“Αιτία… οι σκοπιμότητες”

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ κ. ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΤΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ “ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΝΩΡΙΜΩΝ” ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ.
-Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Μανώλης Καμπουρόπουλος παραχωρεί σήμερα συνέντευξη στη ΓΝΩΜΗ και βάζει «μπουρλότο» στη τοπική Νέα Δημοκρατία αφού δηλώνει ότι στις πρόσφατες εκλογές «χρησιμοποιήθηκε» από κάποιους κομματικούς παράγοντες και αποδίδει στην «Πολιτική ανωριμότητα, στις συγκυρίες και κυρίως στις ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ» την διάσπαση της κεντροδεξιάς παράταξης με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην ήττα… «Έχω άποψη αλλά δεν θέλω τώρα να τοποθετηθώ» σημειώνει και αφήνει το ζήτημα ανοιχτό για το μέλλον… Όσο για τις ενστάσεις ο αντιδήμαρχος μιλά ξεκάθαρα: «Όσο αφορά τις ενστάσεις προσωπικά θεωρώ ότι οι εκλογές έγιναν και ο κόσμος ψήφισε»!.
Αναφέρεται στη δουλειά που έγινε στον τομέα του Τουρισμού στο δήμο Ρόδου, ένα δύσκολο εγχείρημα όπως το χαρακτηρίζει το οποίο όμως κατά την γνώμη του στέφθηκε με επιτυχία: «Είμαι περήφανος για τις δράσεις που πραγματοποιήσαμε και οι οποίες έγιναν χωρίς να επιβαρύνουμε τον προϋπολογισμό του δήμου. Στηριχθήκαμε στις συνεισφορές πολιτών, στους εθελοντές και στο προσωπικό που δούλεψε άψογα».
Δηλώνει οτι είναι ικανοποιημένος από την συνεργασία με την δημοτική αρχή όπως και η συνεργασία με τον ΠΡΟΤΟΥΡ λέει ότι ήταν άψογη. Ως προς το μέλλον του ενιαίου δήμου εμφανίζεται προβληματισμένος, ήταν και είναι υπέρ της διάσπασης… «Το μέλλον θα δείξει…» αναφέρει. Τέλος τονίζει με το δεδομένο ότι δεν θα είναι στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο αν τα πράγματα μείνουν όπως είναι σήμερα παρά το μεγάλο αριθμό ψήφων που συγκέντρωσε στις τελευταίες εκλογές ότι «Αισθάνομαι ότι είμαι σε μία φάση που μπορούσα να δώσω ακόμη αρκετά στο Δήμο…

Συνέντευξη στην Ρένα Βενιανάκη

Nα ξεκινήσω απο ενα γενικό απολογισμό της τριετίας του Καλικρατικού δήμου της Ρόδου. Ως στενός συνεργάτης του κ. Κουσουρνά, ζήσατε από κοντά την μετάβαση από τους δέκα δήμους στον ένα. Πώς ήταν το εγχείρημα; Ο ενιαίος δήμος τελικά, θα έχει μέλλον; Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα, για να λειτουργήσει αυτός ο τεράστιος Δήμος και χωροταξικά και διοικητικά.
Θα έπρεπε καταρχάς να αλλάξουμε λογικές, αλλά και νοοτροπίες Διοίκησης. Θα έπρεπε να ξεφύγουμε από τις συνηθισμένες πρακτικές του τοπικισμού και της λειτουργίας, στα πλαίσια των στενών ορίων του χωριού μας…. Και αυτό θα έπρεπε πρώτα απ όλα να το καταλάβουμε εμείς οι αιρετοί για να μπορέσουμε να το μεταλαμπαδεύσουμε και στους πολίτες.
Έχω την εντύπωση ότι η πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. δεν έχει καταφέρει να το αντιληφθεί και φοβάμαι ότι θα είναι πολύ δύσκολο και στο μέλλον να το εμπεδώσουν. Το θετικό αυτής της πρώτης θητείας του Καλλικρατικού Δήμου είναι το ότι κατάφερε να βάλει σε τάξη τα οικονομικά, αλλά και αυτό είχε τις συνέπειές του, πράγμα που είναι ορατό σε όλους μας στην εμφάνιση της πόλης. Εάν θα έχει μέλλον αυτός ο Ενιαίος Δήμος; Δεν θέλω να είμαι κακός οιωνός. Εγώ προσωπικά τάχθηκα από την αρχή υπέρ της διάσπασης με βασικό κριτήριο την εμπειρία μου. Το μέλλον θα δείξει…..

Είσαστε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για τον Τουρισμό. Ποιες ήταν οι σημαντικότερες δράσεις που ανέπτυξε ο δήμος σε αυτό το πολύ σημαντικό αντικείμενο;
Η διεύθυνση Τουρισμού είναι μία νέα Διεύθυνση του Δήμου η οποία συστάθηκε και λειτουργεί από το μηδέν. Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να βρεθούν μέσα από το υπάρχον προσωπικό του Δήμου τα κατάλληλα άτομα τα οποία να έχουν τις ανάλογες γνώσεις για να μπορέσουν να λειτουργήσουν την Διεύθυνση. Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά μπορώ να πω υπεύθυνα ότι το εγχείρημα πέτυχε. Η διεύθυνση σήμερα λειτουργεί άψογα.
Λόγω δε των οικονομικών δυσκολιών δεν υπήρχαν τα χρήματα για να μπορεί η διεύθυνση να πραγματοποιήσει τις δράσεις εκείνες που είχε προγραμματίσει. Σας ενημερώνω και είμαι πράγματι περήφανος γι’ αυτό ότι τις δράσεις που πραγματοποιήσαμε τις εκτελέσαμε χωρίς να επιβαρύνουμε τον προϋπολογισμό του Δήμου . Αυτό το οφείλουμε στις συνεισφορές των πολιτών, στους εθελοντές και στο προσωπικό της διεύθυνσης που δούλεψε σ ‘όλα τα επίπεδα άψογα. Και δράττομαι αυτής της ευκαιρίας να τους ευχαριστήσω όλους μέσα από την καρδιά μου. Είναι από τα θετικά αυτής της πολύχρονης πορείας μου στον Δήμο. Ενδεικτικά μπορώ να αναφερθώ στις δράσεις της Διεύθυνσης τουρισμού.
1. Οργάνωση και λειτουργία Γραφείων Πληροφοριών (Information Offices)
2. Δημιουργία Τουριστικού Χάρτη
3. Δημιουργία εντύπου με τα θρησκευτικά μνημεία της πόλης της Ρόδου και τις θρησκευτικές διαδρομές στην ύπαιθρο της Ρόδου
4. Δημιουργία εντύπου με την ιστορία και τα αξιοθέατα (hot spots) της Ρόδου
5. Δημιουργία εντύπου με την τοπική γαστρονομία των Δημοτικών Ενοτήτων Αταβύρου, Καμείρου και Νότιας Ρόδου
6. Δημιουργία εντύπου με τη φυσική ομορφιά, τη χλωρίδα και την πανίδα των Δημοτικών Ενοτήτων Αταβύρου, Καμείρου και Νότιας Ρόδου
7. Δημιουργία εντύπου για την ιστορία και τους αρχαιολογικούς χώρους των Δημοτικών Ενοτήτων Αταβύρου, Καμείρου και Νότιας Ρόδου
8. Δημιουργία και παραγωγή εντύπων για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού
9. Δημιουργία τουριστικού διπλώματος για τους repeaters
10. Δημιουργία ειδικού αναμνηστικού ευχετηρίου διπλώματος για τους νεόνυμφους επισκέπτες
11. Δημιουργία Τουριστικού Οδηγού στο site www.rhodes.gr του Δήμου Ρόδου
12. Καθιέρωση Προγράμματος Επιβράβευσης Επαναλαμβανόμενων Επισκεπτών (Repeaters)
13. Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα
14. Διαχείριση του κοινοτικού χρηματοδοτικού προγράμματος Leonardo για τον κοινωνικό τουρισμό με τίτλο «SoTo, Socializing Tourism, Integrated training course for Social Tourism»
15. Διαχείριση της συμμετοχής του Δήμου Ρόδου στο πιλοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο: Ευρωπαϊκό Σύστημα Δεικτών Τουρισμού (ETIS- Environment Tourism Indicator System)
16. Διαχείριση Επενδυτικού Σχεδίου στο Μέτρο 313Α του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007- 2013 (ΠΑΑ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
17. Συμμετοχή υπαλλήλων της Διεύθυνσης Τουρισμού σε εκθέσεις τουρισμού στο εξωτερικό
18. Εκδηλώσεις υποδοχής τουριστών στη Ρόδο
19. Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού
20. Διδυμοποίηση Ρόδου- Πίζας

Η συνεργασία με την περιφέρεια, τον Προτούρ πως ήταν; Ρωτώ γιατί κάποιοι λένε ότι τρεις φορείς να ασχολούνται περίπου με το ίδιο αντικείμενο είναι λίγο υπερβολικό…
Οι δύο οργανισμοί λειτούργησαν και λειτουργούν τελείως διαφορετικά , αλλά συγχρόνως παράλληλα και υποστηρικτικά. Τι εννοώ. Ο ΠΡΟΤΟΥΡ λειτουργεί στα στενά όρια της προβολής και προώθησης του Ροδιακού τουρισμού. Δηλαδή μόνο για το νησί της Ρόδου και γι αυτό έχει μία στενή συνεργασία με τον Δήμο.  Η διεύθυνση τουρισμού τις περιφέρειας λειτουργεί στα πλαίσια της περιφέρειας και στέκεται υποστηρικτικά και στον ΠΡΟΤΟΥΡ με διάφορες δράσεις , όπως κάνει άλλωστε και για τα υπόλοιπα νησιά. Πρέπει πάντως να τονίσω ότι η συνεργασία ήταν άψογη.

Πως ήταν η συνεργασία σας με τον δήμαρχο αλλά και τα άλλα μέλη της δημοτικής αρχής;
Αυτές οι συνεργασίες έχουν και τις θετικές αλλά και τις αρνητικές στιγμές. Και κυρίως οφείλεται στις διαφορετικές απόψεις που μπορεί να έχουν τα πρόσωπα ενός πολυπρόσωπου οργάνου. Εγώ προσωπικά προσπάθησα όλα αυτά τα χρόνια να είμαι πολύ προσεκτικός στις συνεργασίες μου, αλλά ταυτόχρονα και αντικειμενικός στις κριτικές, απέναντι στους συναδέλφους μου . Νομίζω ότι το πέτυχα . Γενικά θεωρώ ότι η συνεργασία ήταν καλή.

Στις πρόσφατες εκλογές ήσασταν υποψήφιος με τον Χατζή. Δικαιώθηκε αυτή η επιλογή σας;
Εξαρτάται κυρία Βενιανάκη από ποιά σκοπιά με ρωτάται αν δικαιώθηκε. Εάν ερωτάται για το αποτέλεσμα, πολύ εύκολα μπορώ να σας απαντήσω , όχι δεν δικαιώθηκε από την στιγμή που ο συνδυασμός δεν πέτυχε το στόχο του. Όσο αφορά όμως την διαδικασία (την επαφή με τους πολίτες , την γνωριμία με νέους ανθρώπους , την συνεργασία με ενδιαφέροντα άτομα) είναι εμπειρίες που μένουν βαθιά ριζωμένες μέσα μας.

Είδαμε ακόμη μια φορά στο δήμο οι δυνάμεις της κεντροδεξιάς να διασπώνται και να εισπράττουν την ήττα…Τι έφταιξε; Ποιοι έφταιξαν; Τι λέτε για τις ενστάσεις;
Προπατορικό αμάρτημα θα το έλεγα εγώ! Είναι μία μεγάλη συζήτηση για το ποιος και τι έφταιξε, η οποία βέβαια δεν μπορεί να τοποθετηθεί σε τρείς γραμμές και ούτε θα ήθελα να τοποθετηθώ αυτή τη στιγμή. Έχω όμως άποψη! Και επειδή εγώ προσωπικά χρησιμοποιήθηκα γι’ αυτό. Μπορώ να σας το περιγράψω με τρείς λέξεις. Πολιτική ανωριμότητα, συγκυρίες και κυρίως ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ. Όσον αφορά τις ενστάσεις προσωπικά θεωρώ ότι οι εκλογές έγιναν και ο κόσμος ψήφισε.

Αν δεν έχουμε επαναληπτικές εκλογές, δεν θα είστε στο νέο δ.σ. Ρόδου. Πως νοιώθετε;
Όλα αυτά τα χρόνια δούλεψα σκληρά και με ανιδιοτέλεια, σ ‘όλα τα πόστα που έτυχε να υπηρετήσω προσπαθώντας να είμαι αντάξιος της εμπιστοσύνης των πολιτών που με στήριζαν. Και αυτή την φορά , παρά τις συγκυρίες , μπορώ να πω ότι πολύς κόσμος με εμπιστεύτηκε αφού ο αριθμός των ψήφων που συγκέντρωσα είναι από τις υψηλότερους στο σύνολο των υποψηφίων. Και θα ήθελα μέσα από αυτές τις γραμμές να ευχαριστήσω όλους τους Ροδίτες που όλα αυτά τα χρόνια με στηρίζουν .
Αισθάνομαι πάντως ότι είμαι σε μία φάση που μπορούσα να δώσω ακόμη αρκετά στο Δήμο..

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...