Όταν μία Επιστημονική συνάντηση βασίζεται στη Συνεργασία & τη Συνέργεια, τα αποτελέσματα είναι Μοναδικά

δελτίο τύπου-Όταν μία Επιστημονική συνάντηση βασίζεται στη Συνεργασία & τη Συνέργεια,

τα αποτελέσματα είναι Μοναδικά

 

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η δράση πρόληψης και ευαισθητοποίησης με θέμα: «Σπάζοντας τη σιωπή: Ψυχοκοινωνικές και νομικές προεκτάσεις της βίας και των διακρίσεων» προς τη φοιτητική κοινότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Σταθμό Ψυχολογικής Υποστήριξης Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου και του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Ρόδου.

 

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό της κα. Άννας Ζωάννου, Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής , η οποία τόνισε τη σημασία της πρόληψης για την αντιμετώπιση του φαινομένου της έμφυλης βίας. Ακολούθησε χαιρετισμός από την κα. Ασημίνα Τσιμπιδάκη - Επίκουρη Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και Υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού Ψυχολογικής Υποστήριξης Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με πρωτοβουλία της οποίας διοργανώθηκε η συγκεκριμένη δράση.

 

Οι ενημερωτικές ομιλίες ξεκίνησαν με την παρουσίαση των παρεχόμενων υπηρεσιών των Δομών Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Ρόδου από την κα. Μηνατσή Εύη - Κοινωνιολόγο και την κα. Φακιδαράκη Δέσποινα - Ψυχολόγο, στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών. Οι εισηγήτριες αναφέρθηκαν στις διαστάσεις του φαινομένου της βίας, στις έμφυλες προσδοκίες που επηρεάζουν τον τρόπο μεταχείρισης του αγοριού και του κοριτσιού καθόλη τη διάρκεια της ζωή τους, ενώ ολοκλήρωσαν την ομιλία τους με αναφορά στη ψυχολογία των θυμάτων έμφυλης βίας και του θύτη, αλλά και στον δυνητικό αντίκτυπο της ενδοοικογενειακής βίας στη ψυχολογία των παιδιών. Απώτερος στόχος της παρουσίασης ήταν να μάθουν οι φοιτητές/τριες να αναγνωρίζουν τα χαρακτηριστικά μίας βίαιης σχέσης από τη θέση του θύματος, του θύτη και του παρατηρητή, καθώς και τους ενδεδειγμένους τρόπους βοήθειας.

 

Στη συνέχεια, η κα. Ιωάννου Αφροδίτη και η κα. Ψουρογιάννη Μεταξία, αμφότερες Δικηγόροι, μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, ανέπτυξαν μία πρώτη προσέγγιση του νόμου 3500/2006 τονίζοντας ότι η άσκηση βίας μεταξύ των μελών της οικογένειας είναι ένα έγκλημα που τιμωρείται από το νόμο. Στη συνέχεια αναφέρθηκαν στις μορφές της έμφυλης βίας, όπως ορίζονται από τον ποινικό κώδικα και στο θεσμό της ποινικής διαμεσολαβήσεως. Η ομιλία ολοκληρώθηκε με κατευθυντήριες οδηγίες προς τα θύματα έμφυλης βίας και τα νομικά δικαιώματα τους, καθώς και στους τρόπους κατοχύρωσης αυτών.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίασης προβλήθηκαν σχετικά βίντεο ενώ η δράση ολοκληρώθηκε με διαλογική συζήτηση ανάμεσα στους φοιτητές/τριες και τις προσκεκλημένες ομιλήτριες. Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται στις εισηγήτριες, στην Οργανωτική/Γραμματειακή επιτροπή και το πολυπληθές και δυναμικό κοινό με την ευχή ανάλογες πρωτοβουλίες να τύχουν εξίσου θερμής αποδοχής.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...