“Να πάμε καλύτερα από φέτος”

«Εργαζόμαστε άοκνα και συστηματικά για να προβάλλουμε τα νησιά μας και να αυξήσουμε την ζήτηση για το τουριστικό μας προϊόν. Θέλουμε η επόμενη τουριστική περίοδος να είναι συντριπτικά καλύτερη από την φετινή και να κλείσει με θετικά πρόσημα σε όλα τα επίπεδα» δηλώνει σε συνέντευξη της στη Γνώμη η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Λίτσα Φτακλάκη και αποκαλύπτει ότι το 2014 θα είναι «Έτος Πολιτισμού» για την Περιφέρεια Ν.Αιγαίου. Θα αφορά όπως εξηγεί στην ανάδειξη της αιγαιακής πολιτισμικής ταυτότητας σε όλες τις εκφάνσεις της. Η κ. Φτακλάκη μιλά για την καλή συνεργασία που έχει με την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη η οποία ως φαίνεται έχει καλά αποτελέσματα: «Με την Υπουργό έχουμε μια πολύ καλή σχέση, όπως έδειξε και η ίδια με την πρόσκλησή της να συμμετέχω στην ελληνική αποστολή της Μόσχας που διενήργησε σημαντικές επαφές με παράγοντες της ρωσικής ηγεσίας του τουρισμού. Επίσης, η κα Κεφαλογιάννη υιοθέτησε την πρότασή μου για την δημιουργία συντονιστικού οργάνου μεταξύ Υπουργείου και Περιφερειών, ώστε συλλογικά να εργαστούμε καλύτερα για τον σχεδιασμό εθνικής τουριστικής πολιτικής.. Πολύ σύντομα θα έχουμε κοντά μας την υπουργό στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψή της στη Ρόδο».

Αναφέρεται στο έργο της Περιφέρειας που όπως λέει είναι μετρήσιμο: «Θεωρώ ότι, αυτά τα τριάμισι χρόνια, η Περιφερειακή Αρχή έχει πετύχει πολλά. Έχει επιτελεστεί πλούσιο έργο σε όλους τους τομείς και σημαντικά βήματα ως προς την ανάπτυξη του νέου θεσμού. Ειδικά από την θέση της Αντιπεριφερειάρχη για θέματα Τουρισμού, Απασχόλησης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, η χρονιά που τελειώνει ήταν ιδιαίτερα αποδοτική, αλλά και ανταποδοτική σε προσωπικό επίπεδο. Θεωρώ ότι το έργο της Περιφέρειας, και το δικό μου προσωπικά, είναι εμφανές και μετρήσιμο». Και σημειώνει ότι προτίθεται να παραμείνει στο χώρο της περιφέρειας αν και το πολιτικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ρευστό. Στο ερώτημα αν δεν θα είναι και πάλι υποψήφιος στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο Γιάννης Μαχαιρίδης τι προτίθεται να κάνει η ίδια δίνει την παρακάτω απάντηση: «Ό κ. Μαχαιρίδης χαίρει της εκτίμησης και της στήριξης των μελών της παράταξης και μεγάλης μερίδας των πολιτών του Νοτίου Αιγαίου. Δεν βλέπω κάτι που θα μπορούσε να το αλλάξει αυτό, εκτός από ενδεχόμενη προσωπική του απόφαση. Εφόσον δεν συντρέχει τέτοια εξέλιξη, δεν συντρέχει και λόγος για τέτοια συζήτηση…».

Να ξεκινήσω από την επόμενη τουριστική σαιζόν. Ποια είναι τα μέχρι τώρα μηνύματα;
Τα μηνύματα από τις τουριστικές αγορές είναι πολύ θετικά και αισιόδοξα. Με την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον για τον τουρισμό, καθώς πρόκειται για ένα ευαίσθητο προϊόν, θεωρούμε ότι οι ενέργειές μας θα τελεσφορήσουν και οι προβλέψεις μας για την επόμενη τουριστική περίοδο θα επαληθευθούν, προσφέροντας μια σημαντική ανάσα στις τοπικές μας οικονομίες. Εμείς δεν επαναπαυόμαστε στις δάφνες της φετινής χρονιάς, αλλά εργαζόμαστε άοκνα και συστηματικά για να προβάλλουμε τα νησιά μας και να αυξήσουμε την ζήτηση για το τουριστικό μας προϊόν. Θέλουμε η επόμενη τουριστική περίοδος να είναι συντριπτικά καλύτερη από την φετινή και να κλείσει με θετικά πρόσημα σε όλα τα επίπεδα.

Ποια είναι τα βασικά σημεία της στρατηγικής της περιφέρειας ως προς τουρισμό;
Στόχος της Περιφέρειας είναι η βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση των δομών και των φυσικών χαρακτηριστικών των νησιών μας, όπως και η δημιουργία των προϋποθέσεων για την αναβάθμιση του τουριστικού μας προφίλ και των υπηρεσιών μας. Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση εξασφαλίζει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Αιγαίου που συνθέτουν μια πραγματικά ολοκληρωμένη εμπειρία αναψυχής. Το 2013, η Περιφέρεια προέβη πέραν των κλασικών δράσεων προβολής και στην ανάδειξη της γαστρονομίας ως πόλο έλξης του τουριστικού μας προϊόντος . Έχουμε αποφασίσει κάθε νέο Έτος να προάγουμε θεματικά τα συγκριτικά μας πλεονέκτημα. Υπό αυτό το πρίσμα, το 2014 θα είναι «Έτος Πολιτισμού» για την Περιφέρεια Ν.Αιγαίου, και θα αφορά στην ανάδειξη της αιγαιακής πολιτισμικής ταυτότητας σε όλες τις εκφάνσεις της. Η πλούσια πολιτιστική μας παράδοση, ο πολιτισμός, η κουλτούρας μας, τα ήθη και τα έθιμα, τα μνημεία μας, η λαογραφία μας, η λαϊκή παράδοση, οι παραδοσιακές τέχνες, οι καλλιτέχνες μας, κ.α, θέλουμε να δώσουν το στίγμα τους στην προβολή των προορισμών.

Βλέπουμε να έχετε αναπτύξει μια καλή σχέση με την υπουργό Όλγα Κεφαλογιάννη. Πόσο βοηθά αυτό;
Είναι, προφανώς, πολύ σημαντικό να υπάρχει καλή σχέση ανάμεσα στην Περιφέρεια και την ηγεσία του Υπουργείου. Με την Υπουργό έχουμε μια πολύ καλή σχέση, όπως έδειξε και η ίδια με την πρόσκλησή της να συμμετέχω στην ελληνική αποστολή της Μόσχας που διενήργησε σημαντικές επαφές με παράγοντες της ρωσικής ηγεσίας του τουρισμού καθώς και με τους μεγαλύτερους tour operators. Επίσης, η κα Κεφαλογιάννη υιοθέτησε την πρότασή μου για την δημιουργία συντονιστικού οργάνου μεταξύ Υπουργείου και Περιφερειών, ώστε συλλογικά να εργαστούμε καλύτερα για τον σχεδιασμό εθνικής τουριστικής πολιτικής. Αυτό ακριβώς ήταν το θέμα της συζήτησης που έγινε την περασμένη Παρασκευή, στα γραφεία του ΕΟΤ, στην Αθήνα, στην οποία συμμετείχε η ηγεσία του Υπουργείου, οι Αντιπεριφερειάρχες Τουρισμού και υπηρεσιακοί παράγοντες. Πολύ σύντομα θα έχουμε κοντά μας την υπουργό στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψή της στη Ρόδο.

Ο περιφερειάρχης έχει ζητήσει από την υπουργό να βοηθήσει για να αλλάξει η εικόνα της Ρόδου στο εξωτερικό από το κτύπημα που δέχτηκε από τις πλημμύρες. Υπήρξε ανταπόκριση;
Βεβαίως υπήρξε άμεση ανταπόκριση από την υπουργό και δεσμεύτηκε πως τόσο το υπουργείο τουρισμού, όσο και ο ΕΟΤ θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της εικόνας της Ρόδου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Άλλωστε, η κα Κεφαλογιάννη ανταποκρίθηκε ανάλογα και στην περίπτωση του μπλακ-άουτ που έζησε η Σαντορίνη το καλοκαίρι. Η Υπουργός είναι συνεργάσιμη και ανοιχτή σε αιτήματα και προτάσεις, ενώ αντιμετωπίζει με την ίδια συνέπεια και σοβαρότητα τις ανάγκες όλων των τουριστικών Περιφερειών της Ελλάδας, χωρίς διακρίσεις.

Σε λίγους μήνες θα έχουμε και πάλι εκλογές στην αυτοδιοίκηση…Θα παραμείνετε στο χώρο της περιφέρειας;
Όπως έχω πει και στο παρελθόν, ο χώρος της Αυτοδιοίκησης με ενδιαφέρει πολύ. Τον γνωρίζω καλά και μου αρέσει να τον υπηρετώ. Διάκειμαι θετικά απέναντι στον θεσμό της Περιφέρειας και θεωρώ ότι, αυτά τα τριάμισι χρόνια, η Περιφερειακή Αρχή έχει πετύχει πολλά. Έχει επιτελεστεί πλούσιο έργο σε όλους τους τομείς και σημαντικά βήματα ως προς την ανάπτυξη του νέου θεσμού. Ειδικά από την θέση της Αντιπεριφερειάρχη για θέματα Τουρισμού, Απασχόλησης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, η χρονιά που τελειώνει ήταν ιδιαίτερα αποδοτική, αλλά και ανταποδοτική σε προσωπικό επίπεδο. Θεωρώ ότι το έργο της Περιφέρειας, και το δικό μου προσωπικά, είναι εμφανές και μετρήσιμο. Αντλώ δύναμη από αυτό, όπως ακριβώς ενθαρρύνομαι από την στήριξη της οικογένειας και των φίλων ή την εμπιστοσύνη των συνεργατών μου, ώστε να μπορώ να δουλεύω για τον τόπο που μου έχει δώσει τόσα πολλά. Με το δεδομένο πως ο χώρος της πολιτικής χαρακτηρίζεται από ρευστό περιβάλλον, ωστόσο, σύμφωνα με σημερινά δεδομένα, προτίθεμαι να παραμείνω στον χώρο της Περιφέρειας.

Σε περίπτωση που δεν είναι ξανά υποψήφιος ο Μαχαιρίδης, θα διεκδικήσετε την ηγεσία στην παράταξη;
Με τον περιφερειάρχη έχουμε μια καλή σχέση και μια εξαιρετική συνεργασία. Η εργατικότητα, η διαλλακτικότητα και εν τέλει η αποτελεσματικότητα της Περιφερειακής Αρχής αποτελούν ταυτόχρονα εχέγγυο για την επόμενη προγραμματική περίοδο, αλλά και τον λόγο για τον οποίο δεν έχει τεθεί ζήτημα αλλαγής ηγεσίας στην παράταξη.  Ό κ. Μαχαιρίδης χαίρει της εκτίμησης και συνεπώς της στήριξης των μελών της παράταξης και μεγάλης μερίδας των πολιτών του Νοτίου Αιγαίου. Δεν βλέπω κάτι που θα μπορούσε να το αλλάξει αυτό, εκτός από ενδεχόμενη προσωπική του απόφαση. Εφόσον δεν συντρέχει τέτοια εξέλιξη, δεν συντρέχει και λόγος για τέτοια συζήτηση. Όπως προανέφερα, η πολιτική χαρακτηρίζεται από ρευστό περιβάλλον, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να αναλώνουμε χρόνο και ενέργεια κάνοντας υποθέσεις καθώς η προτεραιότητα μας στην παρούσα περίοδο είναι η παραγωγή έργου για τα νησιά μας.

Σας είδαμε να μιλάτε για μεθοδεύσεις στο κλείσιμο της τράπεζας Δωδεκανήσου. Γιατί;
Θεωρώ ότι η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος να κλείσει την Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου ήταν προϊόν πολιτικής σκοπιμότητας, όχι οικονομικής πολιτικής. Πρόκειται για έναν οργανισμό που μετρά πολλά χρόνια προσφοράς στην κοινωνία της Δωδεκανήσου και με πολλές προοπτικές να διαδραματίσει καίριο ρόλο στο έργο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας. Δραστηριοποιήθηκε σε ένα τόπο με ασύγκριτα γεωπολιτικά προσόντα και απεριόριστες δυνατότητες ουσιαστικής ανάπτυξης πάνω στις υγιείς και γερές βάσεις ενός δημιουργικού και άρτια καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού. Αυτές οι συνθήκες αγνοήθηκαν και καταργήθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, με παιχνίδια αριθμητικής. Σε μια εποχή που είναι δυσβάσταχτη για όλο και περισσότερους συμπολίτες μας, εμείς οι νησιώτες έχουμε αποδείξει πως στηρίζουμε την εξυγίανση και την ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας μέσα σε κλίμα πολιτικής σταθερότητας. Σε περιπτώσεις όμως όπως αυτή της Τράπεζας Δωδεκανήσου, δικαίως κλονίστηκε η εμπιστοσύνη των Δωδεκανήσιων, και μια ευνομούμενη πολιτεία οφείλει να εισακούσει την διαμαρτυρία τους. Γι’ αυτό, τώρα το λόγο έχει η δικαιοσύνη.

ΠΗΓΗ: εφημερίδα Γνώμη

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...