Όραμα και ανατροπή - Του Θάνου Ζέλκα

ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

“Το όραμα είναι μια μορφή που λαμβάνει χώρα στη συνείδηση η οποία δεν απορρέει από τις αισθήσεις αλλά από τη φαντασία, ως προέκταση της βιωματικής εμπειρίας. Η μορφή του οράματος δεν περιορίζεται σε μία μόνο «αίσθηση» (όπως η όραση) και μπορεί να εμπεριέχει και πνευματικές ποιότητες όπως τα συναισθήματα.” - Βικιπαίδεια, ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια του Διαδικτύου.

Κάθε άνθρωπος από την ώρα που συνειδητοποιεί την ύπαρξή του μορφοποιεί στο μυαλό του κάποιες εικόνες που σχετίζονται με το μέλλον του. Αυτές τον οδηγούν και τον σπρώχνουν στο να δράσει προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Ανάλογα με την προσωπικότητα που διαμορφώνει και με τα βιώματά του οι εικόνες αυτές είτε παγιώνονται είτε εξελίσσονται, αλλά πάντα αποτελούν την κινητήριο δύναμη της ζωής του. Εκείνοι που σταματούν να οραματίζονται γίνονται αναπόφευκτα μοιρολάτρες και περιμένουν από άλλους να δράσουν προκειμένου να τους βγάλουν από το τέλμα.

Η ψυχολογική τελμάτωση των ανθρώπων απορρέει κυρίως από μια δύσκολη οικονομική συγκυρία και αυτό συμβαίνει διότι οι περισσότεροι έχουν ταυτίσει τα οράματά τους με υλικά αγαθά. Να αποκτήσουν ένα σπίτι, ένα ακριβό αυτοκίνητο, μια οικονομική επιφάνεια. Άρα σε μια εποχή που η συσσώρευση αγαθών είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση και απαιτεί μεγάλο κόπο, λίγοι είναι εκείνοι που πραγματικά κατορθώνουν να πραγματοποιήσουν τα υλιστικά τους όνειρα. Οι υπόλοιποι λυγίζουν μπροστά στις δυσκολίες και εγκαταλείπουν. Αυτό μάλιστα εξαπλώνεται με τη μορφή επιδημίας με αποτέλεσμα η οποιαδήποτε δυσκολία σε ευρύτερο επίπεδο να γιγαντώνεται όχι λόγω μεγέθους αλλά λόγω έλλειψης θέλησης να αντιμετωπιστεί.

Ευτυχώς για την ανθρωπότητα υπάρχουν πάντα οι εξαιρέσεις, οι λεγόμενοι ηγέτες. Ένας ηγέτης τύπου Γκάντι ή Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ έχει οράματα που υπερβαίνει τα καθαρά προσωπικά του όρια. Θα πει κάποιος πως και άλλοι έχουν μεγάλα οράματα αλλά δεν μπορούμε να τους βαπτίσουμε ηγέτες. Η διαφορά λοιπόν μεταξύ ενός ηγέτη και ενός απλού οραματιστή είναι ότι ο ηγέτης κατορθώνει να μεταδώσει το όραμά του. Βρίσκει τρόπο τις εικόνες που έχει στο μυαλό του να τις μεταφέρει με τα λόγια και με τις πράξεις του στο μυαλό και άλλων ανθρώπων και να δημιουργήσει ένα κίνημα, μια ομάδα που διαπνέεται από τα ίδια ιδανικά. Άπαξ και γίνει αυτό μπορούν να ανατραπούν τα πάντα. Η θέληση της ομάδας υπερβαίνει κάθε δυσκολία, ακόμα και την ίδια τη λογική.

Στις μέρες μας όλο και πληθαίνουν οι φωνές που αναζητούν έναν ηγέτη που θα μας οδηγήσει μακριά από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους κάτι σε Ανδρέα Παπανδρέου ή Κωνσταντίνο Καραμανλή γι' αυτό και δεν μπορούν να ξεχωρίσουν κάποιον. Αυτό είναι ψευδαίσθηση και με τις ψευδαισθήσεις δεν δημιουργούνται οράματα και ανατροπές.

Οι αληθινοί ηγέτες, οι άνθρωποι με οράματα γεννιούνται μέσα στο λαό, ζυμώνονται μέσα στην καθημερινότητα, γνωρίζουν τι εστί κόπος και αγωνία. Δεν προσποιούνται ότι καταλαβαίνουν. Δεν υποκρίνονται ότι πονάνε. Δεν χρειάζεται να τους εξηγήσει κάποιος πως κατορθώνει να βγάλει το μήνα της μια οικογένεια. Αυτοί που νικάνε την δική τους καθημερινότητα με σθένος και ορμή, αυτοί είναι που θα ξαναχτίσουν τη χώρα όταν την παραλάβουν συντρίμια από τα παιδιά του κομματικού σωλήνα και τους εκλεκτούς του τωρινού συστήματος. Υπομονή...

Από τη στήλη “ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ” στη ΡΟΔΙΑΚΗ της Κυριακής

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...