“Να πούμε ΟΧΙ στο πισωγύρισμα”

«Ένας Δήμος είναι ό,τι καλύτερο. Μέχρι τώρα η λειτουργία του ενιαίου Δήμου έχει λύσει πολλά και σοβαρά προβλήματα αυτού του νησιού που χρόνια τώρα είχαν παγώσει. Δεν βλέπω κανέναν λόγο για τον οποίον θα πρέπει γυρίσουμε πίσω, γιατί πράγματι θα είναι πισωγύρισμα η διάσπαση του ενιαίου δήμου σε περισσότερους είτε τρεις, είτε δέκα όπως ήταν πριν. Σαφώς δεν θεωρώ πως λύθηκαν όλα τα προβλήματα, ίσα ίσα που κάποια διαιωνίζονται ακόμα και σήμερα. Αυτό που πρέπει να διορθωθεί είναι το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τον “Καλλικράτη”». Τα παραπάνω δηλώνει σε συνέντευξη του στην Γνώμη ο Ηλίας Μπούκλας, δημοτικός σύμβουλος και εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα περιβάλλοντος του δήμου Ρόδου.

Ο κ. Μπούκλας μιλά για το περιβάλλον και την προσπάθεια που καταβάλλει η αρμόδια Διεύθυνση του δήμου παρά την δραματική υποστελέχωση που έχει «υποστεί», συνεχίζει και φροντίζει όλο το νησί.. Παραδέχεται οιτ οι πολίτες δυσανασχετούν και αυτό δεν τον κάνει ευτυχή… Αναφέρεται στο αθλητικό πάρκο που δημιουργήθηκε επι της οδού Βύρωνος: « Είμαστε πολύ περήφανοι για το εγχείρημά μας αυτό, και άλλο τόσο ικανοποιημένοι από την προσέλευση γιατί από αυτήν και μόνο φαίνεται ότι ο κόσμος το αγκάλιασε, το χρησιμοποιεί και το προσέχει».

Κάνει ένα μίνι απολογισμό για την πορεία του Καλλικράτη στο νησί της Ρόδου μέχρι σήμερα: «Η πρώτη προτεραιότητα ήταν η εξυγίανση των οικονομικών και η αντιμετώπιση των σοβαρών ζητημάτων που προέκυπταν από τις τεράστιες αυτές οφειλές. Ταυτόχρονα έπρεπε να ενοποιήσει τις δομές και λειτουργίες των 10 Δήμων στον ενιαίο πλέον Δήμο Ρόδου. Μειώσαμε κατά πολύ το χρέος και ενοποιήσαμε τι υπηρεσίες. Πολλά θα μπορούσαν να έχουν γίνει, πιθανόν καλύτερα, εάν δεν είχαμε αυτή την πίεση που η γενικότερη κατάσταση έχει επιφέρει. Ένα από αυτά πιθανόν να ήταν και η καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού που όμως κι εκεί ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας δεν αφήνει πολλά περιθώρια, ωστόσο σίγουρα κάποια πράγματα θα ήταν καλύτερα».

Απαντά και στο ερώτημα, αν θα είναι ξανά υποψήφιος…. «Πρόθεσή μου είναι να είμαι ξανά υποψήφιος, αυτό όμως θα εξαρτηθεί από το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα γίνουν αυτές οι εκλογές, με ποιους όρους, αν συνεχίσει να υπάρχει αυτό το θολό τοπίο με το χωροταξικό και αυτό το θεσμικό πλαίσιο. Νομίζω πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίσω έτσι όπως είναι σήμερα τα πράγματα, δεν έχει νόημα χωρίς πόρους με στραγγαλισμό, λόγω διαδικασιών, της θέλησής σου για προσφορά και με κίνδυνο κάθε φορά να βρεθείς εκτεθειμένος».

Να ξεκινήσω από την αρμοδιότητα που έχετε ως εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα περιβάλλοντος…Είστε ευχαριστημένος απο το παραχθέν έργο;
Τρία χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Εντεταλμένος Σύμβουλος για το περιβάλλον και βλέποντας μέσα σε τι συνθήκες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές προσπαθούμε να λειτουργήσουμε νομίζω πως κρατάμε σε αξιοπρεπές επίπεδο όχι μόνο την πόλη της Ρόδου αλλά και για το σύνολο του νησιού μας. Κι αυτό το λέω γιατί πρέπει να ξέρουν οι δημότες μας ότι με το υπάρχον προσωπικό, το οποίο είναι κατά πολύ μειωμένο σε αριθμό λόγω του μεγάλου αριθμού συνταξιοδοτήσεων αλλά και της μη ύπαρξης πλέον συμβασιούχων, η Δ/νση Περιβάλλοντος και Πρασίνου είναι υπεύθυνη όχι μόνο για την πόλη αλλά και για όλες τις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες. Δυστυχώς παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνουν όλοι οι υπάλληλοι, αυτό πολλές φορές δεν φαίνεται στους πολίτες με αποτέλεσμα να επικρατεί ένα κλίμα δυσανασχέτησης και καχυποψίας. Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε κάθε άλλο παρά ευχαριστημένο καθιστά και εμένα, πρωτίστως ως πολίτη της Ρόδου αλλά και ως Εντεταλμένου Συμβούλου.

Είδαμε να αναλαμβάνετε ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες όπως η δημιουργία αθλητικών χώρων μέσα στο πάρκο επι της οδού Βύρωνος. Πως πάει το εγχείρημα;
Παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα είναι μεγάλα και σοβαρά, προσπαθήσαμε να φανούμε συνεπείς με το προεκλογικό μας πρόγραμμα και να υλοποιήσουμε τους στόχους μας όπως π.χ. είναι η δημιουργία θεματικών πάρκων. Η δημιουργία του Αθλητικού Πάρκου στην οδό Βύρωνος, ήταν το πρώτο βήμα. Όπως έχετε δει, δημιουργήθηκε ένας χώρος με υπαίθρια αθλητικά όργανα, ασφαλής και μέσα στο πράσινο. Σε αυτό το χώρο μπορεί όποιος θέλει, όποια ώρα επιθυμεί να αθληθεί και να ξεφύγει για λίγο από τη δύσκολη καθημερινότητά του. Είμαστε πολύ περήφανοι για το εγχείρημά μας αυτό, και άλλο τόσο ικανοποιημένοι από την προσέλευση γιατί από αυτήν και μόνο φαίνεται ότι ο κόσμος το αγκάλιασε, το χρησιμοποιεί και το προσέχει. Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να τονίσω ότι το πάρκο της Βύρωνος είναι πλέον προσβάσιμο για όλους τους πολίτες, αφού φωτίζεται τα βράδια και διατηρείται καθαρό. Το μόνο πρόβλημα που είναι βέβαια γενικότερο, είναι η ύπαρξη αρκετών αθίγγανων που δυσκολεύουν αρκετές φορές το ήδη επιβαρυμένο έργο μας για τη διατήρηση της καθαριότητας του πάρκου. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε την δημιουργία θεματικών πάρκων, όχι μόνο αθλητικών, και σε άλλες περιοχές.

Εχω την αίσθηση οτι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον τομεά του περιβάλλοντος στο δήμο, είναι το προσωπικό και προφανώς οι πόροι…
Πράγματι μετά τη συνένωση των δέκα δήμων σε έναν, με τη δημιουργία του ενιαίου πλέον Δήμου Ρόδου βρεθήκαμε μπροστά σε μεγάλα οικονομικά προβλήματα αλλά και σε σημαντικές ελλείψεις προσωπικού ορισμένων ειδικοτήτων. Αυτά επιδεινώθηκαν στην πορεία με τις περικοπές από το κεντρικό κράτος, την οικονομική αδυναμία των πολιτών μετά την οικονομική τους αφαίμαξη να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις όπως είναι η μη πληρωμή των ανταποδοτικών τελών μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αλλά και η πτώση του τζίρου με αποτέλεσμα τη μείωση των καταβαλλόμενων φόρων και του ΔΗΦΟΔΩ. Σε σχέση με το προσωπικό είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι, η συνεχής αλλαγή των συνταξιοδοτικών νόμων επέφερε μεγάλο κύμα συνταξιοδοτήσεων με αποτέλεσμα τη μείωση του προσωπικού, ιδιαίτερα στην υπηρεσία Περιβάλλοντος, που ήδη ήταν λίγο για τις ανάγκες ολόκληρου του νησιού μιας και μόνο ο πρώην Δήμος Ροδίων είχε οργανωμένη υπηρεσία Περιβάλλοντος. Αλλοι Δήμοι έλυναν τα προβλήματα αυτά με συμβασιούχους και άλλους τρόπους, που σήμερα δεν υφίστανται.

Θα ήθελα την άποψη σας για τη γενικότερη λειτουργία και εικόνα του δήμου Ρόδου. Που εντοπίζετε τα προβλήματα; Τι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα;
Πρωταρχικός στόχος όταν ανέλαβε αυτή η Δημοτική αρχή και βλέποντας το τι είχε κληρονομήσει από οικονομικής και όχι μόνο πλευράς από τους Καποδιστριακούς δήμους, ήταν η εξυγίανση των οικονομικών και η αντιμετώπιση των σοβαρών ζητημάτων που προέκυπταν από τις τεράστιες αυτές οφειλές. Ταυτόχρονα έπρεπε να ενοποιήσει τις δομές και λειτουργίες των 10 Δήμων στον ενιαίο πλέον Δήμο Ρόδου, δουλειά παρά πολύ δύσκολη που γίνεται πολύ δυσκολότερη δεδομένων των συνθηκών που βρίσκεται ο τόπος μας. Αναλογιζόμενος λοιπόν όλα αυτά νομίζω, πως είμαστε σε καλύτερο δρόμο, φυσικά οι πολίτες δεν μπορούν να δουν π.χ. τη μείωση των χρεών του Δήμου που από τα 110 εκατομμύρια σήμερα είναι πολύ λιγότερα, το ότι πλέον σήμερα δεν κινδυνεύουμε να χάσουμε ακίνητα του Δήμου λόγω των χρεών και μάλιστα με μειωμένους τους ΚΑΠ κατά 60% και επιπλέον με μείωση στους ανταποδοτικούς φόρους λόγω μη εξόφλησης των λογαριασμών ΔΕΗ αλλά και λόγω του θεσμικού πλαισίου που διέπει τον “Καλλικράτη” έχοντας στερήσει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση την δυνατότητα να είναι πιο ευέλικτη σε διαδικασίες, χωρίς παράλληλα αυτό να αφαιρεί την δυνατότητα του σοβαρού ελέγχου που όλοι μας επιζητούμε. Πολλά θα μπορούσαν να έχουν γίνει, πιθανόν καλύτερα, εάν δεν είχαμε αυτή την πίεση που η γενικότερη κατάσταση έχει επιφέρει. Ένα από αυτά πιθανόν να ήταν και η καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού που όμως κι εκεί ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας δεν αφήνει πολλά περιθώρια, ωστόσο σίγουρα κάποια πράγματα θα ήταν καλύτερα. Νομίζω πως η εμπειρία που έχουμε αποκτήσει όλο αυτό το διάστημα, θα μας δώσει τη δυνατότητα να διορθώσουμε και να διορθωθούμε περαιτέρω.

Με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο χωροταξικό των δήμων ποια είναι η γνώμη σας;
Το θολό τοπίο με τις πιθανές αλλαγές στο χωροταξικό των Δήμων είναι άλλος ένας ανασταλτικός παράγοντας στη λειτουργία του Δήμου και αντιλαμβανόμαστε όλοι γιατί. Άποψη μου ήταν, είναι και συνεχίζει να είναι το εξής: Ένας Δήμος είναι ό,τι καλύτερο. Μέχρι τώρα η λειτουργία του ενιαίου Δήμου έχει λύσει πολλά και σοβαρά προβλήματα αυτού του νησιού που χρόνια τώρα είχαν παγώσει λόγω των κακών εννοούμενων συμφερόντων του κάθε πρώην Δήμου όπως π.χ. η διαχείριση υδάτινων πόρων, ο ΧΥΤΑ, ο βιολογικός καθαρισμός και πολλά άλλα. Δεν βλέπω κανέναν λόγο για τον οποίον θα πρέπει γυρίσουμε πίσω, γιατί πράγματι θα είναι πισωγύρισμα η διάσπαση του ενιαίου δήμου σε περισσότερους είτε τρεις, είτε δέκα όπως ήταν πριν. Σαφώς δεν θεωρώ, όπως και κανείς μας, πως λύθηκαν όλα τα προβλήματα, ίσα ίσα που κάποια διαιωνίζονται ακόμα και σήμερα. Αυτό που πρέπει να διορθωθεί είναι το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τον “Καλλικράτη”. Είναι απαραίτητο να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες και πόροι στις Δημοτικές και Τοπικές κοινότητες, αλλά και να γίνουν πιο ευέλικτες οι διαδικασίες προκειμένου να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε και φυσικά να επέλθει επιτέλους η βελτίωση της κατάστασης που έχει περιέλθει η χώρα διότι σαφώς και δεν είμαστε ξεκομμένοι από αυτό που συμβαίνει σήμερα.

Προ των πυλών είναι οι επόμενες δημοτικές εκλογές. Θα είστε ξανά υποψήφιος; Βλέπετε το δήμαρχο να ξανακατεβαίνει;
Πρόθεσή μου είναι να είμαι ξανά υποψήφιος, αυτό όμως θα εξαρτηθεί από το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα γίνουν αυτές οι εκλογές, με ποιους όρους, αν συνεχίσει να υπάρχει αυτό το θολό τοπίο με το χωροταξικό και αυτό το θεσμικό πλαίσιο. Νομίζω πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίσω έτσι όπως είναι σήμερα τα πράγματα, δεν έχει νόημα χωρίς πόρους με στραγγαλισμό, λόγω διαδικασιών, της θέλησής σου για προσφορά και με κίνδυνο κάθε φορά να βρεθείς εκτεθειμένος. Είναι νομίζω αποτρεπτικό για τον καθένα που θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά αυτού του τόπου. Όσο για το Δήμαρχο, νομίζω ότι ήταν ξεκάθαρο αυτό που έχει ήδη δηλώσει ότι δηλαδή θα είναι ξανά υποψήφιος, αν παραμείνει ενιαίος ο δήμος.

Και τέλος τι γίνεται με τους εργαζόμενους; Θα αντέξουν στα απανωτά χτυπήματα της συγκυβέρνησης και της τρόικας;
Οι εργαζόμενοι, μισθωτοί και συνταξιούχοι είναι αυτοί που και πριν αλλά κυρίως τώρα έχουν δεχθεί τα απανωτά χτυπήματα αυτής της άθλιας πολιτικής. Μιας πολιτικής που έχει διαλύσει την κοινωνία. Είναι αυτοί που χρόνια ολόκληρα πληρώνουν ανελλιπώς φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και που σήμερα δεν τους έχει μείνει τίποτα, τους έχουν καταστρέψει την ζωή, την δική τους και των παιδιών τους. Και όχι μόνο αυτό, αλλά τους απειλούν μέχρι και με κατάσχεση της όποιας οικονομίας, αν έχουν πλέον, μέχρι και του όποιου ακίνητου έχουν αποκτήσει με πολύ κόπο. Νομίζω πως αυτό δεν πρέπει να το ανεχθεί πλέον κανένας και θα πρέπει άμεσα να σταματήσει αυτή η άθλια πολιτική της κυβέρνησης και των τοκογλύφων. Περιθώρια δεν υπάρχουν και αυτό που χρειάζεται η κοινωνία είναι άμεση ανακούφιση σε πρώτη φάση των ανέργων με πραγματική ανάπτυξη για να βρεθούν θέσεις εργασίας, ελεγκτικούς μηχανισμούς για να σταματήσει η εκμετάλλευση των εργαζομένων και σταδιακή επαναφορά των απωλειών που έχουν υποστεί όλα αυτά τα χρόνια και ειδικά τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία καταληστεύθηκαν.

efimerida gnomi

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...