Όλοι στις κινητοποιήσεις για την Παιδεία για να μην μετατραπούν τα παιδιά μας σε μηχανές

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΡΟΔΟΥ
ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

Ρόδος, 15/9/13
Αγαπητοί γονείς,  καθηγητές και μαθητές,
Μία μόλις ημέρα πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς –όπως άλλωστε «συνηθίζεται» από τις κυβερνήσεις-υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το «Νέο Λύκειο». Το νομοσχέδιο είναι επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού στη «Λευκή Βίβλο» αναγράφεται: «Υπάρχει σύγκλιση μεταξύ των κρατών - μελών ως προς την ανάγκη μιας μεγαλύτερης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στα συστήματα εκπαίδευσης και/ή επαγγελματικής κατάρτισης……Η μετάβαση από το εκπαιδευτικό σύστημα στην εργασία θα πρέπει να διευκολυνθεί μέσω μιας πρακτικότερης κατάρτισης και μαθητείας…»
Ακολουθώντας αυτή τη γραμμή, με το νέο νόμο:
Α) Καταργείται ο αυτοτελής μορφωτικός ρόλος του Λυκείου καθώς: από τη μία (ΕΠΑΛ, ΣΕΚ) ταυτίζεται η ανάγκη για πρακτική εφαρμογή της θεωρίας, με την μαθητεία (=πρακτική άσκηση ανηλίκων στον χώρο εργασίας πολύωρη, χαμηλόμισθη και ανασφάλιστη), ενώ από την άλλη, η βασική εκπαίδευση ταυτίζεται με τα μαθήματα - προθάλαμο πανεπιστημίου και όχι με τη μόρφωση.
Β) Ειδικότητες των ΕΠΑΛ που προτιμούσαν το 1/3 των μαθητών και καταργήθηκαν πρόσφατα, με συνέπεια και την απόλυση εκατοντάδων εκπαιδευτικών, περνάνε στα ΙΕΚ (κυρίως τα ιδιωτικά).
Γ) Στις ΣΕΚ, οι νέοι και οι νέες που θα γράφονται σε αυτές μετά το Γυμνάσιο (!!), θα οδηγούνται στην πράξη εκτός σχολικής εκπαίδευσης. Στην Α' και Β' Τάξη από τις 30 ώρες του εβδομαδιαίου προγράμματος, μόνο οι 4 ώρες θα αφορούν μαθήματα Γενικής Παιδείας (Ελληνική Γλώσσα και Μαθηματικά, διότι ο τεχνίτης των 15 χρόνων δεν πρέπει να ξέρει π.χ. ιστορία!!), Οι απόφοιτοι της Σ.Ε.Κ. δεν θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση
Ε) Αναμένεται αύξηση των φροντιστηριακών δαπανών –επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών και τον ελεύθερο χρόνο των μαθητών, καθώς: εισάγονται εξετάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα και στις 3 τάξεις του ΓΕΛ αλλά και του ΕΠΑΛ και συνυπολογίζονται ως 5ος βαθμός για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθορίζεται η εξεταστέα ύλη των πανελλαδικών εξετάσεων με θεματικό προσδιορισμό και όχι με βάση τα σχολικά βιβλία, τα θέματα των πανελλαδικών επιλέγονται κατά 50% με κλήρωση από μια «τράπεζα θεμάτων» και αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας των μαθημάτων
ΣΤ) Στα Γυμνάσια προβλέπονται 5 7ωρα, με εισαγωγή αορίστου πεδίου μαθημάτων
Αντιδρούμε σε κάθε είδους πρόωρο τεχνικό («επαγγελματικό») προσανατολισμό των παιδιών μας και σε στέρησή τους από τη γενική μόρφωση και την αθωότητα της ηλικίας τους.
Απαιτούμε την κατάργηση του νέου νόμου.
•    Οι εξετάσεις στο σχολείο να έχουν μόνο ενδοσχολικό προαγωγικό χαρακτήρα.
•    Στις Πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή σε ΑΕΙ - ΤΕΙ  να υπάρχει απεριόριστη δυνατότητα πολλαπλών επιλογών προτίμησης
•    Κατάργηση του έτους μαθητείας και όλων των βάρβαρων μέτρων, που νομιμοποιούν την εργασία από τα 15 έτη. Πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στο πρόγραμμα σπουδών των Σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
•    Όχι στις απολύσεις – διαθεσιμότητα. Μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού στην εκπαίδευση για να λειτουργούν σωστά τα σχολεία και να παραμένουν πραγματικά ανοιχτά. Άμεσα να διασφαλιστεί η συνέχεια των σπουδών για τους μαθητές της Β & Γ τάξης των ΕΠΑΛ (ειδικότητες που καταργήθηκαν)
•    Να εκδιωχθούν οι επιχειρήσεις από την Παιδεία.

Τα  μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας δεν παζαρεύονται. Είναι χρέος των γονιών αλλά και των εκπαιδευτικών να μάχονται πρώτα απ’ όλα να γίνει το σχολείο καλύτερο, τέτοιο που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των παιδιών μας. Να παρέχει στα παιδιά μας ολόπλευρη μόρφωση , να προάγει την επιστημονική γνώση και την κριτική σκέψη , να δίνει εφόδια για το μέλλον. Να είναι αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, να μην εξαρτάται η μόρφωση του παιδιού από την τσέπη του γονιού.

Καλούμε όλους τους γονείς, τους καθηγητές, τους δασκάλους, τους νηπιαγωγούς, αλλά και κάθε πολίτη που νοιάζεται για τη ζωή, τη μόρφωση και το μέλλον των παιδιών μας, να αντιδράσουμε άμεσα και να εμποδίσουμε την μετατροπή των παιδιών μας σε μηχανές!!

Συμμετέχουμε σε όλες τις κινητοποιήσεις για την παιδεία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις για την Παιδεία,δίνουμε συλλογική απάντηση στην επίθεση που δέχεται το Δημόσιο Σχολείο!

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΡΟΔΟΥ

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...