Όταν η «κίνηση» και η «μουσική» πορεύονται στο ίδιο μονοπάτι...

Εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής και Μουσικής που διδάσκουν σε Δημόσιες και Ιδιωτικές Σχολικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της νήσου Ρόδου, συναντήθηκαν στο Μουσικό Σχολείο Ρόδου για να συμμετέχουν στο επιμορφωτικό διήμερο που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 7/4 και την Τρίτη 8/4/2014. Το βιωματικό σεμινάριο συνδιοργανώθηκε από τη Σχολική Σύμβουλο Μουσικής νοτίου Αιγαίου κ. Κική Κουκουλή και τη Σχολική Σύμβουλο Φυσικής Αγωγής Α/θμιας και Β/θμιας νομού Δωδεκανήσου κ. Αδαμαντία Φατσέα, και περιελάμβανε θέματα Διδακτικής της Μουσικής και της Φυσικής Αγωγής. Oι συμμετέχοντες έμειναν ικανοποιημένοι από το σεμινάριο και εξέφρασαν την επιθυμία για τη συνέχισή του.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα όλους όσοι βοήθησαν και συνέβαλαν στην αποτελεσματική οργάνωση και πραγματοποίηση του επιμορφωτικού σεμιναρίου καθώς και τη Διεύθυνση του Μουσικού Σχολείου Ρόδου για τη ζεστή φιλοξενία.
Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τους εισηγητές που ανταποκρίθηκαν άμεσα και πρόθυμα, την Κατερίνα Πολυμενοπούλου, το Γιώργο Ρακόπουλο, το Νίκο Χασάπη, την Ανθούλα Κολιάδη, την Αντιγόνη Ζάχαρη, την Έλενα Χατζηκωνσταντίνου, την Ευαγγελία Βολονάκη.
Επίσης ευχαριστούμε όλους και όλες που συμμετείχαν με έκδηλο ενθουσιασμό. Οι συνάδελφοι άκουσαν με προσοχή, συμμετείχαν, εκφράστηκαν, αυτοσχεδίασαν, χόρεψαν και γέμισαν τις “μπαταρίες” τους για να συνεχίσουν να προσφέρουν, να συνεχίσουν να διαπαιδαγωγούν τους μαθητές και τις μαθήτριες τους μέσα από την κίνηση και τη μουσική, στοιχεία της αγωγής απαραίτητα, που δυστυχώς δεν τυγχάνουν της προσοχής που θα έπρεπε, ειδικά στις μέρες που βιώνουμε.
Ακολουθεί το πρόγραμμα της διημερίδας:

Δευτέρα 7-4-2014. ΠΡΩΙ (παράλληλες συνεδρίες)
Α)12.00-14.00: Εκπαιδευτικοί Μουσικής που υπηρετούν σε Σχολικές Μονάδες Β/θμιας Εκπαίδευσης της νήσου Ρόδου.
Θέμα 1: «Η μουσική ως μάθημα επιλογής στην Α΄ Λυκείου», Αικατερίνη Πολυμενοπούλου, Σχολική Σύμβουλος ΠΕ16 Μουσικής, Περιφέρειας Αττικής με έδρα τον Πειραιά, Αν. Μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του ΥΠΑΙΘ.
Θέμα 2: «Η πολλαπλή νοημοσύνη στη μουσική: Μνήμη-Μάθηση», Νίκος Χασάπης, Καθηγητής Μουσικής ΠΕ16 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου με ειδίκευση στα κλασικά και σύγχρονα κρουστά.
Β)12.00-14.00: Εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής που υπηρετούν σε Σχολικές Μονάδες Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης της νήσου Ρόδου.
Θέμα 1: «Αξιολόγηση στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής» Φατσέα Αδαμαντία, ΣΣΦΑ νομού Δωδεκανήσου.
Θέμα 2. «Η αξιοποίηση του Ηπειρώτικου χορού στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής και στις σχολικές εορτές» Ρακόπουλος Γιώργος, εκπ/κος Φυσικής Αγωγής, χοροδιδάσκαλος. Μετά την εισήγηση ακολούθησε πρακτική άσκηση.

Δευτέρα 7-4-2014. ΑΠΟΓΕΥΜΑ
17.00-20.00: Εκπαιδευτικοί Μουσικής & Φυσικής Αγωγής Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης
Πρόγραμμα:
•    17.00-18.00: «Η θεραπεία μέσω της τέχνης», Αικατερίνη Πολυμενοπούλου ΣΣΜ.
•    18.00-20.00: «Βιωματικό εργαστήριο: Body percussion», Νίκος Χασάπης, Καθηγητής Μουσικής ΠΕ16 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου με ειδίκευση στα κλασικά και σύγχρονα κρουστά- Βολονάκη Ευαγγελία, Καθηγήτρια Μουσικής ΠΕ16 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου, χορεύτρια.

Τρίτη 8-4-2014. Απόγευμα
17.00-20.00: Εκπαιδευτικοί Μουσικής & Φυσικής Αγωγής Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης
Πρόγραμμα:
•    17.00-18.00: «Διαχείριση συμπεριφοράς στη σχολική τάξη», Αικατερίνη Πολυμενοπούλου ΣΣΜ.
•    18.00-20.00: παράλληλα εργαστήρια
α. «Χώρος, χρόνος, βάρος, ροή: τέσσερις παράγοντες κίνησης σε μια μουσική» Έλενα Χατζηκωνσταντίνου Καθηγήτρια Μουσικής ΠΕ16 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου με ειδίκευση (μάστερ) «στην κίνηση μετά μουσικής»
β. «Καλλιεργώ ρυθμό, παλμό, και μουσική φράση μέσα κι έξω από τη σχολική τάξη!!!» Ανθούλα Κολιάδη διδάκτωρ μουσικής παιδαγωγικής Καθηγήτρια Μουσικής ΠΕ16 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου.
γ. «Μουσική, κίνηση, λόγος …. από το παιχνίδι και τον αυτοσχεδιασμό στη δημιουργία ensembles (συνόλων)» Αντιγόνη Ζάχαρη Καθηγήτρια Μουσικής ΠΕ16 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου με ειδίκευση στη μουσικοκινητική αγωγή C. Orff.


Με εκτίμηση

Αδαμαντία Φατσέα
Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής
Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης
νομού Δωδεκανήσου

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...