλη την Ελλάδα και σε όλα τα νησιά μας» !

Στόχος του ΠΕΔΥ-σημειώνει- ο κ. Μαντάς είναι η παραχώρηση μεγάλου μέρους της δημόσιας υγείας στους ιδιώτες προκειμένου να τους αποφέρουν τεράστια κέρδη. Πρώτα θα φουρνίσουν την πρωτοβάθμια Υγεία και μετά την Δευτεροβάθμια, δηλαδή τα νοσοκομεία που θα πάνε σε εμπορικές εταιρείες. Είμαστε σε κατοχή σε πόλεμο και πολλοί ακόμα δυστυχώς τους πιστεύουν, προσθέτει ο κ. Μαντάς. Παραθέτει στοιχεία για την μείωση της δαπάνης στην υγεία της πατρίδας μας και το συμπέρασμα είναι τραγικό… «Σχεδόν οι μισοί Έλληνες (το 47%)δεν έχουν-αναφέρει- πλέον στοιχειώδη περίθαλψη. Έχουμε πλεόνασμα αλλά δεν έχουμε πια Έλληνες ανθρώπους».
Περιγράφει με μελανά χρώματα τα «απομεινάρια» του ΕΣΥ στη Ρόδο από την εφαρμοζόμενη πολιτική Σαμαρά-Βενιζέλου μέσω Αδωνι: «Το ΕΣΥ το οποίο σημειώστε θα γίνει ΔΕΔΥ ( Δευτεροβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας στα πρότυπα του ΠΕΔΥ και μάλιστα με τις ιδιωτικές εταιρείες να έχουν το πάνω χέρι και τον κόσμο να βάλει βαθιά το χέρι στην τρύπια του τσέπη. Η Ρόδος ως ΕΣΥ έχει πλέον μόνο το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου. Στο ΠΕΔΥ θα υπάγονται το ΚΥ Αρχαγγέλου και το υπό κατασκευή Αστικό κέντρο Υγείας της πόλης και τα αγροτικά ιατρεία . Το ΚΥ ‘Εμπωνας σύμφωνα με σημερινή ανάρτηση του Υπουργείου θα καταργηθεί και θα μετατραπεί σε περιφερειακό ιατρείο. Συνολικά στην Επικράτεια οι 330 δημόσιες δομές υγείας ΠΦΥ θα γίνουν 100 μια μείωση που θα ξεπερνά το 70%»!

Σας βρίσκουμε στην ανεργία.. Ήρθε και η σειρά του ΕΟΠΥΥ για λουκέτο… Πόσοι απολυθήκατε στη Ρόδο; Τι γίνεται;
Κανείς δεν πρέπει να νομίζει ότι σήμερα ή αύριο θα έχει δουλειά ανεξάρτητα από την θέση του, την ηλικία του, σε δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα. Η πολιτική που ακολουθείται για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης ύφεσης που υφίσταται η Ελλάδα στην ιστορία της και που ξεπερνά ακόμη και αυτή την μεταπολεμική περίοδο είναι λάθος . Το έχω πει εδώ και 3 χρόνια η υπερφορολογήση των Ελλήνων δεν έχει σκοπό την αντιμετώπιση της κρίσης και την επιστροφή στην ανάπτυξη, αλλά στην πληρωμή των εξοχότατων δανειστών τοκογλύφων, το ξεπούλημα την δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας της μεσαίας τάξης και τον θάνατο χιλιάδων Ελλήνων στους φούρνους του γερμανικού ευρώ.  Στη Ρόδο στην ανεργία βγήκαμε 51 γιατροί 22 υπάλληλοι, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Είμαστε ένα μέρος από τους 7.734 εργαζόμενους που έχασαν την δουλειά τους, 1320 εξαιρέθηκαν (σχεδόν όλοι στην Αθήνα) , ενώ οι γιατροί που μπήκαν σε διαθεσιμότητα είναι 5.500. Από αυτούς, δεν ξέρουμε πόσοι θα δουλέψουν στο ΠΕΔΥ, σίγουρα όμως πάνω από 3.500 ιατροί θα οδηγηθούν στην έξοδο από την μπροστινή πόρτα, αυτοδικαίως και αζημίως με 152 ψήφους γαλαζοπράσινης παστελ χροιάς από τις οποίες οι τρεις (3) από Δωδεκανήσιους αιρετούς ο ένας μάλιστα γιατρός πρώην πανεπιστημιακός μιας και αυτοί εξαιρούνται της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και στην ΠΦΥ τυχαία και ανώδυνα.

Ο υπουργός δηλώνει ότι ο ΕΟΠΥΥ θα ανοίξει σε ένα μήνα…Τον πιστεύετε;
Ο ΕΟΠΥΥ ή (πρώην ΙΚΑ) με ιατρούς δεν υπάρχει πια. Γεννήθηκε το ΠΕΔΥ με νονό τον Σπύρο- Άδωνη Γεωργιάδη και μαμά την κύρια Γερμανία και μπαμπά τον κύριο Eurotokoglifopoulo. Όχι δεν το πιστεύω ότι θα λειτουργήσει σε ένα μήνα, αλλά αυτό δεν έχει σημασία πια για αυτούς , σημασία έχουν τα νούμερα της τρόικας στους φούρνους, σημασία έχει ότι με μεγάλη προχειρότητα έκλεισαν 330 μονάδες ΠΦΥ σε όλη την Ελλάδα και σε όλα τα νησιά μας ! Ο στόχος του ΠΕΔΥ σε πρώτη φάση προβλέπει την λειτουργία του με λίγο δημόσιο τομέα και τα υπόλοιπα στους ιδιώτες ιατρούς με συνθήκες εργασίας τζαμπατζίδικου μαγαζιού που πτωχεύει και τα μεγάλα super market ντόπια και ξένα που περιμένουν με αγωνία, να αρχίσουν να παράγουν αρρώστια, πόνο, αλλά και τεράστια κέρδη που θα μοιράζονται πια με την νεοφιλελεύθερη Πολιτεία της ρεμούλας και των ΜΚΟ. Το σύνταγμα της πατρίδος μας κονιορτοποιήθηκε από την ίδια την δημοκρατία των δανειστών μας και των νεοελλαδιτών εντολοδόχων τους και δεν ξέρω εάν υπάρχουν πλέον Μακρυγιάννηδες για να ζητήσουν άλλο…..

Τελικά όλα δείχνουν ότι η επιλογή του Άδωνη έγινε για να τελειώνει το ΕΣΥ…Συμφωνείτε;
Πρώτα θα φουρνίσουν την ΠΦΥ και μετά θα φουρνίσουν την Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΔΦΥ) δηλαδή τα δημόσια νοσοκομεία που θα πάνε σε εμπορικές εταιρείες . Είμαστε σε κατοχή σε πόλεμο και πολλοί ακόμα δυστυχώς τους πιστεύουν . Ήδη μετράμε τεράστιες απώλειες, όπως μειωμένες δαπάνες ψυχικής υγείας στο 55%, αύξηση αυτοκτονιών στο 45% από το 2010, ανασφάλιστοι πάνω από 3.000.000, άνεργοι πάνω από 1.500.000 οι περισσότεροι νέοι, εμφάνιση πολλών κρουσμάτων φυματίωσης, AIDS, ηπατιτίδων και 100.000 αιτήσεις αναπήρων παιδιών και ηλικιωμένων να περιμένουν σύνταξη. Σε χθεσινή μελέτη που παρουσιάστηκε στο King’s College του Τμήματος Κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα έχουν υπάρξει οι μεγαλύτερες περικοπές στον τομέα υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με συνέπεια η σημερινή δημόσια δαπάνη της χώρας για την υγεία να είναι πλέον μικρότερη από κάθε άλλη χώρα μέλος της Ευρωζώνης.
Οι επιστήμονες των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ, καθώς και της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, αναφέρουν ως χαρακτηριστικές συνέπειες της κρίσης την εντεινόμενη αδυναμία των ασθενών να αποκτήσουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και στα αναγκαία φάρμακα, τη μεγάλη αύξηση στα περιστατικά λοιμωδών νόσων και τη γενικότερη επιδείνωση της ψυχικής-νοητικής υγείας του ελληνικού λαού. Σχεδόν οι μισοί Έλληνες (το 47%)δεν έχουν πλέον στοιχειώδη περίθαλψη. Έχουμε πλεόνασμα αλλά δεν έχουμε πια Έλληνες ανθρώπους.

Στην ανεργία οι γιατροί και οι χρήστες του ΕΟΠΥΥ στη μοίρα τους…Τι θα κάνει όλος αυτός ο κόσμος που χρησιμοποιούσε τον ΕΟΠΥΥ; Το νοσοκομείο θα μπορέσει να ανταποκριθεί;
Κυρία Βενιανάκη είστε έμπειρη δημοσιογράφος και μάλιστα απολυμένη και εσείς δεν βλέπετε τι γίνεται ο κόσμος τα έχει χαμένα, λυπάμαι πραγματικά, γιατί ξέρω πολύ καλά τι τραβά ο κόσμος στη ύστατη ώρα της δύσκολης στιγμής όταν του παρουσιάζονται προβλήματα υγείας, χάνεται ο κόσμος όλος από εμπρός τους . Ο κόσμος θα έχει την δυνατότητα να πηγαίνει σε ιατρούς που τους έχει απομείνει πλαφόν συνταγογράφησης όμως εκείνοι που έχουν έγκριση γυαλιών, φυσιοθεραπειών, λογοθεραπειών , ειδικών θεραπειών, αδειών, αναλώσιμων και ορθοπεδικών ειδών, ακριβών εργαστηριακών εξετάσεων, φαρμάκων υψηλού κόστους και νοσηλειών ιδιωτικών κλινικών και νοσοκομείων όλοι είναι στον αέρα. Το νοσοκομείο μας όπως όλα τα νοσοκομεία της χώρας είναι στο κόκκινο, αφού η προσέλευση έχει αυξηθεί στο 30% και έχουν ακυρωθεί 1.800.000 ραντεβού στα ιατρεία του τέως ΕΟΠΥΥ. Εδώ κλείνουν Ωνάσειο, Ερρίκος Ντυνάν , Ερυθρός Σταυρός και έπεται η συνέχεια……

Την Τετάρτη είχατε μια σύσκεψη με φορείς για όλα αυτά τα ζητήματα…Τι βγήκε;
Την περασμένη Τετάρτη είχαμε μια συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο για να ενημερώσουμε τους πολίτες για το τι έρχεται, ενώ την Παρασκευή κάναμε παράσταση διαμαρτυρίας στη τοπική διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ στη Ρόδο όπου καταγγείλαμε μαζί με πολλούς φορείς την πολιτική υγείας της κυβέρνησης ζητώντας παραιτήσεις για αυτό το χάλι και την δοκιμασία στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας .Οι δράσεις μας θα έχουν συνέχεια διότι δεν έχουμε άλλο όπλο και σε αυτό ζητάμε την ενεργό συμπαράσταση του κόσμου. Όταν ο κόσμος έρχεται στις κλειστές δομές υγείας και παραπονιέται αυτό δεν έχει αποτέλεσμα, ο αγώνας στις Δημοκρατίες δίνεται στους δρόμους και στις Εκλογές και όχι από το διαδίκτυο που προσπαθεί να περάσει ο υπουργός Υγείας . Μην ξεχνάτε ότι εάν κάποιος συνεχίσει να κάνει αυτό που έκανε μέχρι τώρα τότε θα συνεχίσει να παίρνει αυτό που έπαιρνε μέχρι τώρα. Δηλαδή την εξαθλίωση.

Δώστε μας την εικόνα του ΕΣΥ στην περιοχή μας….Τι έχει απομείνει;
Το ΕΣΥ το οποίο σημειώστε θα γίνει ΔΕΔΥ ( Δευτεροβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας στα πρότυπα του ΠΕΔΥ και μάλιστα με τις ιδιωτικές εταιρείες να έχουν το πάνω χέρι και τον κόσμο να βάλει βαθιά το χέρι στην τρύπια του τσέπη. Η Ρόδος ως ΕΣΥ έχει πλέον μόνο το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου. Στο ΠΕΔΥ θα υπάγονται το ΚΥ Αρχαγγέλου και το υπό κατασκευή Αστικό κέντρο Υγείας της πόλης και τα αγροτικά ιατρεία . Το ΚΥ ‘Εμπωνας σύμφωνα με σημερινή ανάρτηση του Υπουργείου θα καταργηθεί και θα μετατραπεί σε περιφερειακό ιατρείο. Συνολικά στην Επικράτεια οι 330 δημόσιες δομές υγείας ΠΦΥ θα γίνουν 100 μια μείωση που θα ξεπερνά το 70%!

Οι αναταράξεις στο ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου έληξαν;
Έληξαν αφού έγιναν ομόφωνα δεκτές οι παραιτήσεις τους και γίνεται η σταδιακή αντικατάσταση τους μέχρι τις επόμενες εκλογές. Οι δυνατοί άνθρωποι συνήθως υποφέρουν και αγωνίζονται χωρίς να παραπονιούνται , ενώ ο αδύναμοι παραπονιούνται χωρίς να υποφέρουν και συνήθως χωρίς να δουλεύουν ….. Σας ευχαριστώ.

ΠΗΓΗ: εφημερίδα Γνώμη

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...